Lupta impotriva ISIS este de fapt o noua tentativa de a-l îndepărta de la putere pe Bashar al-Assad


9AP628567175722Vocea Rusiei: Cui i-a declarat război Washingtonul? 

 

Forţele aeriene americane bombardează poziţiile grupării Statul Islamic de pe teritoriul Siriei fără a cere permisiunea Damascului oficial.

Conform normelor de drept internaţional, aplicarea de lovituri cu rachete asupra teritoriului unui stat fără autorizaţia conducerii sale este considerat un act de agresiune. Dar când a ţinut Washingtonul cont de dreptul internaţional?

Statul Islamic reprezintă, într-adevăr, un pericol serios. Acţiunile grupării, care au ocupat o parte importantă din teritoriul Irakului şi al Siriei, au demonstrat că dispun de forţe. Şi, desigur, trebuie să se lupte împotriva extremiştilor, dar nu în detrimentul dreptului internaţional şi intereselor altor state, consideră Oleg Hlestov, expert rus în domeniul dreptului internaţional.

„Dacă analizăm acţiunile Statelor Unite din punct de vedere al dreptului internaţional, atunci loviturile asupra Siriei reprezintă o încălcare grosolană. În toate ţările, SUA folosesc forţa nu în conformitate cu dreptul internaţional, ci cu propriile interese – politice sau economice”.

Washingtonul nu are şanse să învingă Statul Islamic doar prin intermediul loviturilor aeriene. Fără o operaţiune terestră nu este posibilă distrugerea combatanţilor. Însă dacă o rachetă va lovi Damascul, se va spune că n-a fost cu intenţie. Cei mai mulţi experţi cred că lupta împotriva teroriştilor este doar de formă, reprezentând de fapt o nouă tentativă de a-l îndepărta de la putere pe Bashar al-Assad.

Washingtonul a considerat că tocmai acum este timpul să-şi ia revanşa pentru septembrie anul trecut. Atunci Washingtonul nu a reuşit să se ia în mod serios de Bashar al-Assad nu în ultimul rând din cauza poziţiei Moscovei. În ultimul an, SUA s-au străduit să creeze Rusiei cât mai multe probleme pe alte fronturi. Şi analiştii din Washington au considerat că Moscova acum nu are timp de Damasc.

La ultima Adunare Generală a ONU, preşedintele american a făcut apel la toate ţările să se gândească cât sunt de pregătite să poarte răspunderea pentru „respectarea normelor internaţionale”. Obama a avut în vedere, în primul rând, Rusia, a cărei „agresiune” în Europa „aminteşte de zilele în care marile naţiuni le ameninţau pe cele mici”.

În replică, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că în discursul preşedintelui american se întrevede „viziunea ţării care are stipulat în doctrina securităţii sale naţionale dreptul de a folosi forţa la propria discreţie, fără să ţină cont de deciziile în acest sens ale Consiliului de Securitate al ONU”.

Cotidianul.ro: Erdogan: Ce fac țările europene bogate și puternice?

 

erdogan.fx0sctlj7w

 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a vorbit miercuri despre un rol al țării sale în căutarea “păcii regionale”, reamintind în fața ONU că Turcia a primit 1,5 milioane de refugiați sirieni și criticând în același timp inerția țărilor europene.

“Turcia a încercat din greu să construiască pacea și prosperitatea în regiune”, a declarat președintele turc, a cărui țară a fost de multe ori acuzată de complezență față de jihadiștii ce luptă în Siria, notează AFP.

“Aș dori să spun că Turcia nu este o țară ce sprijină sau permite terorismul. Turcia de asemenea a suferit de terorism de treizeci de ani”, a spus Erdogan.

“Am primit 1,5 milioane de persoane care au fost nevoite să fugă din Siria. 1,5 milioane de persoane sunt în țara mea și noi le oferim hrană, medicamente, educație”, a insistat Erdogan.

“Dar până acum nu am primit mult sprijin. Ce fac țările europene bogate și puternice? Până în prezent ele nu acordă refugiu decât pentru 130.000 de refugiați sirieni”, a spus acesta cerând de asemenea Națiunilor Unite să dea dovadă de “mai mult curaj”.

Acesta a făcut apoi o adevărată pledoarie pentru țara sa.

“Turcia și-a deschis frontiera kurzilor, Turcia este cea care le-a furnizat ajutor umanitar”, a declarat Erdogan.

“În ultimele cinci zile, numărul refugiaților a depășit 150.000 de persoane”, a adăugat el, în timp ce zeci de mii de sirieni, majoritatea kurzi, au fugit în Turcia odată cu înaintarea jihadiștilor organizației Statul Islamic (SI) în nord-estul Siriei.

“Ne-am deschis ușile evreilor, i-am protejat întotdeauna pe creștini, sunt mândru să spun că Turcia a devenit una dintre țările cele mai generoase din lume”, a mai spus Erdogan.

“Suntem gata să sprijinim pacea regională și internațională indiferent de cost”, a asigurat el.

Ankara s-a arătat până acum reticentă să participe la coaliția internațională condusă de Statele Unite pentru a răspunde militar jihadiștilor SI în Irak și Siria, amintește AFP.

Marți, Erdogan a declarat că Turcia își va aduce “sprijinul necesar”, ce ar putea fi “militar și politic”, dar fără alte detalii.