Cat costa sa ucizi 2.100 de palestinieni


fasiaMinistrul israelian al Apararii, Moshe Ya’alon, a anuntat, marti, ca ofensiva militara de 50 de zile din Fasia Gaza a costat 1,9 miliarde de euro.

“Cheltuiala cu Operatiunea Protective Edge este de peste noua miliarde de sekeli. Am atacat peste 6.000 de tinte, peste 5.000 dintre ele pe cale aeriana, 900 dinspre mare si de la sol”, a anuntat Ya’alon, citat de Times of Israel.

In pofida impresionantei demonstratii de forta, admite ministrul israelian, militantii din Gaza au reusit sa pastreze un important arsenal.

“Organizatiile teroriste din Fasia Gaza – Hamas, Jihadul islamic si altele – aveau 10.000 de proiectile la inceputul Operatiunii Protective Edge. Astazi mai au o cincime, insa asta inseamna 2.000 de proiectile”, a spus Ya’alon.

Fiecare interceptare a unei rachete palestinine de catre sistemul antiracheta Iron Dome costa 100.000 de dolari, a aratat ministrul.

“Din punct de vedere economic a meritat, comparativ cu pagubele potentiale. Insa tot costa 100.000 de dolari fiecare interceptare”, a subliniat acesta. Iron Dome a doborat 600 de rachete in timpul ultimului razboi.

Guvernul israelian a aprobat, duminica, reduceri drastice de buget pentru a plati campania militara din Gaza. Ministrii au votat pentru taierea a 2% din bugetul alocat in 2014 pntru fiecare minister, cu exceptia celui al Apararii.

Peste 2.100 de palestinieni au murit in cele 50 de zile de razboi, din care peste 70% civili. 66 de soldati israelieni au fost ucisi in aceeasi perioada, impreuna cu sase civili israelieni.

Razboiul s-a incheiat cu un armistitiu saptamana trecuta.

sursa: ziare.com