RADET vrea să scumpească gigacaloria cu 10% la populaţie şi 21% la firme


1363942370radet_oprescu_gigacalorie_caldura_mainRADET, furnirozul de energie termică din Bucureşti, cere scumpirea cu peste 10% a gigacaloriei. Pentru persoanele juridice, majorarea cerută este de 21%. Solicitarea vine după ce primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a dat asigurări că preţul gigacaloriei va rămâne neschimbat la iarnă.

Potrivit datelor de pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti, luând în calcul preţul real al gigacaloriei, de 340 de lei pentru consumatorii noncasnici, aceştia vor plăti 440 de lei pe gigacalorie, adică o creştere cu 101 lei, dacă proiectul va fi aprobat.

În cazul consumatorilor casnici, care beneficiază de câţiva ani de zile de subvenţii, adică jumătate de preţ este suportat de Primărie, creşterea va fi de la 340 de lei, la 384 de lei, deci o majorare de 44 de lei. Subvenţionat, consumatorii ar urma să plătească 22 de lei în plus pentru fiecare gigacalorie, adică peste 10% din preţul actual.

Acesta este un proiect postat pe site-ul primăriei, această solicitare vine dinspre conducerea RADET către primarul general Sorin Oprescu iar conducerea regiei motivează acest gest prin faptul că au crescut cheltuielile cu materii prime, adică apă, energie şi transportul căldurii de la centrale către consumatorii casnici, de aceea ar avea nevoie de aceste majorări de 10% la consumatorii casnici şi peste 20% la firme şi companii.

sursa: digi24.ro