Cronica unui colaps anuntat: Sfarsitul globalizarii – o lume postamericana.


Cu America si China in conflict putem spune adio globalizarii. In “ Lumea Postamericana”  Fareed Zakaria avertizeaza ca in cazul in care “Chimerica” ( China plus America) se scindeaza putem spune adio globalizarii.

“ China reprezinta cea mai de success poveste de dezvoltare din istoria lumii” ( economistul Jeffrey Sachs).”

“Magnitutdinea schimbarii din China este aproape de neimaginat. Dimensiunile economiei s-au dublat o data la opt ani timp de trei decenii. In 1978, tara producea 200 de aparate de aer conditionat pe an; in 2005 producea 48 milioane. China exporta azi intr-o singura zi mai mult decat a exportat in tot anul 1978”

“Primele douazeci de orase cu cea mai rapida crestere din lume se afla toate in China”.

“ China este cel mai mare producator mondial de carbune, otel si ciment. Are cea mai mare piata de telefoane din lume. Avea peste 20 de miliarde de metri patrati de spatiu in curs de constructie in 2005, de peste cinci ori mai mult decat in America. Exporturile ei catre Statele Unite au crescut cu 1600% in ultimii 50 de ani…. Ea produce  doua treimi din fotocopiatoarele lumii, cuptoarele cu microunde, DVD playerele si pantofii lumii.”

“ China este cel mai mare detinator de capital al lumii. Rezervele ei de valuta sunt de 1.5 trilioane de dolari, cu 50% mai mult decat cele ale tarii de pe locul al doilea (Japonia) si de trei ori mai mare decat cele detinute de intreaga Uniune Europeana… – un indicator al formidabilei rezistente a Chinei in fata oricaror socuri si crize. Pana la urma exact aceasta combinatie de factori face China unica. Este cea mai mare tara din lume, economia majora cu cea mai ridicata rata de crestere, cel mai mare producator, al doilea mare consummator, face cele mai mari economii si in mod sigur este pe locul al doilea in ce priveste cheltuielile militare” ( Fareed Zakaria – Lumea postamericana, 2008)

 

China se ridica: trece peste dicifultatile  economice si creste militar. E pretutundeni, in presa, intrebarea daca razboiul dintre China si Vest e inevitabil.

Puterea Chinei creşte într-un ritm greu de înţeles. În primele decenii înainte de Primul Război Mondial, economia Germaniei creştea cu 13% şi cheltuielile cu înarmarea cu 64%. În ultimii 10 ani, economia Chinei a crescut de patru ori, iar cheltuielile cu înarmarea s-au triplat.

”Niciodată înainte în istoria umanităţii o ţară s-a ridicat atât de rapid, atât de departe şi pe atâtea domenii de putere”, a spus Graham Allison. El a adăugat că asemenea schimbări bruşte de putere au fost asociate cu război în 12 din cele 16 cazuri din ultimii 500 de ani.

China nu va lăsa niciun spaţiu de manevră ţărilor Vestice şi vor trebui să îi accepte Chinei cererile legate de Pacific:

 

China a avertizat SUA ca va folosi forta militara daca vor naviga in apropierea insulei artificiale din zona insulelor Spratly. China va raspunde folosind mijloace proportionale cu nivelul de amenintare generat de SUA.

Intorcandu-ne la conflictul din Siria,  noul priministru canadian retrage avioanele din Irak si Siria. SUA aprovizioneaza rebelii cu 50 tone de armament, asta dupa ce au renuntat la programul in valoare de 580 milioane dolari de antrenare a rebelilor si bate palma cu Rusia pentru a evita un conflict in spatial aerian sirian. Arabia Saudita a oferit Rusiei 300 miliarde de dolari pentru a se sinucide, adica pentru a renunta la Assad. Rusia neaga informatia – intelgem ca a spus niet. Iranienii spun ca avioanele rusesti au alungat cateva avioane israeliene aflate in misiune de spionaj pe teritoriul Siriei.  Se pare ca finalul ISIS este aproape dupa spusele rusilor, desi cred ca americanii nu-I vor lasa pe rusi sa aiba o viata usora, sustinand rebelii prin bombardarea tacuta a infrastructurii din orasul Alep- o central electrica a fost atinsa de raidurile americane si un numar mare de sirieni au ramas pe intuneric. Presa de afara mai scrie si despre faptul ca soldatii ISIS folosesc un drog numit Captagon pentru a se energiza, cat si ca sursa de venit, vanzand-ul poulatiei siriene extenuate de lipsa de somn si de stresul cauzate de razboi.

Intre timp NATO lanseaza cel mai mare exercitiu militar din ultimii 30 ani cu participarea a peste 30 de tari, asta dupa ce  scutul antiracheta a fost déjà testat in Europa, in largul coastelor Scotiei .

Departamentul de relatii externe al Consiliului Europei admite ca Vestul  a subestimat puterea Rusiei: “ SUA si UE au inteles gresit reformele militare rusesti scapand din vedere cele mai importante aspecte ale acestor reforme”- Rusia a redus numarul fortelor militare cu 43% dar in schimb s-au concentrate pe puterea de reactie rapida si pe un nivel inalt de pregatire incepand cu conflcitul din Georgia din 2008.

Din pacate, in lumea de maine orasele vor fi  singurele locuri in care vom trai sau vom agoniza tarandu-ne spre mormant din cauza apei de nebaut, alimentelor otravite si a aerului poluat. Un raport al UE ne avertizeaza ca Bucurestiul este foarte poluat,  limitele maxime admise fiind depasite de 3-4 ori. Norvegienii nu stau degeaba si anunta ca din 2019 vor interzice traficul in central orasului Oslo, la noi primarul Oprescu a cumparat un aparat de masurat poluarea de 1 milion de lei si asteapta probabil ca poluare sa se ascunda in acel aparat.

Pe langa scandalul noxelor a aparut acum si scandalul airbag-urilor, ca sa ne confirme ca razboiul economic este in toi si ,in criza fiind, marile companii se mananca una pe  alta. Culmea e ca sunt criticate masinile germane si componentele japoneze,  iar de cele americane, care sunt cum sunt, nu se spune nimic:  Statele Unite ar putea extinde la mai mult de 11 constructori auto investigaţia legată de dispozitivele de umflare a airbag-urilor fabricate de compania japoneză Takata.

Virgil Magureanu si Ion Iliescu au  fost acuzati de crime impotriva umanitatii in dosarul Mineriadei. Asta inseamna ca a fost declasificat partial dupa 25 de ani. Totul este controlat, totul este masluit, sistemul ii arunca la cos cand nu mai sunt buni de nimic indiferent cine au fost ei candva. In acelasi timp a venit si misunea FMI, au venit stapanii, nici macar nu stim cum ii cheama, sunt ca niste umbre si in acest timp milioane de romani se cearta injurand pe Dragnea, Ponta, Iohannis si Udrea, Basescu si alte papusi care la momentul potrivit vor fi schimbate si inlocuite cu alte papusi de aceiasi papusari. Cine controleaza banii controleaza  tara. Daca eram acum 300 -400 de ani am fi zis ca au venit trimisii Inaltei Porti Otamane pentru a aduna birul.