Israelul a început operaţiunea terestră în Fâşia Gaza


9AP887084857608

Agenţia rusă RIA Novosti informează că armata israeliană a început operaţiunea terestră în Fâşia Gaza.

Obiectivul operaţiunii este nimicirea tunelelor săpate de combatanţii palestinieni sub graniţa comună, a anunţat comandamentul militar şi conducerea politică a ţării

Trupele au început faza terestră după 10 zile de la începerea operaţiunii, care până acum s-a limitat la lovituri de la distanţă din aer şi de pe mare.

sursa: romanian.ruvr.ru

 

Israelul îndeamnă 100.000 de locuitori din nordul Fâşiei Gaza să-şi evacueze domiciliile

Armata israeliană a îndemnat miercuri 100.000 de locuitori din nordul Fâşiei Gaza să-şi evacueze domiciliile, după ce a promis o intensificare a ofensivei, la o zi după eşecul unei propuneri egiptene de armistiţiu.

Israelul îndeamnă 100.000 de locuitori din nordul Fâşiei Gaza să-şi evacueze domiciliile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

“Aproximativ 100.000 de persoane” au primit mesaje în vederea evacuării domiciliului, potrivit unor surse militare.

Aceste îndemnuri au fost adresate locuitorilor de la Zeitun, Choujaiya şi Beit Lahiya, care au primit apeluri telefonice înregistrate, SMS-uri şi manifeste, a anunţat armata într-un comunicat.

Corespondenţi AFP au văzut aceste manifeste largate la Zeitun, la sud-est de oraşul Gaza.

“În pofida (propunerii de) armistiţiu, Hamas şi alte organizaţii teroriste au continuat să lanseze rachete”, dintre care multe proveneau din aceste zone, se arată în mesajele trimise de către armată.

“Pentru securitatea voastră, vi se cere să vă evacuaţi imediat domiciliul şi să mergeţi la Gaza” până miercuri la ora locală 8.00 (8.00, ora României), se arată în mesaje, care dau asigurări că armata “nu vrea să facă rău” locuitorilor acestor oraşe.

Mesaje similare au fost trimise duminică la Beit Lahiya, îndemnând peste 17.000 de locuitori să se refugieze în şcoli ONU. Atacurile, prezentate ca “fără precedent”, nu au mai avut loc până la urmă.

Israelul a efectuat aproximativ 1.500 de atacuri aeriene, în care au fost omorâte peste 200 de persoane, în Fâşia Gaza, începând de la 8 iulie, în cadrul unei ofensive care încearcă să oprească tirurile de rachete către Israel.

În aceeaşi perioadă, aproximativ 1.000 de rachete au fost lansate către Israel, omorând o persoană.

Recep Tayyip Erdogan acuză Israelul de “tentativă de genocid” în Fâşia Gaza

Premierul islamisto-conservator turc Recep Tayyip Erdogan a catalogat raidurile aeriene israeliene în Fâşia Gaza drept o “tentativă de genocid sistematic” împotriva palestinienilor.

Recep Tayyip Erdogan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

“Nu este prima dată când ne confruntăm cu o astfel de situaţie. Începând din 1948, în fiecare zi, în fiecare lună, mai ales în luna sfântă a Ramadanului, asistăm la o tentativă de genocid sistematic” din partea Israelului, a declarat Erdogan la o reuniune internaţională a clericilor musulmani organizată la Istanbul.

Erdogan, care promovează cauza palestiniană şi are legături strânse cu mişcarea islamistă Hamas, a condamnat vehement “lipsa de acţiune” a comunităţii internaţionale faţă de bombardamentele israeliene din Fâşia Gaza.

“Oamenii sunt pe cale să dispară în Fâşia Gaza”, a spus Erdogan. “Mă adresez lumii musulmane: în afară de câteva ţări, până acum aţi păstrat tăcerea când fraţii voştri au fost masacraţi”, a adăugat Erdogan.

Israelul efectuează de zece zile raiduri aeriene asupra poziţiilor mişcării islamiste Hamas din Fâşia Gaza, careacţie la asasinarea a trei adolescenţi israelieni şi la atacurile cu rachete palestiniene. Bilanţul confruntărilor este de circa 231 de morţi de partea palestiniană şi un mort în Israel.