Incercand sa izoleze Rusia, SUA impinge Europa spre sinucidere


phoca_thumb_l_0536

Europolitics.ro: Rusia ameninta Uniunea Europeana acolo unde o doare mai rau; care va fi urmatoarea mutare a lui Putin?

 

Criza din Ucraina si tensiunile crescande cu statele din Vest i-au alimentat pe politicienii nationalisti din Rusia sa ceara obstructionarea influentei pe care companiile straine o exercita in Rusia.

Ministrul de Externe al Rusiei a reactionat dur dupa sanctiunile impuse de Uniunea Europeana anuntand ca europenii ar putea sa achite la iarna un pret mai mare la energie. In replica, TOTAL, unul din marii giganti care activeaza pe piata petroliera, a anuntat ca nu va cumpara actiuni la Novatek. Decizia a fost luata exact in ziua dezastrului aviatic din Ucraina.

Frustrarea Rusiei dupa decizia Uniunii Europene de a face echipa cu SUA in a pedepsi Kremlinul a marit spectrul unei replici din partea lui Vladimir Putin. Cele 28 de state membre au convenit sa restrictioneze comertul tehnologiilor folosite in domeniul energiei, accesul celor mai importante banci rusesti la finantarea pe termen lung cu bani de pe pietele europene si sa impuna embargo pe comertul cu arme.

Bruxelles creeaza de buna voie obstacole in fata unei cooperari pe termen lung cu Rusia in sectoare cheie, precum energia. Este o chestiune negandita si un pas iresponsabil care va conduce spre scumpirea preturilor pe piata europeana de energie

Lavrov a mai adaugat ca Moscova se simte rusinata ca Uniunea Europeana nu s-a putut opune in fata Statelor Unite si sa joace un rol independent in afacerile politice la nivel global.

Comunitatea internationala se teme de posibilele repercursiuni la care ar putea sa recurga Rusia. Una dintre ele este nationalizarea unor companii precum Exxon, in Sakhalin. In plus, Ministerul Cominicatiilor din Rusia le-a sugerat celor de la Apple si Sap sa isi dezvaluie codul sursa folosit, o componenta importanta a software-ului pe care orice companie se lupta sa o pastreze secrete, sub suspiciunile ca aceste doua companii ar avea activitati de spionaj pe teritoriul Rusiei.

Deocamdata, Rusia a blocat importurile fructelor si legumelor poloneze in Rusia, anuntand ca aceasta interdictie ar putea sa fie extinsa pentru toate tarile din Uniunea Europeana. Polonezii au anuntat, in schimb, ca vor cauta sa fie compensati de Uniunea Europeana. Conform cifrelor Comisiei Europene, UE a vandut in Rusia, in 2011, 28% din totalul exporturilor de fructe si 21,5% din totalul exporturilor de legume. Valoarea acestor exporturi se ridica la 2 miliarde de euro.

Banca Nationala a Rusiei a spus ca va sustine bancile care vor fi lovite de sanctiuni iar VTB, cea de-a doua mare banca ruseasca, a confirmat ca va gasi resurse financiare in afara Uniunii Europene si a SUA, folosindu-se de alte monede, nu si de euro si de dolar. Bancherii, pe de alta parte, au spus ca firmele rusesti au fost, practic, excluse din fluxurile de capital globale, nu doar din cele din Vest iar statul rus este singurul care poate sa asigure finantarea acestor companii. VTB se pare ca nu a reusit sa faca astazi rost de 2 miliarde de dolari pentru a refinanta un imprumut.

Incepand cu 17 iulie, ziua in care a fost doborata cursa MH17, comunitatea internationala a facut numeroase apeluri ca Vladimir Putin sa isi retraga sustinerea oferita rebelilor suspectati de masacru. Putin trebuie sa aleaga: va folosi aceste sanctiuni ca o oprtunitate de a inchide granitele cu Ucraina si sa nu ii mai sustina pe rebeli sau va reactiona dur si va incepe o operatiune militara in estul tarii?

Pana acum, Putin a preferat sa astepte si nu a privit nici spre reconcilierea cu Vestul dar nici spre o ruptura totala, aflandu-se acum in situatia in care orice miscare ii va slabi pozitia. Pe de alta parte, noile sanctiuni vor avea efecte considerabile asupra economiei Rusiei iar angajatii din sistemul public ar putea sa isi vada salariile diminuate cu peste 20%.

De ce nu poate, deocamdata, Putin sa abandoneze conflictul din estul Ucrainei? Pentru ca a investit foarte mult capital politic, atat pe plan intern cat si international intrucat presedintele Federatiei Ruse a promis sa protejeze populatia vorbitoare de limba rusa din fostele state din Uniunea Sovietica. Opinia publica din Rusia a inceput sa devina solidara demersului rebelilor.

Increderea populatiei in Vladimir Putin a ajuns, conform unor sondaje publicate de Gallup, la peste 80%, un nivel mai mare si decat cel avut atunci cand Rusia a intervenit militar in Georgia, in 2008. Daca popularitatea sa scade pe fondul dezamagirii populatiei ruse, atunci elita politica a Rusiei s-ar facea zob.