INCIDENT Turcia – Rusia: Un avion rus de vânătoare, doborât la frontiera cu Siria. REACŢIA vehementă a lui Vladimir Putin


Mediafax.ro: INCIDENT Turcia – Rusia: Un avion rus de vânătoare, doborât la frontiera cu Siria. Rebelii sirieni susţin că au ucis unul dintre membrii echipajului. REACŢIA vehementă a lui Vladimir Putin 

Zborurile dintre Rusia şi Turcia au fost anulate, in timp ce  Departamentul de Stat al SUA a emis o avertizare de călătorie pentru cetăţenii americani în următoarele 72 de ore în intreaga lume. Cât de mare este pericolul dat fiind ca  România este membru NATO? Va raspunde Rusia si va ataca un membru al NATO riscând un conflict cu întreaga Alianţă NordAtlantică? SUA a tinut sa precizeze ca nu sunt implicate in conflict.

 

Turcia a confirmat că avioanele sale de vânătoare au doborât marţi un avion de război rus, care i-ar fi încălcat spaţiul aerian şi a ignorat avertismentele repetate, în timp ce Rusia susţine că aeronava sa a zburat numai deasupra teritoriului sirian, relatează Associated Press în pagina online.

 

UPDATE 15:05 –  Vladimir Putin: Doborârea avionului rus va avea “consecinţe grave”

Doborârea avionului militar rus este o “lovitură aplicată în spate” de către Ankara şi va avea “consecinţe grave” pentru relaţiile Rusiei cu Turcia, avertizează preşedintele rus, Vladimir Putin.

Statele Unite sustin că nu sunt implicate în doborârea avionului rus

Statele Unite anunţă că nu sunt implicate în doborârea avionului rus de către aeronave militare turce la frontiera Siriei cu Turcia, relatează Le Figaro în pagina electronică.

“Aliaţii noştri turci ne-au informat că avioanele lor militare au doborât o aeronavă de vânătoare rusă în apropiere de frontiera siriană, după ce aceasta a pătruns neautorizat marţi spaţiul aerian turc”, a declarat pentru Reuters un responsabil american al apărării, sub condiţia anonimatului.

“Putem confirma că Statele Unite nu erau implicate în acest incident”, a adăugat el.

UPDATE 14:15 – NATO solicită o reuniune de urgenţă după doborârea avionului rus de forţele turce

NATO a solicitat o reuniune de urgenţă pentru marţi după ce forţele aeriene turce au doborât un avion de vânătoare al Rusiei, care s-a prăbuşit pe teritoriul Siriei, informează site-ul publicaţiei turce Hurriyet.

Rusia a precizat că avionul de tip Su-24 a fost doborât de focuri de artilerie, în timp ce Turcia a afirmat că avioanele sale F-16 au deschis focul asupra aeronavei ruse, după ce a ignorat câteva avertismente. Ministerul rus al Apărării a adăugat că cei doi piloţi s-au catapultat, dar a adăugat că Moscova nu este în contact cu ei.

 

“Analizăm circumstanţele prăbuşirii avionului rus”, a anunţat Ministerul rus al Apărării, care a vrut “să sublinieze că avionul s-a aflat deasupra teritoriului sirian tot timpul zborului”.

Înregistrările video publicate de presă arată un avion de război cuprins de flăcări care se prăbuşeşte pe un deal şi doi membri ai echipajului care se paraşutează.

Agenţia turcă de presă Dogan a relatat că două elicoptere ruse, care zburau la joasă altitudine în regiunea turkmenă Bayirbucak, îi căutau pe cei doi piloţi.

Potrivit unui comunicat al armatei turce, avionul a pătruns în spaţiul aerian turc în zona oraşului Yaylidag, din provincia Hatay, şi a fost avertizat de zece ori în decurs de cinci minute.

După producerea incidentului, postul de televiziune CNN Turk a dat publicităţii o hartă cu parcursul aeronavei ruseşti surprins pe radar, precizând că imaginea a fost furnizată de armata turcă.

 

Vinerea trecută, Ministerul turc de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus, cerându-i ca Rusia să înceteze operaţiunile în Siria împotriva satelor turkmene. Ankara a precizat că acţiunile ruse “nu constituie o luptă împotriva terorismului”, ci bombardarea civililor. Ambasadorul Andrei Karlov a fost avertizat în timpul întrevederii că operaţiunile ruse ar putea avea consecinţe grave, sublinia ministerul.

Trupele siriene sunt în ofensivă în zona controlată de câteva grupări insurgente, inclusiv aripa Al-Qaida în Siria, Frontul al-Nusra, şi de Divizia a 2-a de Coastă, formată din luptători turkmeni locali.

Rami Abdurrahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), a declarat că avionul s-a prăbuşit în regiunea munţilor turkmeni, în provincia Latakia.

Regiunea munţilor turkmeni a fost vizată în ultimele zile de o ofensivă a forţelor guvernamentale siriene, susţinute de raidurile aeriene ruse.

Luna trecută, avioane turce de război au doborât o dronă neidentificată despre care au spus că a încălcat spaţiul aerian al Turciei.

