Dupa Islanda, Ungaria ne arata cum se iese din robia bancherilor.


34_Hungary_Bankers-300x231

Bursa.ro: “Băncile au abuzat de poziţia dominantă şi au acţionat în dauna cetăţenilor obişnuiţi”

articol preluat partial. Citeste intregul articol la sursa.

     *  “Dependenţa de împrumuturi de la instituţiile financiare internaţionale este contraproductivă” 
*  “Să-i protejăm pe debitori şi să le rezolvăm situaţia legală   reprezintă unele dintre cele mai urgente probleme pentru noi”
       Guvernul ungar a susţinut împărţirea egală a poverii crizei, recunoscând faptul că cetăţenii Ungariei nu mai pot fi taxaţi în continuare, în timp ce instituţiile financiare şi multinaţionalele extrag profituri uriaşe din ţară, ne-a spus Zoltán Kovács, purtătorul de cuvânt internaţional al Guvernului Ungariei, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate.
Potrivit domniei sale, pe piaţa ungară existau aproximativ 750.000 de aşa-numite credite toxice – în valute străine, care aveau un efect negativ asupra vieţii de zi cu zi a 1,3 milioane de maghiari, afectând grav o parte serioasă a populaţiei şi, de asemenea, economia ei, dar în acelaşi timp furnizând profituri băncilor.
Zoltán Kovács ne-a declarat că băncile au abuzat de poziţia dominantă şi au acţionat în detrimentul cetăţenilor obişnuiţi.

Zoltán Kovács: Criza din 2008 a arătat că sistemul anterior de funcţionare pe care se baza ţara nu mai poate funcţiona în continuare. În 2010, guvernul Orban a preluat o ţară care era aproape de colaps economic şi fiscal, asemănându-se cu situaţia din Grecia, având sarcina aproape imposibilă să stabilizeze economia şi să creeze un sistem funcţional.
Primul pas a fost crearea unei noi Constituţii, care stabileşte regulile fundamentale, pe care să se construiască un stat bazat pe muncă. Guvernul a reuşit să stabilizeze economia, să iasă din procedura de deficit excesiv, să ramburseze creditele către FMI şi să realizeze o creştere de 3,9% a PIB-ului.
În ultimii patru ani, acest model ungar a fost supus celei mai severe evaluări de către Uniunea Europeană. Ţara noastră este singurul membru UE care a fost supusă unui audit complet, şi a operat modificările necesare care i s-au cerut de către instituţiile de top din Uniunea Europeană. Acum că fundaţia modelului ungar a fost realizată, poate începe munca pentru transpunerea ei în sistemul legislativ al ţării.
Reporter: Veţi mai apela la împrumuturi de la instituţiile financiare internaţionale? Care este relaţia Ungariei cu acestea, în prezent?
Zoltán Kovács: S-a demonstrat că dependenţa de împrumuturi de la instituţiile financiare internaţionale este contraproductivă. Modelul ungar s-a dovedit a fi eficace, confirmându-şi rezultatele în cifre economice, cu deficitul sub 3%, cu numărul angajaţilor în creştere constantă şi cu o creştere a PIB-ului de 3,9%.
Reporter: Primul ministru Viktor Orban a fost criticat pentru măsurile pe care le-a luat în privinţa sistemului financiar din Ungaria. Cum apreciaţi relaţia guvernului ungar cu băncile din sistem?
Zoltán Kovács: Guvernul a susţinut împărţirea egală a poverii, recunoscând faptul că cetăţenii Ungariei nu mai pot fi taxaţi în continuare, în timp ce instituţiile financiare şi multinaţionalele extrag profituri uriaşe din ţară. Existau aproximativ 750.000 de aşa-numite credite toxice – în valute străine, care aveau un efect negativ asupra vieţii de zi cu zi a 1,3 milioane de maghiari, afectând grav o parte serioasă a populaţiei şi, de asemenea, economia ei, dar în acelaşi timp furnizând profituri băncilor. Guvernul Orban a luat mai multe măsuri ca să uşureze această situaţie, reuşind să reducă numărul de astfel de credite în mod semnificativ, adoptând legea de compensare a creditelor, cu sprijinul deplin al Parlamentului. Această lege se bazează pe decizia Kuria (tribunalul suprem) şi urmăreşte să-i despăgubească pe debitorii ale căror acorduri de credit au fost modificate unilateral de către bănci. Să-i protejăm pe debitori şi să le rezolvăm situaţia legală reprezintă unele dintre cele mai urgente probleme pentru noi.
Reporter: Aţi adoptat deja o serie de măsuri dezavantajoase pentru bănci, fiind introduse cea mai mare taxă specială din Europa şi o taxă pe tranzacţiile financiare. De asemenea, aţi promovat un program de rambursare anticipată a creditelor în valută, la un curs de schimb sub cel din piaţă. V-au ameninţat băncile străine că vor să se retragă din Ungaria?
Zoltán Kovács: Dacă băncile vor să plece, atunci Guvernul poate interveni, aşa cum s-a văzut în cazul MKB (n.r. Banca germană de stat Bayerische Landesbank a acceptat în acest an să-şi vândă divizia din Ungaria, MKB Bank, către Guvernul ungar pentru 55 milioane de euro).
Experienţa anterioară arată că băncile cu proprietari străini nu numai că împiedică rezolvarea crizei, ci chiar o adâncesc, prin faptul că extrag bani din ţară.
Reporter: Veţi fi de acord ca în Ungaria să se aplice procedura de “bail-in” (n.r. salvarea cu banii creditorilor şi ai deponenţilor), în cazul falimentului unei bănci?
Zoltán Kovács: Guvernul maghiar nu doreşte să împovăreze clienţii cu responsabilitatea financiară a băncilor lor.
Reporter: Cum credeţi că va reacţiona sistemul bancar când băncile vor fi obligate, în decembrie, să convertească în forinţi creditele în valută? În România, băncile au ameninţat cu declanşarea procedurii de infringement.
Zoltán Kovács: După cum se vede din deciziile instanţelor UE şi ale Ungariei, este evident că băncile au abuzat de poziţia lor dominantă şi au acţionat de o manieră neloială, în dauna cetăţenilor obişnuiţi. Toate băncile au dreptul să se adreseze instanţelor pentru o înţelegere legală, dar suntem mai mult decât siguri că legislaţia adoptată de Parlamentul ungar va rezista oricărui test. Ţin, de asemenea, să subliniez faptul că Parlamentul, împreună cu Banca Centrală, lucrează la o soluţie pentru a gestiona această problemă într-o manieră liniştitoare.
* Conflictul din Ucraina: “Economia Ungariei se bazează pe exporturi, aşa că sancţiunile economice sunt împotriva interesului nostru naţional”
Reporter: Cum este influenţată Ungaria de conflictul din Ucraina, de sancţiunile impuse de UE Rusiei şi de embargoul impus de Rusia ţărilor membre UE? Primul ministru Viktor Orban a declarat că Europa s-a împuşcat singură în picior impunând sancţiuni economice asupra Rusiei şi că va sprijini statele membre UE care sunt interesate în încetinirea sau oprirea acestui proces de separare de Rusia. Aţi găsit asemenea ţări cu care să se alieze Ungaria?