SIIL, un mijloc de a ocupa Siria şi Irak?


9AP558157452556Coaliţia internaţională pentru lupta împotriva SIIL (Statul Islamic în Irak şi Levant), formată sub egida SUA, nu este capabilă să distrugă în totalitate această grupare teroristă, a declarat Julie Bishop, ministrul australian de Externe, într-un interviu acordat ziarului The Sydney Morning Herald.

Ea a menţionat că „sarcina de bază a coaliţiei este să oprească răspândirea SIIL în afara Siriei şi Irakului”.

La summit-ul NATO, desfăşurat recent în Ţara Galilor, secretarul american de stat, John Kerry, a anunţat că Washingtonul va forma o coaliţie din 10 ţări pentru a lupta împotriva SIIL.

Cei mai mulţi experţi sunt de părere că sarcinile anunţate oficial şi cele reale nu vor corespunde.

„În acest caz avem de—a face cu un război pentru controlul asupra resurselor energetice, de asemenea asupra căilor de transport al lor. În primul rând, este vorba despre gaze naturale. Se consideră că ele ar fi fost cauza principală a conflictului din Siria şi a apariţiei SIIL. Iar formarea unei coaliţii în frunte cu SUA arată că este vorba de interesele multor ţări. Activitatea acestei coaliţii trebuie să garanteze respectarea lor”, declară politologul irakian Ahmed al-Sharif.

Cât de departe este pregătită să meargă coaliţia? La această întrebare ne răspunde orientalistul rus Viaceslav Matuzov.

„Toate acestea oferă posibilitatea de a ocupa din nou Irakul. Mai mult, această ocupaţie va viza şi unele teritorii siriene, deoarece SIIL acţionează şi în nord-estul Siriei. Este puţin probabil că americanii vor cere aprobarea autorităţilor din Damasc pentru desfăşurarea operaţiunii militare. Noi continuăm să auzim declaraţii ale oficialilor americani despre disponibilitatea de a acorda ajutor opoziţiei siriene, în principal Armatei de Eliberare a Siriei. Dar deja se ştie de mult timp că această structură a fost doar un paravan pentru activitatea teroriştilor pe teritoriul sirian. Astfel, întreg ajutorul pe care, chipurile, l-ar primi opoziţia ajunge în mâinile SIIL. Adică americanii joacă un joc dublu, al căruia scop final este ocuparea Irakului şi al Siriei sub pretextul luptei împotriva terorismului”.

Expertul rus consideră că americanii şi-ar fi putut dovedi sinceritatea intenţiilor de a lupta împotriva SIIL prin furnizarea de armament şi alte ajutoare guvernelor din Siria şi Irak. Însă, în cazul Damascului, Washingtonul continuă să vorbească despre necesitatea răsturnării de la putere a lui Bashar al-Assad. În ceea ce priveşte Bagdadul, americanii tergiversează mereu furnizarea de arme care ar putea ajuta armata guvernamentală în lupta cu SIIL. Distrugerea totală a grupării nu este imposibilă, însă coaliţia formată de SUA nu are de gând să facă acest lucru.
sursa: romanian.ruvr.ru