Energia combinată a doua furtuni solare va lovi Pământul sâmbătă


2014_09_11_bxmwanwcaaamwtx_rsz_crp

Experţii au anunţat că energia combinată a doua erupţii solare recente va ajunge pe Pământ sâmbătă, determinând Centrul de Previziune a Vremii Spaţiale să emită o Avertizare de Furtună Geomagnetică Puternică, a relatat Fox2now.

Aceasta nu este o previziune meteo obişnuită. Furtunile solare se aproprie de Pământ iar umbrele nu ne vor fi de folos. Totuşi, ar fi bine să ţineţi o lanternă şi mai multe baterii la îndemână. Cercetătorii nu au putut estima ce parte a lumii vor lovi aceste furtuni.

Aceste furtuni solare sunt provocate de soare şi vor aduce o cantitate imensă de radiaţii. Nu vor vătăma în mod direct oamenii, dar pot afecta reţelele de electricitate, radiourile, sateliţii şi GPS-urile.

Ce înseamnă o Avertizare de Furtună Geomagnetică puternică ? Practic, soarele este o bilă gigantă de gaz – 92,1% hidrogen şi 7,8% heliu. Deseori, acestea aruncă o explozie gigantă de radiaţii denumită ejecţie a unei mase coronale, sau CME.

CME sunt de obicei asociate cu exploziile solare, cele mai explozive evenimente din sistemul solar. Soarele a lansat două CME în ultimele zile iar amândouă au fost provocate de exploziile solare. NASA susţine că a doua explozie are o intensitate de clasa X 1.6 – cea mai intensă categorie.

Energia combinată a celor două CME se îndreptă spre Pământ.

Experţii în vreme spaţială nu sunt încă siguri care vor fi consecinţele acestor furtuni solare.

”Asta este o furtună solară destul de puternică şi noi pur si simplu nu vom şti ce va face până nu ajunge aici”, a declarat meteorologul CNN, Chad Meyers.

Atmosfera Pământului îi protejează de obicei pe oameni. Totuşi, furtunile solare pot întrerupe electricitatea, interfera cu sistemele GPS şi comunicaţiile radio – inclusiv ale avioanelor comerciale – şi pot vătăma sateliţi.

Pe 13 martie 1989, o furtună solară a doborât întreaga reţea de electricitate dintr-o provincie a Quebecului timp de 12 ore. Reţelele de electricitate ale Statelor Unite au fost şi ele afectate, dar n-au fost scoase din funcţiune. NASA susţine că sateliţii au fost scăpaţi de sub control în timpul furtunii solare, denumită Pana de Curent din Quebec. Capsula Space Discovery se afla pe orbită la acel moment şi a avut o problemă misterioasă la senzori, care a dispărut după trecerea furtunii, a susţinut NASA.

sursa: epochtime-romania.com