Scumpiri peste scumpiri: Tarifele la apă și canalizare aproape că s-au dublat față de acum cinci ani


32-debts-shutterstock-09Facturile la utilităţi şi preţul combustibilului au crescut mult în ultimii cinci ani. Tarifele la apă şi canalizare s-au mărit cel mai mult şi aproape s-au dublat din iunie 2009 până la mijlocul acestui an. Este concluzia unei analize realizate de Digi24 pe baza datelor statistice oficiale.

 

În urmă cu cinci ani, majoritatea românilor care locuiesc la oraş aproape că nu simţeau cât plătesc pentru furnizarea apei reci şi ridicarea gunoiului din faţa locuinţei. Aceste servicii s-au scumpit an de an, iar acum au ajuns să coste cu 80% mai mult decât în iunie 2009.

Şi nu sunt singurele utilităţi pentru care populaţia cheltuie mai mulţi bani. Cei care au locuinţele racordate la sistemul de termoficare achită cu aproape jumătate mai mult decât în urmă cu cinci ani. Adică 148 de lei în iunie 2014, faţă de 100 de lei în iunie 2009.

Seria scumpirilor continuă cu energia electrică: plus 38% în acest interval. De exemplu, la o factură de 100 de lei, mai punem încă 38 de lei.

Şi gazele naturale costă cu 13 procente mai mult ca în vara anului 2009. Se simte mai ales iarna: la fiecare 100 de lei se adaugă 13 lei, ceea ce înseamnă 65 de lei pentru o factură de 500 de lei.

Mersul cu maşina a devenit aproape un lux pentru mulţi şoferi. Carburanţii s-au scumpit cu 42%, ceea ce înseamnă aproape 100 de lei la un plin. Numai în ultimul an, preţurile la pompă au crescut cu aproape 10 procente, iar cel mai mult a contat supraacciza introdusă la 1 aprilie.

sursa: digi24.ro