Rescrierea istoriei aproape in timp real: Televiziunea History prezintă "Teroare: Şapte zile în Paris", despre tragedia din capitala Franţei


Hollywood-ul ne-a obisnuit sa rescrie istoria – de la razboaiele de eliberare si democratizare a “premodernilor” – vezi Vietnam, Irak, Iugoslavia, Libia, Siria pana la cele din Grecia antica –  de la istoria crestinismului tradusa “stiintific”, pana la aventura fictiva a misiunii pe Luna, istoria era scrisa de obicei cel putin dupa cativa ani buni de la epuizarea evenimentelor  . Era necesar ca vibratia, ecoul actiunilor istorice sa se piarda in memoria maselor pentru a manipula datele.

Acum, avem un nou experiment:  istoria se rescrie aproape simultan cu evenimentele pentru a nu exista pericolul ca un alt ” adevar sa raman plutind in vazduhul informational al satului global.  Adevarul istoric  este oferit astazi in in limbajul spectacular al naratiunii hollywoodiene –  singurul limbaj care mai este inteles de mase, restul e minciuna, nimic altceva decat  presupozitii si conspiratii bune de aruncat in gaura de memorie ca in 1984.

 

Mediafax.ro: Televiziunea History prezintă “Teroare: Şapte zile în Paris”, despre tragedia din capitala Franţei

 

“Teroare: Şapte zile în Paris” analizează tragedia din capitala Franţei în contextul unei lumi ameninţate de terorismul internaţional. În următoarele şapte zile de la atentatele de la Paris, două echipe de filmare au înregistrat o serie de interviuri în exclusivitate cu martori ai atacurilor, cu doctorii care au încercat să salveze cât mai multe vieţi, cu proprietarul sălii Bataclan, dar şi cu numeroşi experţi internaţionali în terorism. De asemenea, echipele de filmare au înregistrat începutul şi urmările raidului desfăşurat de poliţia franceză în cartierul St. Danis pe 18 noiembrie, informează History.

Documentarul readuce în discuţie evenimente importante din ultimii ani care au avut un impact global semnificativ, precum atacurile din 11 septembrie din New York şi Pennsylvania, atentatele din 2004 de la Madrid, atacul terorist 7/7 din 2005 de la Londra, atacurile din ianuarie 2015 de la Charlie Hebdo din Paris, avionul comercial rusesc doborât în Sinai şi exploziile din Beirut, care au avut loc pe 12 noiembrie 2015, cu doar o zi înainte de atentatele de la Paris.

“Acest documentar special pune atentatele de la Paris într-un context mai larg. Cu ajutorul imaginilor în exclusivitate şi al mărturiilor oferite de parizieni, alături de opiniile experţilor, putem vedea cum recentele acte teroriste au schimbat cursul istoriei”, a declarat Rachel Job, directorul de programe al History pentru A+E Networks UK.

Documentarul “Teroare: Şapte zile în Paris” este produs de NBC Peacock Productions pentru televiziunea History.

În România, documentarul “Teroare: Şapte zile în Paris” va avea premiera pe 2 decembrie, de la ora 23.00. Programul va fi difuzat în reluare pe 5 decembrie, de la ora 21.00.

Printre persoanele intervievate în cadrul documentarului se numără şi Christophe Pudhomme, unul dintre primele cadre medicale ajunse la Stade de France după prima explozie. Acesta a fost martor al celei de-a doua explozii, apoi a acordat primul ajutor supravieţuitorilor. Cinci zile mai târziu, trata suspecţi de terorism răniţi în schimbul de focuri din St. Denis.

În documentar apare şi doctorul anestezist Michael Bonnot, care, în seara tragediei, se afla în timpul liber, relaxându-se după o săptămână aglomerată. Auzind focuri de armă aproape de casa sa, acesta a fugit către barul Belle Equipe, unde a găsit persoane cu răni foarte grave.

La rândul său, Rafiaa Benabid apare în documentar. Ea pregătea cina pentru familie în apartamentul său de deasupra barului La Carillon, unde şapte persoane au fost ucise. Rafiaa a auzit focurile de armă şi a asistat la scenele de după atac.

Şi Daniel Habrekon, proprietarul sălii Bataclan, apare în “Teroare: Şapte zile în Paris”. Acesta a intrat în sală la doar câteva ore după ce 89 de persoane au fost ucise în timpul unui concert rock şi descrie imaginile îngrozitoare pe care le-a văzut.

Televiziunea History a fost lansată în Marea Britanie în noiembrie 1995, ajungând în prezent în peste 98 de milioane de case din lume. În România, televiziunile History şi History HD sunt disponibile prin RCS-DIGI, Telekom, UPC, AKTA, iNES IPTV şi Orange TV.

A+E Networks UK, un joint venture între A+E Networks şi British Sky Broadcasting (BSkyB), include în portofoliu televiziuni tematice precum History, History HD, Lifetime, Lifetime HD, Crime & Investigation şi H2.