Creditorii Greciei refuză plata unei noi tranşe


Creditorii refuză pentru moment sa plătească Greciei următoarea tranşă din banii prevăzuţi de programul de bailout, susţinând că Atena implementează prea lent reformele cerute. Această amânare ar putea complica situaţia elenilor.

 

Conform unui raport publicat marţi în ziarul german Süddeutsche Zeitung, creditorii internaţionali susţin că Atena va fi probabil nevoită să aştepte până luna viitoare banii pe care trebuia să îi încaseze în luna octombrie în baza programului de salvare financiară.

Raportul susţine că Grecia a aprobat doar 14 din cele 48 de reforme cerute de creditorii internaţionali în schimbul celui de-al treilea program de bailout, în valoare de 86 miliarde de euro, conform Deutsche Welle.

Amânarea plăţii va provoca probabil alte probleme, a declarat ziarul, mai ales în condiţiile în care discuţiile privind reformarea sistemului bancar şi financiar al Greciei au rămas deja în urma programului stabilit.

Süddeutsche Zeitung a declarat că principala problemă pe care o înfruntă băncile elene este incapacitatea multor proprietari de locuinţe de a-şi plăti împrumuturile, estimându-se ca 320.000 de persoane sunt încă restanţiere la bănci.

Conform presei elene, 8 din 10 familii ar putea fi evacuate în cazul în care creditorii internaţionali vor reuşi să avanseze planurile de austeritate, care prevăd printre altele relaxarea legilor curente care protejează domiciliul, a declarat ziarul.

Premierul grec Alexis Tsipras a promis totuşi că va continua să protejeze familiile care au datorii prea mari pentru a le putea rambursa.

Grecia este nevoită ca până la sfârşitul anului să recapitalizeze băncile înainte ca regulile impuse de creditorii Troikăi să fie aplicate. Planul prevede, printre altele, ca depozitele bancare de peste 100.000 de euro vor putea fi “folosite” pentru salvarea instituţiilor bancare, dacă nu sunt găsite alte mijloace – o măsură care va împinge spre faliment multe companii mici şi medii.

sursa: epochtimes.ro