Stare de război! Relaţiile dintre SUA şi China se deteriorează de zi la zi


“US Navy testează China în privinţa revendicărilor din Marea Chinei de Sud”, titrează The Wall Street Journal.

“Marina americană va continua să patruleze în largul insulelor artificiale construite de Beijing în Marea Chinei de Sud şi a căror suveranitate este contestată de alte ţări din regiune, a anunţat un responsabil american al Apărării. Marţi dimineaţă, nava lansatoare de rachete USS Lassen a patrulat prima oară la o distanţă de 12 mile marine de insulele revendicate de China provocând mânia Chinei, care a perceput în acest gest o ameninţare pentru suveranitatea sa. “Vom face din nou acest lucru”, a declarat acest responsabil sub acoperirea anonimatului, precizând că mai multe nave vor fi trimise în această zonă. “Navigăm în ape internaţionale şi în locul ales de noi”, a adăugat el. USS Larsen a navigat în apropiere de arhipelagul Spratleys, care cuprinde circa o sută de insule şi recife nelocuite, fiind revendicat şi de Vietnam, Malaezia, Brunei şi Filipine. Operaţiunea a durat circa două ore, a explicat sursa citată. “Plecăm de la principiul că zburăm, navigăm şi operăm oriunde legislaţia internaţională o permite şi de fiecare dată când nevoile noastre operaţionale o impun”, a declarat anterior ministrul american al Apărării Ashton Carter, care nu a exclus de facto noi operaţiuni. China consideră ca făcând parte din apele sale teritoriale zona de 12 mile marine din jurul acestor insule. Beijingul, care are numeroase contencioase teritoriale cu vecinii săi, revendică drepturi asupra aproape întregii Mări a Chinei de Sud, şi desfăşoară în arhipelagul Spratleys vaste operaţiuni de construcţie, accelerând de un an transformarea recifelor de corali în porturi, piste şi alte infrastructuri. SUA şi câteva ţări din Asia de Sud-Est se tem de o lovitură de forţă a Chinei, care i-ar asigura acesteia controlul asupra uneia dintre rutele maritime cele mai strategice de pe glob, pe unde se transportă o treime din cantitatea de petrol mondială încărcată în petroliere”, mai scrie Wall Street Journal.

„China nu se teme de angajarea într-un război în Marea Chinei de Sud, după mutarea Statelor Unite”, citim în pagina electronică a publicaţiei The Guardian.

“Presa de stat din China manifestă o furie beligerantă după ce nava USS Lassen s-a apropiat de Arhipelagul Spratley, un teritoriu disputat, revendicat de Beijing. China nu se teme de război cu Statelor Unite în Marea Chinei de Sud, scrie un ziar de stat apropiat de Partidul Comunist chinez. La 24 de ore după ce Washington-ul a contestat pretențiile teritoriale ale Beijing-ului în regiune prin deplasând o navă de război în apele din jurul arhipelagului Spratly, publicaţia naționalistă Global Times a acuzat Pentagonul că proavocă China. “Față de hărțuirea Statelor Unite, la Beijing ar trebui să se ocupe de Washington cu tact și să se pregătească pentru ce e mai rău” se arată într-un editorial al ziarul menţionat. “Acest lucru poate convinge Casa Albă că statului chinez nu îi este frică de un război cu SUA în regiune și este determinat pentru în a-şi proteja interesele naționale și demnitatea.” Ziarul oficial al Armatei chineze a publicat un editorial pe prima pagină în care acuză SUA că seamănă haos în țări precum Afganistan și Irak. Faptele arată că Statele Unite ale Americii foloseşte forţa și începe războaie, amestecând lucrurile acolo până unde la un moment dat era stabilitate, provocând o stare de nelinişte în aceste țări implicate direct”, scrie ziarul Armatei Chinei.”

sursa: capital.ro