Agenda politica a ultimilor 2 ani se rezuma in mare la sugrumarea Rusiei .


Daca decodam stirile din ultimii ani vedem ca in centrul acestui conflict de proportii globale se afla renasterea  Rusiei. Globalistii au fost foarte surprinsi de trezirea Rusiei. George Friedman, CEO Stratfor si unul dintre cei mai importanti strategi ai Statelor Unite a recunoscut la inceputul acestui an ca traseul pe care naviga  lumea a luat o intorsatura dramatica odata cu interventia Rusiei in Georgia, o doua cauza majora  a schimbarii era colapsul economic din 2008.  Aceasta trezirea a insemnat revenirea la lumea multipolara.

Daca globalistii au fost surpinsi de interventia in Georgia,  banuim ca au fost de-a dreptul socati de interventia in Siria, atunci cand, in 2014,  Rusia a intervenit pentru a impiedica bombardamentul american asupra tarii conduse de Assad, un conducator legitim provenit dintr-o familie cu o traditia de peste 50 de ani la conducerea tarii, traditie ce  merge pana la bunicul sau care conducea opozitia impotriva  stapanirii franceze la inceputul secolului 20.

 

Realitatea este ambalata frumos de catre massmedia, la fel si realitatea razboiului in care ne aflam . Acum 60 de ani toate aceste masuri si sanctiuni luate impotriva Rusiei ar fi purtat un limbaj militar, dur, ferm, amenintator – in concluzie ar fi fost infricosator. Populatia de astazi ar fi fost afectata de acest tip de retorica si consumul s-ar fi prabusit dramatic. Nimeni nu si-ar mai face planuri de viitor, nimeni nu ar mai lua credite pe 30 de ani si nici macar masini in leasing pe 5 ani. Tocmai din aceasta cauza avem astazi specialisti in PR, marketing care ne fac stirile sa sune ca o chestiune de business. Daca ne uitam insa dincolo de acest limbaj “ rece” de suprafata care nu lasa sa se intrevada adevaratul impact al masurilor si deciziilor care se iau acum de actorii aflati in acest razboi,  vedem pete mari de sange pe harta lumii, vedem sute de mii de oameni care mor si poate milioane de morti in virtualitatea continuarii acestui razboi. Un exemplu al acestui PR  ar fi felul prietenos in care ne este prezentat scutul antiracheta instalat deja in Romania, dar si permanenta militarizare a Estului Europei, nu in ultimul rand PR-ul rusesc care face bravada de succesul sau in Siria, bombardand teroristii cu rachete care traverseaza mari si tari si lovesc tinta cu precizia milimetrica sau  bombardamentele efectuate de  pe submarine.

Arma petrolului.

Se estimeaza ca pretul petrolului va ajunge la 20$.

Aseara atinsese 35$.

Sa nu uitam ca piata petrolului este manipulata astazi aproape in totalitate de bancile Goldman Sachs si JP Morgan si de fonduri de hedging prin sofisticate speculatii bursiere.

Tot Geroge Friedman a recunoscut ca, in viziunea sa, Rusia va fi impartita nu mai tarziu de 2020 si cel mai probabil nu va rezista mai mult de un an preturilor scazute ale petrolului.

Astazi, in razboiul actual, suntem in faza razboiul economic  -am mai spus-o, faza care este si cea mai importanta. Majoritatea analistilor sunt de acord ca Rusia va fi supusa in primul rand prin reducerea pretului petrolului – strategia a functionat  si dus  Uniunea Sovietica in colaps in anii ‘80.

oil grafic

tabelul este ajustat la inflatie

 

Situatia actuala:

 

oil grafic acum

 

Petrolul si gazele sunt   principalele surse de finantare ale Rusiei si implicit a bugetului militar – anul trecut petrolul si gazele au  acoperit 68% din exporturile Rusiei si 50 % din incasarile la buget . Pe langa asta avem sanctiunile economice ale UE, daca adaugam si conflictul cu Turcia si posibilitatea ca stramtoarea Bosfor sa le fie inchisa rusilor, chiar si pentru o perioada scurta de timp – de un “accident terorist” mai degraba,  se va ajunge la o scadere economica dramatica resimtita din plin de populatia Rusiei – in felul asta vor fi create conditiile necesare izbucnirii unei revolutii in Rusia – Hodorkovski, cel ce este prezentat ca principalul opozant al regimul Putin, si-a reinnoit predica despre iminenta unei revolutii in Rusia..  Va aminti felul in care s-a pregatit “ revolutia din Romania” prin felul in care Ceausescu a fost constrans economic sa-si infometeze poporul de catre FMI, dar si prin  izolarea Romaniei de catre marile puteri . Daca se va ajunge la o revolutie in Rusia va fi un  razboi civil in care vor muri milioane de oameni. Americanii sunt pregatiti sa intervina, au comasat trupe si tehnica militara in Europa de Est, au reusit sa puna in functiune scutul antiracheta ( care ii  apara de Iran si Coreea de Nord – ha ha).  Desi nu cred ca acest plan va reusi,  pretul petrolului face deja nenumarate victime, la fel si sanctiunile aplicate de UE fac poate mai multe victime in UE decat in RUsia.

Sugrumarea Rusiei este planul care se executa acum, plan ce face nenumarate victime colaterale, dar asta nu mai conteaza pentru ca suntem in razboi. Daca va resusi sau nu  sau cat va dura pentru a duce la reusita nu se stie – victime vor ramane in urma cu certitudine.

Goldman Sachs estimeaza ca din cauza prabusirii pretului petrolului se vor taia investitii in industria petroliera de 1 trilion de dolari.

Sub 40 de $ barilul majoritatea producatorilor de petrol merg in  pierdere masiva. Venezuela este deja in colaps – efectul deja se vede –  la utlimele alegeri, opozitia a  a depasit partidul aflat la conducere condus  de Maduro,  mostenitorul lui Chavez.  Bugetul de anul trecut al Rusiei era facut pentru preturi de 70-75 dolari barilul. Pana si Arabia Saudita a inceput sa se imprumute masiv.

La nivel mondial, anul trecut, au fost taiate 200.000 de locuri de munca in industria petroliera.

Poate d-aia a si fost iertat, in mod suspect, Iranul pentru a pune pe piata si mai mult petrol care va duce la ieftinirea barilului, cine stie.

Cu atat mai paradoxala este scaderea pretului la petrol cu cat au crescut actele teroriste, iar Orientul mijlociu este un camp de razboi. Altadata cand se aruncau doua grenade si se trageau cateva rafele de mitraliera, pretul petrolului urca cu 5% intr-o zi, acum …

 

Intrebarea cheie care se pune in acest  moment :  Cat va rezista Rusia cu actualele preturi ale petrolului? Si daca Rusia va rezista,  cat vor rezista celilalti producatori de petrol, iar dintre cei care nu vor mai rezista, cine va face prima miscare violenta prin care va incerca sa se salveze din aceasta sugrumare? Vom gasi toate aceste raspunsuri in anul care va veni.

Scenariul a fost facut, acum vom vedea cum o sa raspunda realitatea. Orice plan este un pariu, orice plan prezinta un risc pentru ca nimeni nu poate controla toate variabilele atunci cand tema este deosebit de complexa.  Plecand la drum, initiatorii acestui plac s-au pregatit sa sufere – SUA si Arabia Saudita- vor suferi de pe urma acestui plan, poate nu atat de mult care restul lumii dar vor fi afectati.  Sa fim pregatiti si noi pentru o criza care va schimba fata lumii.