Politica americană de la Marea Neagră, axată pe descurajarea Rusiei


9474948800_abb2eee97f_k

În partea vestică a Mării Negre, pe coasta Bulgariei, au loc exerciţiile navale ale NATO Breeze 2014.

La ele participă nave de luptă şi auxiliare din Bulgaria, Turcia, Grecia, Italia, Marea Britanie şi alte ţări. De o atenţie sporită în presă se bucură participarea crucişătorului american Vella Gulf.

Experţii se întreabă dacă nu cumva SUA încearcă să folosească aceste manevre ca „factor de presiune” asupra Rusiei în legătură cu situaţia din Ucraina.

Expertul militar Andrei Boldârev consideră că nu sunt prea multe motive pentru astfel de prognoze.

„Exerciţiile militare Breeze 2014 sunt manevre planificate ale NATO. Acest lucru este atestat şi de faptul că la ele participă Turcia, care nu vrea deloc să-şi strice relaţiile cu Rusia din cauza crizei din Ucraina. Este puţin probabil că ea ar fi fost de acord să ia parte la manevre dacă ele ar fi avut un caracter antirusesc deschis. Iar faptul că SUA încearcă să folosească manevrele planificate ale NATO drept formă de demonstraţie politico-militară pentru Rusia este deja o problemă de propagandă”.

Koray Gurbuz, expert militar la Universitatea Bilkent din Ankara, a comentat evenimentele din acvatoriul Mării Negre în felul următor: „Americanii au iniţiat în Marea Neagră ample exerciţii militare la 130 de mile de Crimeea rusească. Acest comportament al Statelor Unite ameninţă nu doar interesele statelor riverane, ci şi securitatea întregii regiuni.

Turcia, fiind membră a NATO, este uneori obligată să acţioneze la ordinul Statelor Unite, care s-au folosit de criza ucraineană pentru a încerca să-şi consolideze prezenţa militară în Marea Neagră. În condiţiile crizei ucrainene, manevrele planificate Breeze 2014 au un rol clar de „sperietoare”.

Ce a pierdut America în apele Mării Negre? Ce treabă are ea cu regiunea de la Marea Neagră? Niciuna. Aceste manevre urmăresc un singur scop: descurajarea Rusiei. Turcia nu trebuia să ia parte la ele”, este de părere expertul turc.

NATO a decis să dezvolte strategia războaielor cibernetice

 

Până la summit-ul din luna septembrie, NATO intenționează să formuleze noi reguli pentru războaiele din rețea și să studieze cum poate fi aplicat dreptul internațional în războaiele cibernetice.

„Aliații doresc ca dreptul internațional să acționeze în spațiul cibernetic”, a declarat purtătorul de cuvânt al biroului de protecție împotriva amenințărilor cibernetice de la sediul NATO din Bruxelles, Christian Liftlander.

Potrivit lui, NATO nu are dreptul să adopte independent acte normative, însă țările care fac parte din alianță se pot declara în favoarea aplicării
sursa:romanian.ruvr.ru