BCE a redus dobânda de bază la nivelul record de 0,05%


SNN0714AA--620_1579576aBanca Centrală Europeană (BCE) a redus, joi, dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul de 0,05%, un nou minim istoric, de la nivelul de 0,15%, transmite AFP.

 

De asemenea, consiliul guvernatorilor BCE a decis joi să reducă şi mai mult rata dobânzii la facilitatea de depozit în teritoriul negativ până la minus 0,20%, de la minus 0,10% anterior, ceea ce înseamnă că băncile comerciale vor plăti mai mult pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le deţin. În sfârşit, BCE a decis joi să reducă dobânda la facilitatea de creditare marginală până la 0,30% (de la 0,40% anterior).

Decizia BCE de a reduce şi mai mult costul creditului vine după ce în al doilea trimestru al acestui an economia zonei euro a stagnat, spre deosebire de economiile SUA şi Marii Britanii, în timp ce în luna august rata anuală a inflaţiei a atins nivelul de 0,3%, cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.

Atenţia analiştilor se va îndrepta acum spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 13,30 GMT, pentru explicaţii cu privire la motivele care au stat la baza deciziei de luna aceasta. Tot joi, Draghi va dezvălui noile prognoze de inflaţie şi creştere, elaborate de stafful BCE. AGERPRES

sursa: capital.ro