Excedentul global de petrol se va menţine şi în 2016 – Petrom ar putea avea probleme daca preturile scad sub costul de productie.


 

Zf.ro: Ameninţarea petrolului ieftin ia proporţii. Ce riscuri sunt ca Petrom să facă importuri de ţiţei dacă barilul scade la 20 $, sub costul de producţie

Scăderea barilului de petrol sub pragul de 40 dolari, mi­nimul ultimilor şapte ani, pune la încercare capacitatea OMV Petrom, cel mai mare producător de hi­dro­carburi din Europa de Sud-Est, de a se adapta. Dacă preţul petrolului continuă să cadă până la 20 dolari/baril, aşa cum prezic cele mai pesimiste scenarii, care sunt riscurile ca Petrom să ajungă la importuri de ţiţei?

Cotaţia Brent a petrolului, prin­ci­pala referinţă europeană, a scăzut vineri la 38 dolari/baril, atingând mi­ni­mele din decembrie 2008, după ce Agenţia Internaţională de Energie (IEA) a estimat că starea de su­pra­sa­turare a pieţei, care a dus la prăbuşirea preţului începând din iunie 2014, va dura cel puţin până la sfârşitul anului 2016. Faţă de începutul anului, barilul de petrol este mai ieftin cu peste 25%.

În cel mai pesimist scenariu, avan­sat de banca americană Goldman Sachs, revenirea pe piaţă a Iranului ar exa­cerba excesul de producţie şi ar cauza scăderea barilului până la 20 do­lari, aproape de sau sub pragul de ren­ta­bilitate al multor producători de pe­trol, inclusiv Petrom (simbol bursier SNP).

 

Bursa.ro: AIE: Excedentul global de petrol se va menţine şi în 2016

     Surplusul global de petrol va persista cel puţin până la sfârşitul anului viitor, întrucât cererea de profil încetineşte, iar OPEC se arată hotărâtă să ţină producţia la un nivel ridicat, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE).
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis, la data de 4 decembrie, să-şi menţină plafonul de producţie, în pofida supraofertei de pe piaţa mondială.
AIE anticipează, în raportul său lunar publicat la finele săptămânii trecute, că, anul viitor, cererea mondială de petrol va creşte cu numai 1,2 milioane barili pe zi, la 95,8 milioane barili pe zi, după ce, în acest an, a crescut cu 1,8 milioane barili pe zi, la 94,6 milioane barili pe zi.
Avansul din 2015 reprezintă un vârf al ultimilor cinci ani, generat de preţul redus al ţiţeiului.
AIE mai arată că producţia statelor care nu sunt membre OPEC va scădea cu 600.000 barili pe zi anul viitor, comparativ cu un avans de 2,4 milioane barili pe zi în 2014.
Conform agenţiei, producţia din ţările OPEC a crescut cu 50.000 de barili pe zi în noiembrie, la 31,73 milioane de barili/zi, în timp ce plafonul oficial de producţie al cartelului este de 30 de milioane de barili pe zi. Nivelul actual este cel mai ridicat din ultimele două luni şi depăşeşte cu aproape 400.000 de barili/zi media prevăzută pentru cartel, anul viitor.
AIE consideră că, în timp ce politica OPEC îi afectează pe producătorii din afara cartelului, stocurile mondiale de ţiţei se vor majora şi mai mult după ce Iranul îşi va relua exporturile, în urma ridicării sancţiunilor. Revenirea Iranului va susţine, probabil, majorarea stocurilor de petrol cu 300 milioane de barili, estimează AIE.
Abandonarea plafonului de producţie de către OPEC nu înseamnă că organizaţia va reduce producţia, deoarece marile state membre ale cartelului – Arabia Saudită şi Irak – pompează deja ţiţei aproape de un nivel record, potrivit AIE, care menţionează că OPEC nu va creşte producţia până când Iranul nu va finaliza acordul asupra programului său nuclear, care va ridica sancţiunile asupra exporturilor de ţiţei.