Cronica unui colaps anuntat ( introducere)


cersetor-300x200

Sfarsitul campionatului mondial si perspectiva celui de-al treilea razboi mondial.

Campionatul mondial s-a terminat si dependentii de televizor, mass –media si de alte surse de programare a existentei,  vor ramane  singuri cu perspectiva, din ce in ce in mai evidenta,  a inceperii celui de-al treilea razboi mondial. Din mormanul imens de informatii aruncate peste noi, in ultimul an, de presa centralizata,   inceperea  ultimului razboi mondial este singurul eveniment ce conteaza, iar in perioada urmatoare va creste atat de mult in amploare incat va fi imposibil de acoperit cu divertisment facil sau  stiri ce informeaza asupra unor pericole false.

Omul modern se defineste astazi, in primul rand, prin pierderea sensului vietii. Din aceasta cauza, majoritatea semenilor nostri sunt foarte labili, se entuziasmeaza din nimic cu energia unui copil si la fel de repede se  desumfla.  Omul modern, tanar sau matur, pluteste in deriva, ca un pet, in aceasta balta uriasa a non sensului existential, pregatit sa se  agate de orice eveniment, de orice val  ce-ar putea sa-l mai miste putin, inainte sau inapoi.

Imaginati-va, acum, cum va reactiona majoritatea acestor oameni- pet-uri plutitoare, cand, de la orizont, se va ridica, ca un val tsunami, amenintarea reala a celui de-al treilea razboi mondial.

O parte vor fi panicati si deosebit de energici, vor cauta solutii, vor cauta sa scape, iar cealalta parte vor cadea in depresie,  vor fi paralizati si neputinciosi.

Atunci, vor rezista doar cei care si-au gasit un minim sens al vietii si cei integrati in comunitati puternice, cei cu familii bine inchegate, cei care au pe cine se baza in cazul unui colaps major al societatii moderne.

Tu pe cine poti conta dintre apropiatii tai?

Da, stiu, majoritatea sunt falsi si e doar gura de ei.

Da, stiu, cei buni nu prea mai ies la suprafata si stau inchisi in carapacea familiei lor sau se izoleaza de unii singuri incercand sa se protejeze de omul modern plin de falsitate si lipsit de cuvant, de omul occidentalizat, de omul marketizat, care vorbeste numai din filme si din reclame si pentru care fiecare persoana este doar un client in baza de date,  fiecare prieten este o relatie de afaceri, iar cunostintele sunt  – the network.

De cate ori nu vi s-a intamplat  ca, iesind cu niste cunostinte  sa „ socializati” atat de „frumos” intr-o „ambianta urbana”,  sa vi se para ca oamenii sunt atat de grozavi, energici, ca marea majoritate dintre prietenii tai din liceu au reusit; apoi  sa va faceti planuri sa va vedeti saptamanal, sa impartasiti anumite pasiuni comune – gen bowlling, billiard sau alte ocupatii lipsite de sens, iar a doua zi, nici sa nu-ti  mai raspunda la telefon, sa te ignore total sau, in cel mai fericit caz, sa te refuze rece de parca nici nu stiu cu cine vorbesc.

Este timpul sa strangem randurile, noi cei care credem ca ceva nu este in regula cu oamenii si cu lumea in care traim, noi cei care mai credem in oameni si ne chinuim sa-i gasim pe cei adevarati  printre toti optimistii lumii de astazi care-si turuie cv-ul si realizarile ca o banda stricata, printre toti acesti tupeisti, clovni, pozitivi pana la isterie, vicleni si naivi in acelasi timp, care pacalesc si se lasa pacaliti. Sa iesim din randul acestor nefericiti care nu inteleg dificultatea momentului pe care il traversam si se gandesc permanent la crestere, dezvoltare, progres cand de fapt  vremea este sa supravietuim, sa salvam ce mai putem din firescul vietii si sa ne mantuim sufletele in cea mai dificila si tragica  perioada din istoria noastra ca popor si ca specie.