Tragedia aviatica din Ucraina este oare o perdea de fum?


cooltext1413982601

In timp ce, in jurul evenimentului aviatic din Ucraina,  circul  declaratiilor si acuzelor nefondate creste de la o zi la alta , Orientul Mijlociu explodeaza. Sa fie oare asta o perdea de fum? Este infricosator sa vezi personaje atat de importante, cum ar fi Obama, cum  arunca cu declaratii nefondate, fara a proba nimic. S-a facut atata circ pe acest subiect ca oricum nu se va mai afla nimic. Acum se face doar propaganda de razboi si se distrage atentia de la butoiul de pulbere : Irak si Fasia Gaza. Al treilea razboi mondial va fi live on tv.

Epochtime.ro: Invazia israeliană în Gaza: Tancurile au primit ordin să ”tragă în tot ce mişcă”

Oficialii departamentului de Sănătate din Gaza au anunţat, vineri, că 28 de palestinieni au fost ucişi de la ofensiva terestră israeliană lansată în Fâşia Gaza joi seară, potrivit WaPo.

Vineri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat că a ordonat armatei să se pregătească de o ”expansiune semnificativă” a operaţiunilor sale terestre în Fâşia Gaza, precizând că tunelurile construite de Hamas nu pot fi distruse numai prin atacuri aeriene.

Analistul militar, Alex Fishman, a notat în Yedioth Ahronoth: ”Tancurile, care sunt mobilul principal al forţei de asalt, au primit ordin să tragă în tot ce mişcă”.

După anunţarea ofensivei terestre, Hamas a avertizat Israelul că vor exista ”consecinţe groaznice” pentru amplificarea conflictului, în timp ce Statele Unite şi-a îndemnat aliatul să se restrângă la ooperaţie ”precisă”.

Trupele israeliene au intrat pe teritoriul Fâşiei Gaza joi la ora locală 22:30, susţinute masiv de focuri aeriene, terestre, şi navale.

”Zona şi ţintele trebuiesc capturate până la orele dimineţii. De aici înainte, [armata] va curăţa teritoriul, în ceea ce ar putea dura câteva zile, în funcţie de dezvoltările politice”, a adăugat Fishman.

Scopul iniţial al invaziei militare era distrugerea tunelurilor folosite de Hamas din Gaza până în teritoriile ocupate de israelieni, cu scopul de a lansa atacuri, şi securizarea şi extinderea unei ”zone tampon” în interiorul Fâşiei Gaza pentru a preveni lansarea rachetelor de rază scurtă în interiorul teritoriilor israeliene.

Totuşi, Hamas ar putea să încerce să atragă trupele israeliene adânc în interiorul Fâşiei Gaza, mărind riscul producerii un număr mai mare de victime.

Militanţii Statului Islamic au capturat un câmp gazifer în Siria

Militanţii grupării Statul Islamic au capturat recent un câmp gazifer din regiunea Palmyra, în provincia siriană Homs, potrivit unui grup de monitorizare şi guvernatorului din Homs. Joi dimineaţă, militanţii au atacat câmpul gazifer Shaer din estul sitului antic Palmyra, ucigând 90 de gărzi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Observatorul, care monitorizează violenţele din Siria printr-o reţea de surse din ţară, a precizat că 270 de gărzi, membri ai forţelor guvernamentale sau ai grupărilor paramilitare loiale preşedintelui Bashar al-Assad sunt dispăruţi, luaţi prizonieri, răniţi sau ucişi, citând ”surse de încredere”.

S-a mai precizat că 21 de militanţi ai Statului Islamic au fost ucişi în timpul ofensivei.

”De la începutul acestui an au existat confruntări între grupul Statul Islamic şi regimul din unele regiuni, dar acestea sunt cele mai mari”, a precizat directorul grupului Observator, Rami Abdel Rahman.

Abu Bilal, un activist în legătură cu grupul Statul Islamic din provincia Homs, a confirmat atacul, precizând că cel puţin 12 membri ai Statului Islamic şi câteva ”zeci” din tabăra guvernului au fost ucişi.

”A fost un atac martiriu [sinucigaş], şi am capturat opt puncte de control înainte să preluăm câmpul gazifer”, a precizat Bilal. Guvernatorul din Homs, Talal Barazi, a confirmat atacul.

Statul Islamic, care a proclamat un ”califat” pe teritoriile din Siria şi Irak luna trecută, a capturat, în ultimele săptămâni, întreaga zonă bogată în petrol din provincia Deir Az Zor, localizată la graniţa cu provincia Homs şi cu Irak-ul, acolo unde grupul, cunoscut înainte ca Statul Islamic din Irak şi Levant, a lansat o ofensivă majoră în timpul căreia a capturat teritorii mari aflate sub controlul guvernului de la Bagdad.

