Dupa Bulgaria, panica bancara se raspandeste si in Portugalia


images (7)Un sistem construit prin minciuna sau daca vreti marketing, intr-un timp indelungat, este vulnerabil atunci cand aceleasi intrumente sunt intoarse impotriva sa.

Se vorbeste de lipsa de incredere a oamenilor, dar un sistem sau organism bazat doar pe incredere este in mod absolut fals si  supus distrugerii, colapsului. Doar o schema piramidala se bazeaza in mod absolut pe incredere, o banca ar trebui sa aiba resurse astfel incat sa fie stabila, indiferent cati clienti isi retrag banii. O banca in mod normal ar trebui sa fie ca o garderoba, insa, din pacate ei inchirieaza hainele clientilor si daca toti vin si cer sa se imbrace,  marea majoritate va ramane in fundul gol.

Vocea Rusiei: Zona Euro se confruntă din nou cu probleme

La scurt timp după ce Comisia Europeană a alocat în jur de 1,7 miliarde de euro pentru stabilizarea sistemului bancar din Bulgaria, au început să sosească informații alarmante din partea opusă a Uniunii Europene.

Banca Centrală a Portugaliei a fost nevoită să se întrunească duminică (13 iulie) într-o ședință extraordinară pentru a încerca să calmeze comunitatea națională și internațională financiară. Motivul au fost problemele Banco Espirito Santo, a doua ca mărime bancă națională și organizației Espirito Santo International. Ultima nu este în stare să efectueze plăți pe împrumuturi pe termen scurt, ceea ce a lansat efectul dominoului. Acțiunile băncii au scăzut cu 17,24%, iar după aceea operațiunile au fost suspendate în grabă.

După ce s-a aflat despre problemele cu care se confruntă structurile Espirito Santo, indicele portughez PSI a scăzut cu 10% la sfârșitul săptămânii. Conducerea Espirito Santo Internațional intenționează să se adreseze Curții de Justiție a UE de la Luxemburg pentru a se proteja de creditori.

Însă, principala problemă constă nu în credite și proceduri juridice. Problema constă în faptul că greutățile bancare ale Portugaliei au apărut la mai puțin de o lună după ce Bruxellesul și Lisabona au anunțat oficial finalizarea cu succes a programului de trei ani de asistență financiară pentru această țară. După cum subliniază liderii UE, acest program, în valoare de 106 miliarde de dolari, a ajutat Guvernul portughez să evite un default. Și iată o nouă recidivă a bolii financiare, care poate provoca panică în întreaga Zonă Euro.

Această panică reprezintă principala amenințare la adresa stabilității financiare dintr-o țară sau alta, a reamintit Vocii Rusiei, economistul Boris Rubțov.

„Principalul risc provine de la panica bancară. Drept rezultat banii pur si simplu sunt scoși din bănci. Firește, nici o bancă nu este capabilă să reziste la o altfel de situație. Tocmai de aceea încă în anii 1930, mai întâi în SUA, apoi în alte țări a fost introdus sistemul asigurării depunerilor. Însă, este clar că în Europa de astăzi, oamenii nu cred cu adevărat în posibilitățile acestui sistem”.

În acest mod, evoluția situației din Portugalia a pus în fața UE și Băncii Centrale Europene o problemă dificilă. Este necesar să fie potolită panica financiară și de credit și să fie continuată punerea în aplicare a unui program complex de măsuri anticriză.

Însă, unul din economiștii americani de frunte, profesorul de Economie și Politici Publice de la Universitatea Harvard, Kenneth Rogoff, privește cu pesimism viitorul financiar și economic al Zonei Euro. Potrivit lui, principala problemă constă în datorii: „a venit timpul pentru negocieri privind slăbirea datoriei pentru întreaga periferie a Zonei Euro”, inclusiv și pentru Portugalia.