Israelul va intensifica acţiunile de colonizare după asasinarea celor trei adolescenţi


030814netPremierul Israelului, Benjamin Netanyahu, şi ministrul israelian al Apărării, Moshe Yaalon, propun ca una dintre reacţiile la asasinarea celor trei adolescenţi să fie intensificarea activităţilor de colonizare şi crearea unei colonii în memoria celor trei tineri, afirmă surse citate de Haaretz.

 

Israelul va intensifica acţiunile de colonizare după asasinarea celor trei adolescenţi

Conform unui oficial israelian, Yaalon a sugerat relansarea construcţiilor la colonia G’vaot, care ar urma să poarte numele celor trei adolescenţi.

În cursul şedinţei guvernamentale de luni seară, Yaalon a prezentat unplan care prevede intensificarea generală a activităţilor de colonizare în Cisiordania, deşi Guvernul de la Ierusalim a promis Statelor Unite că va limita colonizarea.

Premierul Benjamin Netanyahu şi preşedintele Shimon Peres au participat marţi la funeraliile celor trei adolescenţi găsiţi morţi luni după-amiază în Cisiordania.

 

Guvernul israelian a promis “distrugerea” mişcării islamiste Hamas, căreia îi atribuie asasinarea celor trei adolescenţi.

Cadavrele adolescenţilor au fost descoperite luni seară în zona Khirbet Aranava, în apropiere de oraşul Hebron, în Cisiordania.

Cei trei adolescenţi israelieni – Eyal Yifrah (în vârstă de 19 ani), Gil-Ad Shaer (16 ani) şi Naftali Frenkel (16 ani) – dispăruseră pe 12 iunie în Cisiordania. Naftali Frenkel are şi cetăţenie americană. Israelul afirmă că cei trei au fost răpiţi de o celulă a mişcării islamiste Hamas, ameninţând cu operaţiuni militare în Cisiordania şi Fâşia Gaza.

 

Si iata ce frumos vorbeste marele justitiar mondial: 

Statele Unite: Colonizarea israeliană în Ierusalimul de Est este incompatibilă cu pacea

Statele Unite au criticat aspru luni decizia Israelului privind construirea a 1.000 de locuinţe în Ierusalimul de Est, afirmând că o astfel de acţiune este “incompatibilă” cu eforturile pentru pace întreprinse în regiune.

Statele Unite: Colonizarea israeliană în Ierusalimul de Est este incompatibilă cu pacea

Continuăm să avem o poziţie foarte clară: considerăm activităţile de colonizare drept ilegitime şi ne opunem fără echivoc oricărei decizii unilaterale care afectează viitorul Ierusalimului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, care s-a arătat “foarte îngrijorată” de deciza Israelului.

“Liderii israelieni au afirmat că vor susţine calea către o soluţie a două state, dar acest tip de acţiune este incompatibil cu eforturile pentru pace”, a adăugat ea.

Washingtonul condamnă sistematic instalarea de noi colonii în Cisiordania sau în Ierusalimul de Est. Dar mustrările americane nu sunt însoţite de sancţiuni şi Israelul rămâne aliatul cel mai apropiat al Statelor Unite.

 

Deşi “uneori nu suntem de acord cu acţiunile Guvernului israelian, în special în problema coloniilor”, totuşi, “legăturile noastre sunt de neclintit”, a recunoscut Jennifer Psaki.

Israelul a anunţat luni accelerarea planurilor de construire a 1.000 de locuinţe în Ierusalimul de Est, tensionând şi mai mult atmosfera în partea palestiniană a oraşului, anexată şi ocupată.

Palestinienii vor să facă din Ierusalimul de Est capitala statului la care aspiră, în timp ce comunitatea internaţională apreciază drept ilegală anexarea şi ocuparea acestei părţi a Oraşului Sfânt de către Israel.

sursa: mediafax.ro