Polonia cumpără elicoptere de atac de 1 miliard de euro


helic-atac_article-main-image

Ministerul polonez al Apărării a lansat marţi un program de achiziţionare a unor elicoptere de atac pentru forţele armate, un proiect a cărui valoare este estimată la suma de un miliard de euro, potrivit presei.

Lansarea acestui program a fost devansată cu câţiva ani, din cauza crizei din Ucraina, apreciază unii analişti, potrivit cărora Polonia ar putea să aleagă între elicoptere de tip Apache de la grupul american Boeing, elicoptere de tip EC 665 Tigre de la grupul Airbus sau elicoptere de tip AW-129 Mangusta de la grupul italian AgustaWestland.

Într-o primă fază, societăţile interesate au termen până la 1 august să-şi manifeste voinţa de a participa la un studiu de piaţă, a anunţat ministerul într-un comunicat, fără să precizeze nici numărul de elicoptere şi nici valoarea programului.

Proiectul de achiziţionare de elicoptere de atac este independent de licitaţia aflată în curs pentru achiziţionarea a 70 de elicoptere de tip multirol, în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

În prezent, Polonia este angajată într-un vast program de modernizare a forţelor armate. Ea intenţionează să cheltuiască în acest scop 140 de miliarde de zloţi (33,3 miliarde de euro) în anii următori.

Spre deosebire de alte ţări europene, Polonia, membră NATO din 1999, nu şi-a sacrificat deloc bugetul alocat Apărării pe timpul crizei economice. În virtutea unei legi din 2001, acest buget a fost stabilit la 1,95% din PIB.

Preşedintele polonez Bronislaw Komorowski s-a angajat recent să crească bugetul Apărării la 2% din PIB.

sursa: incomemagazine.ro