Sistemul american de apărare antirachetă înconjoară Rusia


3313368702_757eb08e02_bCriza din Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei au spulberat toate tentativele Moscovei de a se înțelege cu Washingtonul în privința scutului antirachetă.

Însă și până la răcirea relațiilor, dialogul cu greu putea fi numit productiv. Se creează impresia că SUA în general nu aveau de gând că se înțeleagă, ci pur și simplu au tras de timp, au modernizat propriile sisteme și se apropiau tot mai mult de granițele rusești, nu numai din vest, dar și din est.

În ultimii ani, Rusia a întreprins câteva tentative de a se înțelege cu privire la această problemă sensibilă pentru ambele părți, Moscova a propus Washingtonului să creeze un sistem de apărare antirachetă, în cadrul căruia puteau fi delimitate zonele de răspundere. Logica era simplă – rachetele care zboară deasupra Rusiei vor fi doborâte cu mijloace rusești, iar cele care zboară deasupra Europei cu rachete americane. Însă, SUA au ignorat sistematic toate inițiativele rusești și au îndepărtat consecvent Moscova de la edificarea sistemului general european de securitate. Acest lucru este confirmat de conferința internațională anuală privind problemele apărării antirachetă, care a avut loc la sfârșitul lunii iunie în Germania. Delegația rusă pur și simplu nu a fost invitată. În tot acest timp, dialogul ruso-american a fost doar o formalitate, consideră Pavel Zolotariov, general-maior, profesor la Academia de Științe Militare.

„Americanii declarau clar că vor crea un sistem de care au nevoie. Multă lume se înșeală când spune că abordarea adaptivă, anunțată de Obama în edificarea sistemului de apărare antirachetă european, este într-o oarecare măsură o reacție sau o concesie la adresa Rusiei. Nu este adevărat. La fel stau lucrurile și cu NATO. Toate aceste structuri, de exemplu Consiliul NATO-Rusia, într-un anumit sens mascau procesul extinderii NATO, care nu a fost oprit”.

În același timp, experții relevă avansarea în viitor a SUA în sfera scutului antirachetă. Este vorba, între altele, de testarea mijloacelor de interceptare americane cu bază la sol și dotarea grupului de nave americane din Marea Mediterană cu sistemul Aegis. În acest sens,Ucraina, de asemenea, prezintă interes pentru America. Dacă Kievul va intra în NATO, complexele scutului antirachetă vor putea fi amplasate pe teritoriul Ucrainei, relevă expertul Institutului de Studii Politice, Grigori Dobromelov.

„Cred că dacă conflictul din sud-estul Ucrainei se va încheia cu victoria Kievului, atunci elementele scutului antirachetă vor fi amplasate imediat la granița cu Rusia. Se înțelege că amplasarea lor în imediata apropiere de Rusia înseamnă automat că amenințarea blocării unei lovituri nucleare rusești crește de câteva ori”.

În același timp, SUA amplasează sistemele lor antirachetă nu numai în Europa, ci și înAsia. Motivul formal a fost agravarea situației din Coreea de Nord. Dar despre de amenințare din partea Phenianului poate fi vorba? SUA promovează activ politica lor, încercuind Rusia cu sistemele lor antirachetă. În aceste condiții, criza actuală din relațiile dintre cele două țări este inevitabilă.

sursa: romanian.ruvr.ru