În urma unor acuzaţii anterioare privind intruziunile Rusiei în spaţiul aerian turc, Comandamentul European al SUA a trimis pe 6 noiembrie şase avioane de vânătoare ale Forţelor Aeriene americane, de la baza lor din Marea Britanie, la baza aeriană turcă Incirlik, pentru a ajuta Turcia, stat membru NATO, să-şi securizeze spaţiul aerian.

Cu o zi înainte, Consiliul Nord-Atlantic al NATO a avertizat Moscova că se expune unui “pericol extrem” trimiţând avioane în spaţiul aerian turc.

Rebeli sirieni afirmă că au ucis unul dintre membrii echipajului avionului rus doborât

Un membru al echipajului avionului rus doborât marţi în nordul Siriei a fost atins de focuri de armă rebele în timp ce încerca să-şi ghideze paraşuta către o zonă aflată sub controlul trupelor guvernamentale, afirmă o grupare rebelă, care susţine că l-a ucis, relatează DPA în pagina online.

“În timp ce coborau, ei (membrii echipajului) încercau în mod repetat să-şi direcţioneze paraşutele astfel încât să sosească în teritoriul aflat sub controlul dictatorului Bashar al-Assad”, a declarat Jabir Ahmad, un purtător de cuvânt al brigăzii rebele, într-un mesaj trimis DPA pe Facebook.

 

Ahmad adaugă că “oamenii noştri din cadrul celei de a 10-a Brigăzi de Coastă de mitraliere au putut să-l lovească înainte să treacă mai departe, iar cadavrul a căzut în zona eliberată”.

“Pilot rus ucis în provincia Latakia de revoluţionari… o căutare a celui de-al doilea pilot (este) în curs”, a anunţat gruparea rebelă a 10-a Brigadă de Coastă în mesaje postate pe conturile ei de Twitter şi Facebook.

Un consilier juridic din cadrul Armetei Siriene Libere (ASL) a confirmat că pilotul a fost ucis. Era neclar cum a murit pilotul, a declarat Osama Abou Zeid pentru DPA.

Cei doi aviatori s-au paraşutat după ce avionul lor de vânătoare a fost lovit în apropiere de frontiera dintre Siria şi Turcia, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Observatorul, care monitorizează conflictul prin intermediul unor activişti locali, a anunţat că elicoptere ruseşti efectuau căutări în zona în care s-a prăbuşit aeronava, în Munţii Jabal al-Turkoman.

Regiunea a fost afectată, în ultimele două luni, de confruntări armate între forţe guvernamentale, susţinute de atacuri aeriene ruse, şi facţiuni siriene rebele.

Turcia a avertizat anterior împotriva oricărei încălcări a spaţiului său aerian de către avioane ruse se vânătoare, care au început să efectueze misiuni de susţinere a forţelor guvernamentale siriene de la 30 septembrie.

 

 

Lovendal.ro: Putin i-a transmis un mesaj dur preşedintelui Turciei, Erdogan: “Du-te dracului!” Rusia va face război cu Turcia, dacă aceasta va ataca Siria şi va mai sprijini organizaţia teroristă ISIS!

 

Putin a dat un avertisment Turciei, somând-o să renunţe la ajutorul militar acordat organizaţiei teroriste ISIS, scrie site-ul veteranstoday.com. Citez din articol:

Președintele rus Vladimir Putin, la o întrevedere cu ambasadorul turc, i-a emis acestuia un ultimatum verbal pentru încetarea imediată a sprijinului Turciei pentru ISIS și pentru încălcarea suveranității Siriei. Într-o mișcare surprinzătoare, președintele rus Vladimir Putin l-a criticat pe președintele turc Recep Erdogan, numindu-l “dictator”, amenințând să rupă relațiile diplomatice cu Turcia. Putin l-a convocat pe ambasadorul turc la Moscova, Umit Yardim, asupra căruia şi-a vărsat toată furia:

“Spuneţi-i dictatorului vostru, Erdogan, să se ducă dracului și că, dacă el nu opreşte sprijinul uşor dovedit pentru ISIS, atunci Rusia va rupe relațiile diplomatice. 

Suntem pregătiți să transformăm Siria într-un mare Stalingrad pentru Turcia și aliații săi saudiţi şi pentru micile găşti ale lui Hitler. Dictatoraşul vostru este un mic ipocrit, căci, în timp ce atacă lovitura de stat militară din Egipt, el încearcă în acelaşi timp să răstoarne guvernul ales al Siriei. În forma sa actuală, China, Iranul și Rusia vor garanta supraviețuirea Siriei.”

Într-un articol de pe “Moscow Times”, o publicație controlată de către CIA, este dată o versiune total diferită, în care ambasadorul Yardim a ţipat la Putin, făcându-l vinovat pentru toate relele din Siria. Reuniunea se spune că a durat peste două ore şi a avut loc în spatele ușilor închise. Versiunea de mai sus, în care Putin îl ameninţă pe Erdogan, provine din surse apropiate președintelui Putin.

Se estimează că cel puţin 25.000 de luptători ISIS au tranzitat Turcia, în Siria și Irak, începând cu 2011. În ultimele 18 luni, un număr de ofițeri turci au fost uciși sau capturați în interiorul Siriei. În plus, cei mai mulţi dintre luptătorii ISIS