O vizită a lui Vladimir Putin la Tokyo a fost suspendată de Japonia la cererea SUA


1367254877298Cat de libera mai este Japonia dupa acest gest de supunere? Cat de libera este UE cand  se impusca singura in picior aplicand sanctiuni Rusiei la ordinul SUA?

Mediafax.ro:  O vizită a lui Vladimir Putin la Tokyo a fost suspendată de Japonia la cererea SUA

Premierul japonez Shinzo Abe a renunţat să se mai întâlnească în acest an cu preşedintele rus Vladimir Putin din cauza tensiunilor legate de situaţia din Ucraina şi sancţiunilor japoneze împotriva Moscovei, a anunţat marţi presa locală.

 

Cele două ţări au convenit asupra principiului unei vizite a liderului rus în Japonia în toamnă, dar Washingtonul a cerut Tokyo să suspende acest proiect, a anunţat agenţia de presă Kyodo News, citând surse guvernamentale.

Pentru Guvernul japonez este important să rămână în aceeaşi notă cu Occidentul şi de aceea calcă pe urmele Statelor Unite şi Uniunii Europene impunând sancţiuni Rusiei ca reacţie la criza ucraineană, subliniază Kyodo.

Japonia ar vrea să îl poată primi pe Vladimir Putin în primăvară dar totul va depinde de starea relaţiilor dintre Washington şi Moscova, adaugă agenţia.

 

Cotidianul Sankei Shimbun a estimat că vizita preşedintelui rus va fi amânată până la începutul anului viitor cel mai devreme.

Liderii japonez şi rus ar putea totuşi să profite de ocazia Formului de cooperare economică Asia-Pacific careare loc la Beijing în noiembrie pentru a discuta.

Scopul autorităţilor japoneze este de acum să “organizeze un summit cu ocazia forumului de cooperare economică”, a adăugat Kyodo.

Înainte de izbucnirea crizei ucrainene, Abe a căutat activ să consolideze relaţiile diplomatice şi economice cuRusia în scopul de a rezolva un diferend de durată privind insulele Kurile din sudul arhipelagului anexate de trupele sovietice în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, dar revendicate în continuare de Japonia.

Această dispută împiedică Tokyo şi Moscova să semneze un tratat de pace oficial.