Traian Băsescu: Armata ucraineană e în dificultate. Poziţia mea în Consiliul European va fi pentru sprijinirea Ucrainei cu armament


54004547682ccf0b4e8b4568

De doua zile caut o stire care sa spuna adevarul despre presupusa invazie a rusilor. Presa si adevarul au devenit chestiuni politice. Si cum am promis ca voi face o revista a presei numai din presa noastra, presa mare, iata ca vine si adevarul in final. Absolut in toate ziarele noastre se spune ca este invazie, in presa occidentala la fel – cica invazie pe scara larga – ” 1000 de soldati rusi au trecut in Ucraina, o mie de soldati incap pe o ulita mai larga. In mod foarte surpinzator primul care descrie corect realitatea este Basescu (!!!???) – el vorbeste mai degraba de o infiltrare si de o escaladare semnificativa a spijinului pe care Rusia il acorda separatistilor.( n.n)

 

Digi24.ro:  Preşedintele Traian Băsescu a susţinut astăzi, la întâlnirea cu diplomaţii români, că armata din Ucraina este în dificultate şi că, dacă statele UE şi statele NATO nu vor trece rapid la sprijinirea ei cu echipamentele necesare cu care să facă faţă Federaţiei Ruse, şansele guvernului de la Kiev de a pune sub control estul Ucrainei devin iluzorii.

 

Continuarea luptelor în estul Ucrainei riscă să se transforme într-un măcel la adresa armatei ucrainene.

Statele democratice trebuie să depăşească momentul declaraţiilor de bune intenţii.

Cred că armata ucraineană s-a săturat de câte căşti şi câte arme neletale au fost trimise.

Este timpul, dacă vrem să ajutăm democraţia din Ucraina, dacă vrem să dăm o şansă poporului ucrainean să îşi continue drumul spre UE trebuie să acţionăm la fel ca şi Federaţia Rusă. 

Să punem la dispoziţia armatei ucrainene orice mijloace care pot fi disponibilizate pentru a-i ajuta în această luptă care poate deveni inegală.

Apreciez că nivelul de sancţiuni împotriva Rusiei trebuie reevaluat, pentru că sancţiunile s-au adoptat la un moment la care Federaţia Rusă avea o oarecare decenţă în aprovizionarea cu armament decent al separatiştilor.

Federaţia Rusă şi-asumat fără posibilitatea de a nega, chiar dacă diplomaţia Federaţiei Ruse neagă, evidenţa informaţiilor şi a probelor din teren arată fără echivoc că Rusia a trecut la o cu totul altă etapă de sprijinire a separatiştilor.

Poziţia mea în Consiliul European de mâine va fi îndreptată către sprijinul Ucrainei cu armanent cu care să poată face faţă agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, agresiune materializată în aşa numitul război hibrid”, a spus Traian Băsescu.

sursa: digi24.ro

 

Ziare.com:Basescu cere NATO armament pentru Ucraina: Armata ucraineana risca un macel.

Presedintele Traian Basescu sustine ca este “extrem de clara o escaladare majora a actiunilor Rusiei in favoarea separatisilor din estul Ucrainei, exista riscul rasturnarii raportului de forte in favoarea Federatiei Ruse”.

“Deja se implineste o saptamana de cand Federatia Rusa a inceput sa introduca masiv tehnica militara si specialisti pentru operarea acelor echipamente. Riscul major este rasturnarea raportului de forte in favoarea separatistilor. Daca discutam foarte cinstit, este rasturnarea raportului de forte in favoarea Federatiei Ruse, care intretine si construieste acest conflict.

Daca statele UE, stalele NATO, nu vor trece rapid la sprijinirea armatei ucraineen cu echipamente necesare cu care sa faca fata Federatiei Ruse, sansele Guvernului de la Kiev de a pune sub control estul Ucrainei devin iluzorii. Continuareea luptelor in estul Ucrainei risca sa se transforme intr-un macel pentru armata ucraineana”, a declarat seful statului.