Gruparea Statul Islamic intenţionează să unească toate regiunile locuite de musulmani, sau care au făcut parte cândva din Islam. Organizaţia teroristă a fost exclusă din Al-Qaeda, fiind considerată prea radicală. Potrivit Iraki Oil Report, organizaţia teroristă Statul Islamic obţine venituri considerabile din contrabanda cu petrol, militanţii vânzând combustibil zilnic în valoare de 1 milion de dolari.

Potrivit mass-media, islamiştii cer un preţ de doar 25 de dolari pentru un baril de petrol, iar combustibilul este transportat prin metode de contrabandă în Turcia şi Iran. Militanţii au acces la resurse importante după ce au preluat o rafinărie de petrol din oraşul Mosul din Irak

Iranul ajută Irakul cu soldaţi, în lupta împotriva SIIL. SUA devine irelevantă în zonă

Generalul iranian Ghasem Soleimani, împreună cu 120 de consilieri militari al Gărzii Revoluţionare Iraniene, s-au alăturat armatei irakiene în războiul cu insurgenţii Statului Islamic din Irak şi Levant (ISIL).

Implicarea generalului iranian confirmă, dacă mai era nevoie, că Teheranul susţine militar guvernul şiit de la Bagdad, spre îngrijorarea islamiştiilor suniţi ai Statului Islamic şi din statele învecinate.

Soleimani, comandantul forţelor de elită Qud, s-a implicat în mai multe zone de conflictdin Irak, în special în Samarra, un oraş la nord de Bagdadul aflat sub asediul extremiştilor suniţi.

Iar liderii suniţi au acuzat guvernul şiit de la Teheran că încearcă să domine Irakul prin intermediul aliaţilor şi liderilor militari din zonă.

Consilierii militari ai Gărzii Revoluţionare au consiliat armata irakiană în capturarea unui teritoriu în jurul oraşului Samarra, la nord de Bagdad, considerat important în oprirea avansului militanţilor suniţi spre capitala irakiană.

”Fără ei (iranieni) şi fără miliţii, am fi pierdut Samarra”, a declarat un comandant irakian.

Un grup de consilieri militari din partea grupului de gherilă şiit Hezbollah s-au alăturat armatei irakiene în confruntarea cu extremiştii suniţi.

”Avem nevoie de aceşti consilieri”, a declarat Wahab al Taei, un comandant al unei miliţii şiite iraniene din Irak. ”Au o experienţă în războiul de guerilă urban pe care noi nu o avem”.

În acelaşi timp, Statele Unite menţin aproximativ 210 soldaţi în Irak.Principala lor misiune este de a pregăti armata irakiană în conflictul cu grupările sunite, conduse de o organizaţie radicală autodenumită Statul Islamic.

Irakul a cerut susţinere aeriană din partea Statelor Unite, dar Washingtonul a refuzat să lanseze bombardamente împotriva Statului Islamic, sugerând că o asemenea măsură ar putea atrage şi mai mulţi militanţi suniţi în conflictul din Irak.

Premierul irakian, Nouri al-Maliki, ”s-a simţit dezamăgit de americani şi din această cauză a căutat ajutorul iranian”, a explicat un analist de la Bagdad.

Statele Unite vor să creeze un guvern irakian care să includă atât lideri şiiţi cât şi pe cei suniţi, care sunt alienaţi de al-Maliki. În schimb, Iranul a organizat mai multe miliţii şiite care au reuşit să oprească avansul militanţilor suniţi, jucând un rol important în zonele bogate în depozite petroliere din Irak.

Generalul Soleiman este implicat de mai mulţi ani în antrenarea şi finanţarea miliţiilor şiite irakiene. Acesta a cooperat cu Hezbollah în Liban şi l-a ajutat pe preşedintele sirianBashar al Assad în lupta împotriva forţelor sunite din Siria.

Pe lângă consilierii militari, dronele iraniene efectuează zboruri de recunoaştere, iar transporturile de armament iranian au început să ajungă zilnic în Irak.

Teheranul a înapoiat Irakului cinci avioane Sukhoi-25 păstrate pe teritoriul iranian de Saddam Hussein din timpul Războiului din Golf, în 1991. Aparatele de zbor s-au alăturat altor cinci avioane Sukhoi-25 cumpărate de Bagdad de la Rusia după lansarea insurgenţei sunite.