Fukushshsh…….ima: un pericol imens despre care se vorbeste foarte putin


Vocea Rusiei: Mutații provocate de radiații

9EN_01084325_0004Flora și fauna au suferit mutații genetice în urma accidentului produs la centrala nucleară de la Fukushima, anunță pretigiosul Journal of Heredity al Universității Oxford.

Specialiștii spun că insectele, păsările, plantele și animalele din zonă au fost afectate în mod semnificativ de emisiile radioactive. De asemenea, cercetătorii au observat nu doar o scădere a numărului populației unor specii, dar și că expunerea cronică în doze mici de radiații ionizante provoacă deteriorarea genetică și crește rata de mutație în celulele de reproducere.

Modificări similare au fost observate și în cazul larvelor din regiuni ferite de poluare, dar care au fost hrănite cu plante din zona contaminată. Scopul cercetării este de a releva impactul pe scară largă asupra organismelor biologice în regiune pentru a preveni apariția unor boli și producerea unor mutații în rândul oamenilor.

Dezastrul nuclear din Japonia este adesea comparat cu cel de la Cernobâl: la fel a fost oprită complet activitatea centralei, la fel a fost impusă o zonă de interdicţie pe o rază de 30 de kilometri, de asemenea temerile sunt aceleași. Totuși, potrivit autorităților nipone, expunerea la radiaţii a fost mai mică de 10 ori decât la Cernobâl.

Prin urmare, și factorul de risc în Japonia trebuie să fie mult mai mic, spune Valeri Stepanenko, profesor la Centrul de Radiologie Medicală. „Inițial se presupunea că populația va fi expusă unei doze de radiație de 20 de millisievert (mSv). Însă oamenii au fost evacuați la timp, iar calculele au fost făcute cu o marjă de toleranţă destul de largă, adică dozele de radiații au fost supraevaluate”.

Chiar și așa, ar fi incorect să afirmăm că nu există niciun risc pentru sănătatea populației, subliniază Elena Burlakova, director adjunct al Institutului de Fizica Biochimică.

Nu există încă răspunsuri definitive în ceea ce privește problemele legate de radiații și efectele lor asupra organismului uman. Argumentele celor care neagă influența dozelor mici asupra omului se reduc la aceea că este imposibil de efectuat astfel de cercetări. De asemenea, nu există date care să permită să spunem că impactul este inofensiv pentru om și mediu. Mutațiile, chiar dacă nu sunt foarte frecvente, oricum ele pot fi periculoase. Se știe cu exactitate că o mică doză de radiații provoacă o serie de reacții la nivelul celulelor. Acestea au drept scop protejarea celulei. Însă noi nu știm dacă celula își îndeplinește funcția sa principală, în contextul în care este distrasă de acest proces de protecție. De aceea, este nevoie de studii suplimentare”.

Și oamenii de știință niponi afirmă că e nevoie de studii suplimentare, deoarece starea de sănătate atât a actualei, cât și a viitoarei generații depinde de rezultatele unor astfel de studii.