Basescu, despre Ucraina: Nu e invazie, e infiltrare. Putin vrea acolo o Transnistrie mai mare

 

 

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa, la Palatul Cotroceni, privind situatia din Ucraina, joi seara.

Seful statului a afirmat ca Romania nu apreciaza ca impotriva Ucrainei s-a produs o invazie, ci ca in tara vecina este o escaladare semnificativa a sprijinului pe care Rusia il acorda separatistilor.

Traian Basescu a precizat insa ca tara noastra condamna actiunea Rusiei de a sustine separatistii.

Seful statului a mai spus ca s-a intalnit joi cu reprezentati ai Ministerului de Interne, cu serviciile de informatii ale Armatei, SIE si SRI, iar rezultatul evaluarii situatiei din Ucraina arata ca “obiectivul lui Putin e sa realizeze o Transnistrie de dimensiuni mult mai mari in Estul Ucrainei pentru a bloca ratificarea Acordului de asociere cu UE si eventualele demersuri ale Ucrainei de a deveni stat membru NATO”.

– Deci nu a fost invazie, dar riscul major este al schimbarii fortelor in favoarea separatistilor.

– Evaluarea noastra e ca obiectivul lui Putin e sa realizeze o Transnistrie de dimensiuni mult mai mari in Estul Ucrainei pentru a bloca ratificarea Acordului de asociere cu UE si eventualele demersuri ale Ucrainei de a deveni stat membru NATO.

– Ramanem alaturi de Ucraina, suntem un sustinator al Ucrainei si ceea ce putem face vom face pentru aceasta tara.

– Romania condamna actiunea Rusiei de a sustine separatistii. Romania reafirma sustinerea pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei.

– As sublinia faptul ca analiza noastra arata ca se produce o debalansare in favoarea separatistilor care primesc sprijin de la Rusia.

– Evaluarea noastra este ca Ucraina se afla in dificultate pe frontul de lupta si ca mijloace tehnice suplimentare sunt necesare.

– In analiza pe care am facut-o astazi, cu Ministerul de Interne, cu serviciile de informatii ale Armatei, SIE si SRI si la care practic au participat cele mai autorizate persoane in aceasta situatie, putem aprecia ca urmare a escaladarii introducerii de tehnica militara si specialisti ca se produce o debalansare a raporturilor de forte in favoarea separatistilor.

– Sprijinul se manifesta prin doua modalitati: 1- Infiltrarea de militari specialisti ca ofiteri de comanda, dar si specialisti in operarea tehnicii moderne de lupta pe care Rusia o pune la dispozitia separatistilor. 2 – Transferul tot mai masiv de tehnica de lupta catre sepratisti.

– As vrea sa prezint pozitia Romaniei. As vrea sa clarific faptul ca Romania nu considera ca s-a produs o invazie impotriva Ucrainei, invazia inseamna toate categoriile de forte. Ceea ce se petrece in estul Ucrainei este o escaladare semnificativa a sprijinului pe care Rusia il acorda separatistilor.

– Observ ca in mass media din tara noastra exista o dezbatere intensa privind evenimentele din estul Ucrainei.

Ucraina, la un pas de razboi. Rusia a invadat tara?

Ucraina se afla la un pas de razboi, dupa ce presedintele Petro Porosenko a anuntat, joi, intr-un mesaj video catre natiune, ca armata rusa a invadat tara.

Porosenko si-a anulat vizita de lucru in Turcia pentru a gestiona situatia critica din estul Ucrainiei si a cerut o intrunire de urgenta a Consiliului pentru Aparare si Securitate, care va avea loc joi si in care se va stabili ce pasi vor fi facuti in continuare.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat, joi, ca s-ar impune convocarea CSAT in contextul ultimelor evenimente din Ucraina, dar a subliniat ca acesta este atributul presedintelui.