Băncile mamă îl ameninţă pe Iohannis cu judecata


     *  Piperea: “Această scrisoare derapează serios către zona de ameninţare şi şantaj”
* ACTUALIZARE 11:6 Raiffaisen Bank: “Vedem acest lucru ca fiind pozitiv întrucât pune presiune asupra preşedintelui să trimită legea înapoi în Parlament”
Raiffaisen Bank consideră că este un lucru pozitiv că acţionarii a patru bănci importante din ţara noastră i-au transmis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi solicită să “prevină” efectele Legii dării în plată asupra sistemului bancar. Ei sunt de părere că acest gest pune presiune asupra preşedintelui pentru a trimite înapoi legea în Parlament sau să o confrunte la Curtea Constituţională, arată “Romania: Daily Market Report”, realizat de bancă.
(A.L.)
—————–
Acţionarii unui număr de patru bănci importante din ţara noastră i-au transmis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi solicită să “prevină” efectele Legii dării în plată asupra sistemului bancar, avertizând că pot da statul în judecată, atât în instanţele din România, cât şi la curţile de arbitraj internaţionale, după cum scrie Hotnews.
Sursa citată susţine că scrisoarea este semnată de Andreas Treichl, CEO al Erste Group (banca-mamă a BCR), Carlo Vivaldi, şef al Diviziei Europa Centrală şi de Est a Unicredit Group (banca-mamă a Unicredit din România), Frederic Oudea, preşedintele Federaţiei Europene a Băncilor şi CEO Societe Generale (acţionarul BRD) şi de Karl Sevelda, CEO Raiffeisen Bank Internaţional (acţionarul Raiffeisen Bank România).
Cei patru şefi de bănci îi scriu lui Iohannis, potrivit Hotnews: “În opinia noastră, este încă timp destul pentru a împiedica legea să provoace un real prejudiciu instituţiilor financiare şi economiei României, care ar apărea în mod inevitabil. Suntem încrezători că România va proteja investitorii pe termen lung împotriva unui tratament inechitabil şi incorect, care provoca un prejudiciu atât de substanţial. Am vrea să vă invităm să reconsideraţi această lege, pentru a evita violarea principiilor fundamentale şi constituţionale ale României, precum şi legile europene. Sperăm sincer că îngrijorările noastre vor fi auzite şi abordate adecvat”.
Aceştia continuă: “Ne-ar plăcea să evităm să fim forţaţi să luăm în considerare paşi următori în a ne apara investiţiile din România şi am putea evalua acţiuni legale în România, la nivel bilateral (în baza Tratatelor de Investiţii Bilaterale în vigoare) precum şi la nivel european”.
Printre altele, acţionarii celor patru bănci susţin că iniţiativa legislativă este lipsită de orice criteriu economic şi social, “nefiind menită să ofere ajutor cetăţenilor în dificultate, ci este aplicabilă oricărui acord de ipotecă, fără a lua în considerare valoarea iniţială a proprietăţii, capacitatea efectivă de venit a debitorului şi nici tipul de activ imobiliar în cauză”.
Semnatarii scrisorii atrag atenţia că măsurile unilaterale aplicate creditelor existente ar putea “creşte îngrijorările investitorilor străini şi locali” privind fiabilitatea sistemului legal românesc, punând în pericol “credibilitatea României ca partener de afaceri funcţional şi de încredere” şi “capacitatea sectorului financiar de a susţine investiţiile strategice într-o ţară în care băncile au jucat un rol-cheie în dezvoltarea ei economică”, mai arată sursa citată.
Formularea şi trimiterea unei astfel de scrisori depăşeşte orice regulă de curtoazie diplomatică, de eleganţă şi de raport între două entităţi, derapând serios către zona de ameninţare şi şantaj, este de părere avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre iniţiatorii legii.
Domnia sa ne-a declarat: “Dacă domnul Iohannis are puţină mândrie personală, nu mai vorbesc de mândrie naţională, ar trebui să promulge legea. Şeful statului nostru este pus la colţ, iar dacă acum refuză promulgarea, atunci nimeni nu va putea spune că a fost o decizie personală, luată în cunoştinţă de cauză, ci una luată la cererea FMI şi în urma ameninţărilor băncilor”.
Legea dării în plată, ce prevede că debitorii care cedează băncii imobilul pus garanţie la contractarea unui credit sunt iertaţi de întreaga datorie, se află pe masa preşedintelui, în vederea promulgării.
În ultima perioadă, oficialii Administraţiei Prezidenţiale au avut întâlniri atât cu reprezentanţii băncilor, cât şi cu iniţiatorii şi cu debitorii, care şi-au spus punctul de vedere pe marginea legii.