Moscova AMENINȚĂ statele membre UE cu întreruperea livrărilor în cazul revânzării gazului rusesc către Ucraina. Ungaria a SUSPENDAT deja livrările cu gaz


conducta-de-gaze-dintre-romania-si-bulgaria-devine-operationala-din-iulie-2013-465x390Ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak a avertizat Europa împotriva oricărei revânzări a gazului rusesc către Ucraina. Declarațiile au fost făcute în aceeași zi în care se reiau negocierile dintre ruşi, ucraineni şi europeni pe tema livrărilor de gaz rusesc. “Contractele în vigoare nu prevăd exportul către o parte terţă. Sperăm că partenerii noştri europeni vor respecta acordurile pe care le-am încheiat”, a declarat ministrul într-un interviu acordat cotidianului german de afaceri Handelsblatt. “Doar acest lucru poate garanta continuarea livrărilor pentru consumatorii europeni”, a precizat el
Discuţiile trilaterale urmăresc rezolvarea contenciosului între Kiev şi Moscova pe tema gazelor şi garantarea livrărilor către UE, care depinde în proporţie de 30 la sută deRusia pentru aprovizionarea cu gaz, dintre care jumătate tranzitează Ucraina.

Rusia a întrerupt la jumătatea lui iunie livrările de gaz către Ucraina, care a refuzat creşterea preţului impus de gigantul Gazprom în contextul crizei dintre Kiev şi Moscova, şi care a acumulat, potrivit Rusiei, o datorie de 5,3 miliarde de dolari.

 

“Suntem pregătiţi să nu cerem această plată imediat. Gruparea ucraineană Naftogaz trebuie să plătească imediat două miliarde de dolari, apoi putem restructura restul datoriei”, a adăugat Novak, potrivit  Mediafax.

sursa: evz.ro

Capital.ro: “Ruşii vor să ne congeleze! “. Ce a convenit Gazprom cu Ungaria

 

Ungaria a convenit cu gigantul rus de gaze Gazprom asupra majorării importurilor de gaze ruseşti în următoarele săptămâni, a anunţat vineri primul ministru Viktor Orban, referitor la rezultatele negocierilor purtate la 22 septembrie la Budapesta cu directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, relatează Reuters şi ITAR-TASS.

‘Vom avea nevoie de volume mai mari de gaze în perioada următoare pentru a creşte rezervele de caredispunem. Vom obţine aceste volume, am convenit asupra lor cu Aleksei Miller’, a declarat Orban, la un post de radio budapestan.

În acest context, premierul Ungariei a subliniat că aprovizionarea cu hidrocarburi a ţării sale nu poate fi pusă în pericol din cauza disputei ruso-ucrainene.

La ora actuală, a indicat el, depozitele de stocare a gazelor naturale din ţară sunt pline în proporţie de 60%.

Declaraţiile premierului Orban intervin în contextul în care Ungaria a suspendat joi, pe termen nelimitat, livrarea de gaze spre Ucraina. Operatorul ungar de reţele de gazoducte FGSZ a motivat această decizie prin nevoia de a satisface cererea internă crescută de gaze naturale în Ungaria.

 

 

FGSZ a indicat că a furnizat zilnic aproximativ 16,8 milioane de metri cubi de gaze Ucrainei din martie 2013. Acest volum însă nu este garantat, deoarece nivelul livrărilor ‘depinde de condiţiile tehnice şi comerciale ale momentului’.

În acest context Kievul a suspectat mâna Moscovei în decizia Budapestei, iar premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a acuzat Rusia de încercarea de a ‘congela’ Ucraina, privând-o de gaze pe timpul iernii, potrivit Ukranews.

‘Ei (ruşii) vor să ne congeleze. Acesta este scopul lor şi încă un atu în mâinile Rusiei. Astfel, în plus faţă de crimele de război, pe lângă operaţiunea militară în Ucraina, ei folosesc acest atu al energiei’, a declarat premierul ucrainean.

Rusia a suspendat în iunie livrările de gaze spre Ucraina, care respinge creşterea preţului impusă de Gazprom în contextul crizei dintre Kiev şi Moscova. Potrivit părţii ruse, Kievul a acumulat sume restante de ordinul a 5,3 miliarde de dolari la consumul de gaze ruse.