Moscova trimite sisteme antiaeriene în Siria. Premierul Rusiei: Turcia apără SI deoarece unii oficiali au interese financiare în comerţul cu petrol. Serghei Lavrov: TURCIA trebuia să obţină acordul SUA înainte să atace avionul rusesc


ZF.ro: Premierul Rusiei: Turcia apără SI deoarece unii oficiali au interese financiare în comerţul cu petrol

Ankara apără gruparea Stat Islamic, întrucât unii oficiali turci au “interese financiare directe” în comerţul cu petrol al organizaţiei teroriste, a declarat premierul rus, Dmitri Medvedev, care a detaliat măsurile pe care le-ar putea lua Moscova după ce aviaţia turcă a doborât un bombardier rus.

“Acţiunile Turciei reprezintă protecţia de facto a Statului Islamic”, a declarat Medvedev, citat de Russia Today în pagina online. “Acest lucru nu este o surpriză, având în vedere informaţiile pe care le avem despre interesele financiare directe ale unor oficiali turci privind furnizarea produselor petroliere rafinate de uzine controlate de SI”, a adăugat premierul rus.

“Acţiunile nesăbuite şi criminale ale autorităţilor turce (…) au cauzat o escaladare periculoasă a relaţiilor dintre Rusia şi NATO, care nu poate fi justificată de niciun interes, inclusiv de protejarea frontierelor de stat”, a subliniat Medvedev.

Potrivit premierului, Rusia ia în considerare anularea unor proiecte importante cu Turcia şi interzicerea companiilor turce de pe piaţa rusă. Moscova le-a recomandat deja cetăţenilor săi să nu călătorească în Turcia, din cauza ameninţărilor teroriste, motiv pentru care mai mulţi turoperatori şi-au retras de pe piaţă ofertele pentru Turcia.

Rusia ar putea anula de asemenea proiectul unui gazoduct menit să transforme Turcia într-o ţară majoră de tranzit pentru gazele naturale ruseşti destinate Europei, precum şi construcţia primei centrale nucleare turce.

Armata turcă a doborât, marţi dimineaţă, un bombardier rus de tip Su-24M, la frontiera Siriei cu Turcia. Ankara susţine că avionul rus ar fi pătruns în spaţiul aerian turc, însă Moscova respinge acuzaţiile şi afirmă că avionul turc a trecut graniţa în cadrul atacului. Cei doi piloţi ruşi s-au catapultat, dar unul dintre ei a fost împuşcat mortal de insurgenţi de la sol. Un elicopter rus Mi-8 a fost distrus în timpul operaţiunii de căutare a piloţilor, iar un militar rus a fost ucis.

 

 

Romanialibera.ro:Serghei Lavrov: TURCIA trebuia să obţină acordul SUA înainte să atace avionul rusesc

 

Turcia ar fi trebuit să ceară acordul SUA, înainte să atace avionul militar al Rusiei, consideră Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, informează Itar TASS citată de Mediafax.

Doborârea avionului militar rus este o încălcare gravă a memorandumului ruso-american privind misiunile aeriene antiteroriste în Siria, acuză ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. El sugerează ori că atacul Turciei a fost autorizat de Statele Unite, ori că Turcia a acţionat fără să ceară aprobarea SUA. Şeful diplomaţiei ruse a făcut aceste declaraţii miercuri seară, după o conversaţie cu secretarul de Stat american, John Kerry.

“Am discutat despre atacul neprovocat al Forţelor aeriene turce asupra bombardierului rus care efectua misiuni antiteroriste în Siria. Este vorba de o încălcare gravă a memorandumului ruso-american privind securitatea misiunilor aeiene în Siria; prin acest acord, Statele Unite au asumat responsabilitatea de a obliga toţi membrii coaliţiei, inclusiv Turcia, să respecte regulile misiunilor”, a subliniat Lavrov, conform unui comnunicat al Ministerului rus de Externe, citat de Itar-Tass.

“Din câte înţeleg, avionul nostru a fost doborât de un aparat de vânătoare de fabricaţie americană – F-16. Unii membri ai coaliţiei internaţionale coordonate de SUA ne-au transmis că în mod normal Statele Unite trebuie să ofere permisiune pentru astfel de operaţiuni. Rămâne de văzut dacă această condiţie este valabilă în cazul Turciei, iar dacă este, aş vrea să ştiu dacă Turcia a cerut permisiunea Statelor Unite pentru a trimite avioane să doboare bombardierul rus” (…), a precizat şeful diplomaţiei ruse.

 

EVZ.ro: Tensiuni crescute între Rusia și Turcia, după ce Moscova a trimis sisteme antiaeriene în Siria

Crucișătorul Moskva, echipat cu sistemul antiaerian Fort a fost trimis în apele teritoriale ale Siriei

Turcia a devenit primul stat NATO care a doborât un avion rusesc, în ultimii 50 de ani. Rămâne de văzut dacă Moscova va avea o reacție dură sau cele două părți vor cădea la pace
Președintele Vladimir Putin a numit Turcia „complice al teroriștilor”, iar ministrul de Externe Serghei Lavrov și-a anulat o vizită la Ankara planificată pentru ieri. ONU și NATO au cerut ambelor părți să nu escaladeze criza. Vor fi presiuni diplomatice atât asupra Rusiei, cât și asupra Turciei, să se concentreze pe amenințarea comună- Statul Islamic- în loc să declanșeze un conflict în urma acestui incident.

Protecție antiaeriană

Liderul de la Kremlin a anunțat că un sistem antiaerian de rachete S-300 va fi trimis la baza militară rusă din Siria, după ce anterior ministrul rus al Apărării declarase că va fi trimis un sistem de rachete S-400, unele dintre cele mai moderne din lume. De asemenea, în apele teritoriale ale Siriei, aproape de baza rusă din Latakia, a fost poziționat crucișătorul Moskva, echipat cu sistemul antiaerian Fort, asemănător ca performanță cu S-300. Rusia creează practic o „cupolă” deasupra Siriei, închizând spațiul aerian, iar pentru aviația turcă devine o mare problemă felul în care își va desfășura de acum încolo misiunile aeriene împotriva ISIS și a kurzilor.