Zombificarea lumii


article-2277279-17854CF5000005DC-430_634x405E atat de ciudat sa vezi cum milioane de oameni care pana mai ieri deplangeau soarta copiilor din Fasia Gaza sau priveau socati la felul cum Politia militarizata americana ataca cu gaze lacrimogene si gloante de cauciuc protestatari pasnici si aresteaza jurnalisti, acum, dintr-o data, fara se le mai pese de nicio alta cauza umanitara in desfasurare,  pe retelele sociale toti acesti oameni au inceput sa-si puna galeti cu apa si gheata in cap, apoi sa provoace pe altii sa faca la fel si la urma sa discute zile intregi despre asta. Toate astea  in numele unei cauze umanitare cu toate ca toata punerea asta in scena  a fost grozav de injositoare pentru nobletea cu care Dumnezeu a inzestrat omul. Am mai discutat despre fatarnicia occidentala si despre icebucket challenge aici, dar la momentul ala inca nu se raspandise si la noi fenomenul  si inca nu intuiam cat de grotesc va ajunge sa arate in final.

Se pare ca numai pe Facebook , 2.4 milioane de „inimiosi” si-au pus o galeata cu apa si gheata in cap si cam 28 milioane au adus  vorba despre asta.  E foarte trist sa vezi, ca pornind din West,  acolo unde multe inimi sunt reci ca gheata, spiritul asta care face din absolut orice durere si din orice aspect al vietii  un show, a ajuns si la noi.  Ce legatura are una cu alta, de ce trebuie sa-ti torni o galeata cu gheata in cap ca sa faci cuiva un bine? Fratilor, pentru noi este foarte greu sa  intelegem cat de reci  si egoisti sunt oamenii in West si de ce trebuie sa faca show pentru a atrage atentia, vorba Parazitilor – „ cu handicapul la vedere”. Din pacate  trufia occidentala nu este compatibila cu mila adevarata ci doar cu un fel de gest nobil, rational cu care ei isi linistesc constiinta, mai ales cei mai bogati dintre ei. Asa intelegem cum de s-a ajuns ca niste miliardari sa faca tot circul asta si sa incalce regula de baza a milosteniei – sa fie facuta in ascuns si nu pe Facebook ca fatarnicii.

La fel si cu atat mai rau se face raul amestecat cu binele si atunci binele trece de partea raului, atunci cand auziti de idei d-astea ‚ „nobile” occidentale, ca nu stiu care a facut striptease pentru a dona banii nu stiu unde sau  nu stiu ce sportivi, sportive au pozat intr-un calendar dezbracati pentru a lupta impotriva cancerului sau tot felul de exemple pe care le intalnim zilnic.

Oricum,  sa concluzionam ca sa trecem mai departe si sa comentam si alte aspecte ale acestui tragic show : lor le este atat de greu sa faca milostenie incat trebuie sa li se puna in fata o proba destul de dificila,  astfel incat, refuzand provocarea,  sa fie fortati in vazul tuturor sa se declare invinsi si sa doneze cativa dolari. Cu toate astea, mai sa fie, nimic nu le sta in cale, ar sari si-n foc, si-ar pune si o galeata cu gheata in cap numai sa nu doneze ceva. Penibil.

Mult mai important mi se pare felul in care s-a raspandit aceasta nebunie la noi si probabil si  in alte tari cu o cultura ceva mai conservatoare in care oamenii nu sunt obisnuiti sa se conformeze atat de usor unor compartamente percepute ca fiind neserioase, bascalioase. Tinerii au inceput sa se provoace reciproc in gluma, apoi au aparut si pe la televizor vedetele autohtone aratand cat de vulnerabil este omul simplu, care traieste imitand  „personalitatile”, in fata acestei propagande. Parea ca lumea intreaga este in transa, mai aruncai un ochi pe Facebook sau pe la tv si il vedeai pe Boc  in vacanta intr-un filmulet, vorbind engleza si turnandu-si apa in cap, apoi ca nebunia sa fie maxima a aparut Macovei ca in ritualurile alea voodoo cu o carafa cu apa rece, un bol si niste poze cu niste intemnitati de lux si a inceput sa toarne apa pe ei fara sa ne explice de ce face asta, cine doneaza ce si ce treaba are asta cu nebunia de la care a plecat toata treaba.

In fine, imi este clar ca totul este un experiment – citisem un articol dar nu-l mai gasesc care arata ca prin provocarea a trei persoane se ajungea la un astfel de algoritm incat in nu stiu ce perioada ar fi ajuns sa fie provocate 192 milioane de persoane.

Apoi retelele sociale au o forta incredibila abia acum testata cu adevarat, dar credeti-ma va urma ceva si mai si. Pana acum retelele sociale au fost folosite mai mult de utilizatori marunti, de mass-media alternativa intr-un razboi de gherila pentru raspandirea adevarului. Prin acest experiment mi se pare ca s-a testat forta pe care o pot avea autoritatile prin intermediul unor personalitati, sportivi sau afaceristi pentru a crea evenimente majore.

O ultima concluzie ar fi ca desi Occidentul parea ca ar fi  pierdut din  avansul tehnologic pe care l-a avut in trecut   fata de alte civilizatii – Rusia si China de exemplu, in ce priveste tehnologia si tehnica de manipulare in masa raman de neinvins si au aceasta arma vor purta razboaiele.