Rusia acuză SUA că muşamalizează traficul de petrol din zonele controlate de Stat Islamic către Turcia iar Irakul someaza Turcia sa-si retraga trupele din nordul tarii


Ziare.com: Turcia, somata sa-si retraga trupele din nordul Irakului

Ministrul apararii irakian, Khaled al-Obeidi, i-a transmis omologului sau turc ca sutele de soldati turci desfasurati in interiorul Irakului in apropierea orasului Mosul, aflat sub controlul gruparii Statul Islamic (SI), au fost trimise fara ca Bagdadul sa fi fost informat si de aceea ei trebuie sa fie retrasi.

Al-Obeidi a spus ca ministrul Apararii turc i-a explicat ca desfasurarea militarilor a fost necesara pentru a-i proteja pe instructorii turci care pregatesc fortele irakiene in vederea recastigarii controlului asupra orasului Mosul. Oficialul irakian a estimat insa ca reactia Ankarei in acest caz a fost disproportionata, informeaza Reuters.
Mobilizarea de trupe straine in Irak e un “act de agresiune” – Premierul irakian

“Ar fi fost posibil sa avem un fel de coordonare a priori fara a crea circumstante care au contribuit la o criza intre cele doua tari”, a afirmat ministrul irakian.

In ultimele zile, presedintele, prim-ministrul si ministrul de externe irakieni au obiectat fata de desfasurarea fortelor turce in nordul Irakului, considerata un act ostil si o incalcare a dreptului international. MAE irakian l-a convocat pentru explicatii pe ambasadorul Turciei la Bagdad.

Turcia dezminte orice intarire a operatiunilor sale militare in Irak

Totusi, premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat sambata ca este vorba despre o simpla rotatie de rutina a trupelor turce desfasurate la 30 de kilometri nord-est de Mosul, la cererea guvernatorului acestui oras si in coordonare cu Ministerul Apararii irakian.

 

 

Mediafax.ro: Rusia acuză SUA că muşamalizează traficul de petrol din zonele controlate de Stat Islamic către Turcia

Ministerul rus al Apărării a acuzat Statele Unite că muşamalizează traficul de petrol către Turcia din zonele siriene aflate sub controlul grupării Stat Islamic, după ce Washingtonul a apreciat că este vorba despre cantităţi nesemnificative, relatează AFP în pagina online.

“Când oficialii americani spun că nu văd cum petrolul teroriştilor este traficat în Turcia (…) miroase rău a dorinţă de a muşamaliza aceste acţiuni”, a precizat ministerul sâmbătă pe pagina sa de Facebook.

“Declaraţiile Pentagonului şi Departamentului de Stat par un teatru al absurdului”, adaugă ministerul rus, sugerând Washingtonului “să privească imaginile filmate de (propriile) drone, care au fost de trei ori mai numeroase în ultima vreme în zona frontierei turco-siriene şi în zonele petrolifere”.

Emisarul special al SUA şi coordonator pentru afaceri energetice internaţionale, Amos Hochstein, a declarat vineri că volumul de petrol traficat în Turcia din zonele siriene controlate de gruparea Stat Islamic este “nesemnificativ”, atât ca volum de petrol, cât şi de venituri.

Comentariile sale au intervenit după ce Moscova a acuzat Ankara că profită de pe urma petrolului vândut de gruparea SI, alimentând tensiunile după doborârea unui bombardier rus de către aviaţia turcă, la graniţa siriană.

Departamentul de Stat a respins acuzaţiile Moscovei la adresa aliatului său din cadrul NATO, care îl vizau direct pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi familia sa, insistând că nu există dovezi în acest sens.