De la femeia cu pantaloni la femeia cu barba.


fempantalon-horzzConchita Wurst, travestitul austriac care a câștigat ediția din 2014 a concursului Eurovision, a cantat ieri, 8 octombrie,  pe esplanada Parlamentului European din Bruxelles, la invitația unor europarlamentari, în cadrul unei manifestări ce vizează combaterea discriminării.

 

Cum se joaca programatorii societatii ( stapanii banilor) cu noi. Vor sa lepadam familia, sa fim “liberi”, homosexuali sau orice altceva decat ce este normal,  apoi sa facem familie, dar de homosexuali, apoi sa ne radem si pieptul si barba, apoi sa ne punem fusta si sa ne lasam barba si sa cantam subtire. Luni, daca ma duc cu barba la munca, e posibil sa fiu dat afara… Sa vina fetele atunci cu mustata. Este totusi intereseant sa vedem cum au evoluat trendurile astea rebele.

 

Pe la inceputul secolului 20, femeile au inceput sa poarte pantaloni cu tupeu. Moda fusese impusa in 1913 de catre designerul  Paul Poire,  care a introdus în colecțiile sale pantalonul pentru femei, așa numitul pantalon de harem. In 1920,  Coco Chanel, cu pantalonii evazati, a starnit o adevarata revolutie. Era o perioada de glorie pentru femeia libera, pentru femeia revoltata. Nimeni nu-si mai amintea ca, in urma cu  numai un secol,  doar lucratoarele in mina purtau pantaloni si erau privite cu dispret pentru asta. Insa de la dispret pana la asumarea cu voluptate a nefirescului de atunci a fost nevoie  de multe gesturi smintitoare ale unor femei celebre:

-Charline Arthur a fost prima cântăreață din lume care a refuzat să se supună regulilor și a purtat pantaloni în timpul performanțelor sale de pe scenă; Susan Molinari, congresman din New York, a scandalizat opinia publică atunci când a încălcat codul vestimentar al Casei Albe, purtând pantaloni în timpul unui discurs adresat Camerei Reprezentativilor; Scriitoarea George Sand a încălcat toate interdicțiile  îmbrăcand haine bărbăteşti, inclusiv cravată şi vestă; Actrița Sarah Bernhardt a fost prima femeie care a defilat în pantaloni prin Paris, pe la 1890, sfidând convențiile sociale.

 

Gestul sfidator al “femeii cu barba” de la Eurovision, plin de nefiresc, seamana foarte mult cu inceputul istoriei pantalonilor la femei.  Bineinteles,  n-am sa spun ca de aici incolo femeile vor purta barba fara nicio inhibitie, ci vreau sa spun ca odata ce un  comportament iese din legile firii, are sa sfarseasca in grotesc. Si mai vreau sa spun ca femeia a fost purtata pe acest “drum al libertatii” de la femeia cu pantaloni, la femeia cu pantaloni mulati si apoi la femeia care simte ca are cocosel in pantaloni si  sfarsind cu femeia cu barba, a fost purtata pentru a fi discreditata. A muscat din mar iar,  si acum a urmat gestul ritualic, satanic de lepadare a victimei, odata ce,  placerea diabolica de a intina frumosul s-a consumat. Cazul Conchitei Wurst, care este de fapt barbat, reprezinta si   o batjocorire a barbatului traditional care poarta barba si o incercare de a bulversa total  ideea de feminitate si barbatie intr-o lume in care Noua Ordine Mondiala inseamna in primul rand moartea vechilor randuieli ( vezi Minunata lume noua de Huxley)

 

Pentru toti cei care vor sa sfideze incurajati de o moda de moment, aveti grija sa nu va treziti spre finalul vietii, odata ce moda a pornit sa elibereze alte “minoritati”, intr-o ipostaza penibila, cu un look pe care nu-l mai puteti lepada, la randul vostru, atat de usor.

 

Da, recunosc ca imi doresc ca femeile sa isi aminteasca cat de frumoase erau  in fusta si barbatii sa incerce sa vada cat de frumosi sunt cu barba.