BUGETUL pe 2016 a fost adoptat în Parlament. Tăriceanu: "Bugetul e varză de Bruxelles". Cum s-a apărat Cioloş


După cinci zile de dezbateri, proiectul de Buget pe 2016 a fost adoptat azi în plenul reunit al celor două Camere din Parlament. Acesta a întrunit 309 voturi pentru şi 13 împreună. La şedinţa Parlamentului este prezent şi premierul Cioloş, împreună cu mandatul său. De asemenea, a fost adoptat şi bugetul asigurărilor sociale pe 2016.

“E păcat că uităm ce și-a asumat clasa politică împreună cu președintele legat de importanţa Apărării. Ţin să va reamintesc că propunerea pt Apărare nu are nicio legătură cu sănătatea. Bugetul pt Apărare nu face decât să reflecte o decizie pe care ați luat-o. Educația, sănătate, cercetarea sunt obiective clar asumate, în ciuda faptului că a trebuit să lucrăm cu materialul pe care l-am găsit. Am ținut cont de decizii pe care în mod legitim acest Parlament le-a luat, altfel structura ar fi fost alta. Sperăm să lăsăm pentru 2017 un proiect de buget care să reflecte (…). Bugetul României este o responsabilitate comună, a guvernului și parlamentului. Aplicarea lui este a guvernului, dar sper eu că în cursul acestui an, prin deciziile pe care le veți lua, să țineți cont de această responsabilitate comună. Doresc să clarific problema cu irigațiile pt că dl Tăriceanu a atins o parte sensibilă personală. Faptul că nu am pus o sumă imensă nu înseamnă că nu este o prioritate. Noi am pornit de la o execuție realistă și dacă această sumă va fi utilizată vom caută resurse la rectificări pentru a pune mai mult. Suma pe care am pus-o este una realistă fără a o considera o sumă absolută. Mulțumesc Parlamentului pentru modul în care s-a mobilizat. Doresc să mă angajez că Guvernul va implementa acest buget în mod transparent”, a spus Cioloş, în replică la acuzaţiile lui Tăriceanu.

 

“Sunt câteva anomalii: sistemul de apărare primește mai multe fonduri decât bugetul pe educație și cercetare, iar serviciile secrete de patru ori mai mult decât cultura. Eu am constatat că reflecteaza spre o Românie pe care nu mi-aș dori-o, la periferia Europei, de rang doi, care furnizează forță de muncă.  Nu putem să vorbim de o Românie puternică cu salarii de doi lei. Domnule prim-ministru, va cer să considerați la modul cel mai serios creșterea salariului minim la 1200 lei, așa încât România să nu atragă investitori prin forță de muncă ieftină (din nou aplauza-n.r.). La un buget care își propune ținte clare de creștere și dezvoltare, nu aș fi avut niciun fel de reținere să dăm votul în favorea bugetului. Dar bugetul condamnă România la stagnare lucru pe care nu îl putem acceptă.  Bugetul seamănă cu o mâncare de carne cu varză, e adevărat varză de Bruxelles”, a spus Tăriceanu, ca reacţie la bugetul de stat.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, marţi, pe articole şi cu anexele aferente, proiectul legii bugetului de stat pe anul viitor, numărul amendamentelor admise fiind de 22, iar cele respinse – 309.

Parlamentul a finalizat marţi dezbaterile pe bugetul pe 2016, prin adoptarea celor 12 anexe (anexa 3 cu 55 de subdiviziuni). Acestea au totalizat 299 de amendamente, cele mai multe înregistrându-se la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (79) şi la Ministerul Transporturilor (83), potrivit unui comunicat al Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

sursa: evz.ro