Ar putea Moise Guran, Mircea Badea si alti revoltati calculati sa ne raspunda la intrebarile astea doua?


fotosxcupuncthuDe ce, daca avem Banca Nationala, Statul se imprumuta de la bancile comerciale care iau banii de la BNR, si cum si unde dispar datoriile bancilor atunci cand isi curata  portofoliile de creditele neperformante? Banii se fac din nimic si se intorc in nimic, raman doar datoriile nostre care ne fac sclavii bancherilor ?

Capital.ro: Statul a împrumutat încă 1,3 miliarde de lei de la bănci

 

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat luni 1,3 miliarde lei de la băncile comerciale, la un randament de 1,90%, prin două emisiuni certificate de trezorerie cu discount, cu scadenţa la şapte luni şi respectiv 11 luni.

Trezoreria a atras 500 milioane lei prin certificate de trezorerie cu discount cu scadenţa la şapte luni, printr-o licitaţie la care băncile au subscris oferte de 1,4 miliarde lei. La licitaţia de certificate de trezorerie cu discount cu scadenţa la 11 luni, băncile au depus oferte de 2,94 miliarde lei.

În septembrie 2014, MFP s-a împrumutat prin certificate de trezorerie cu discount la un randament mediu de 2,22%.

MFP a planificat împrumuturi de 3,945 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna octombrie, din care 3,6 miliarde de lei prin nouă licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 345 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Money.ro: Bancherii au curatat 6 mld. lei din neperformante

Volumul restanţelor la creditele acordate de bănci populaţiei şi com­paniilor cumula 27,2 miliarde de lei la finalul lunii septembrie, fiind în scădere cu circa 6 miliarde de lei com­parativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit BNR.

Totalul creditelor în lei a fost de 92 mld. lei, iar cele în valută acordate populaţiei şi companiilor s-au cifrat la 123 miliarde de lei, astfel că restanţele repre­zentau sub 13% din credite, faţă de 15% anul trecut.

 

„Evoluţia acestui indicator con­firmă procesul de însănătoşire a secto­rului bancar intern, în intensificare în perioada recentă, date fiind eforturile băn­cilor pentru restructurarea porto­foliilor“, scrie într-o analiză a Băncii Transilvania semnată de Andrei Rădulescu, senior economist al băncii.

 

Diferenţele sunt însă foarte mari de la un judeţ la altul. Astfel, peste o cincime din creditele în lei acordate de bănci populaţiei şi companiilor din judeţele Braşov, Giurgiu, Sălaj, Sibiu şi Vâlcea erau restante la sfârşitul lunii septembrie, însă cea mai dificilă situaţie se înregistrează în judeţul Sălaj, unde un sfert din împrumuturile în valută nu sunt achitate la timp.