Vremea revolutiilor. Marile puteri ale lumii se bat in revolutii. Episodul Hong Kong.


1_AP50049291633_3556Dupa ce a “linistit” manifestatiile din oraselul Ferguson cu politie militarizata si vehicule blindate, grenade lacrimogene si tunuri acustice, Statele Unite indeamna autoritatile din Hong Kong la retinere:

Mediafax.ro: Proteste masive la Hong Kong. ÎNDEMNUL STATELOR UNITE

Preşedinţia Statelor Unite a îndemnat autorităţile din Hong Kong să aibă o atitudine de “reţinere” faţă de zecile de mii de manifestanţi care solicită prerogative politice suplimentare în fosta colonie britanică.

“Administraţia Statelor Unite urmăreşte cu atenţie situaţia din Hong Kong”, a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

“Statele Unite le cer autorităţilor din Hong Kong să dea dovadă de reţinere; de asemenea, manifestanţii trebuie să se exprime în mod paşnic”, a spus Earnest.

Mii de manifestanţi continuă să sfideze puterea luni, la Hong Kong, după o noapte de confruntări cu forţele de ordine, blocând centrul oraşului pentru a cere Beijingului mai multă libertate politică.

 

Vocea Rusiei: Tehnologiile americane ale protestelor în masă au ajuns și în Hong Kong

6_AP676031241630_5207

 

Liderii mișcării de protest Occupy Central, care organizează din iunie proteste în masă în Hong Kong, au fost instruiți de serviciile secrete americane.

Această informație difuzată de mass-media chineze ar fi putut face senzație. Cu toate acestea, dezvăluirea nu a strârnit nicio uimire.

„Revoluția Trandafirilor din Georgia”, „Revoluția Portocalie din Ucraina”, „Revoluția Lalelelor din Kârgâzstan”, „Primăvara Arabă din Orientul Mijlociu”. Doar denumirea s-a schimbat, fiindcă esența este aceeași.

Experții internaționali (cu sprijinul patronilor bogați) îi pregătesc pe tineri în teoria acțiunilor de protest, tactica luptelor stradale, strategia de negociere cu autoritățile, folosirea rețelelor de socializare.

Obiectivul declarat este promovarea valorilor democratice. În realitate, însă, scopul urmărit este acela de a exercita influență asupra situației interne din țară și de a stabili o nouă ordine mondială.

Potrivit mass-media chineze, mișcarea Occupy Central a fost înființată în interiorul Hong Kong-America Center. Studenților li s-a cerut „să promoveze schimbările democratice”, fiindu-le promis sprijin din partea Washingtonului în ceea ce privește posibilitatea de a studia și de a trăi în America.

La aceste acțiuni au fost prezenți și angajați ai Consulatului General al Statelor Unite. Mai mult, directorul Hong Kong-America Center, Morton Holbrook, numit în această funcție la sfârșitul anului trecut, este agent secret cu o experiență de 30 de ani în domeniu.

Presa chineză scrie că directorul centrului și mogulul honkonghez Jimmy Lai, care sponsorizează opoziția, fac parte din anturajul fostului ministru american al Apărării, Paul Wolfowitz. De altfel, în perioada cât a lucrat la CIA, Wolfowitz a fost unul dintre autorii raportului privind amenințarea sovietică.

Activiștii mișcării Occupy Central cer organizarea în 2017 a unor alegeri libere directe pentru funcția de primar, numit în prezent de către un colegiu electoral.

Sub presiunea activiștilor, autoritățile de la Beijing au operat deja unele schimbări în sistemul electoral, astfel încât locuitorii vor putea să voteze pentru unul dintre candidații propuși de către colegiul electoral.