Asta este revolutia de care avem nevoie: Bolivia, țara de unde a fost dată afară Coca Cola și unde McDonald’s nu a rezistat


McDonalds-BoliviaBolivia, țara de unde a fost dată afară Coca Cola și unde McDonald’s nu a rezistat

 

Guvernul bolivian a expulzat compania americană producătoare de băuturi răcoritoare Coca Cola din țara aceasta. Executivul a ratificat recent că această companie, precum și gigantul fast-food McDonald’s vor înceta să opereze pe sol bolivian începând cu 21 decembrie 2012.

Ministrul de Externe, David Choquehuanca, a declarat că decizia „va fi în conformitate cu sfârșitul calendarului maiaș și va face parte din festivitățile prin care se celebrează sfârșitul capitalismului și începutul culturii vieții,” relatează Telsur TV.

Pe 21 decembrie 2012 este sfârșitul egoismului, a diviziunii. Pe 21 decembrie trebuie să fie sfârșitul capitalismului și începutul comunitarismului,” a mai spus acesta.

Decizia a fost motivată pe baze culturale și de sănătate, deoarece Coca Cola, precum și majoritatea băuturilor răcoritoare, conține diverse substanțe dăunătoare pentru organism și este asociată în presă cu atacuri de cord, cerebrale și cancer.

Franciza de fast-food McDonald’s se va retrage și ea din țară, din cauza a 14 ani în care nu a avut succes în Bolivia, populația nedorind să consume hrana acestei companii. Astfel, Bolivia devine prima țară din lume în care McDonald’s se retrage din cauza unor pierderi de mai bine de un deceniu. Primul faliment al francizei a fost un șoc pentru americani.

sursa: b1.ro

Agrointel.ro:Cum a ajuns Bolivia să fie prima țară în care restaurantele McDonald’s au dat faliment

Bolivienii sunt prima națiune din lume care respinge cel mai cunoscut lanț de mâncare fast-food: McDonald’s. Un studiu recent a arătat că peste 60% dintre cetățenii acestei țări din America de Sud au declarat că nu ar călca într-un restaurant al brandului american, declarându-se adepții unei alimentații sănătoase.

Principalul motiv invocat de bolivieni este că mâncarea fast-food este preparată mult prea rapid pentru a avea efecte benefice pentru sănătate, iar această rapiditate le ridică și semne de întrebare privind ingredientele naturale folosite.

În capitala Boliviei – La Paz, au rezistat opt restaurante McDonald’s. Deși au raportat pierderi anuale în ultimii zece ani, aceste locații s-au încăpățânat să rămână deschise, iar brandul a ținut cu dinții la prezența sa în Bolivia. Într-un final, cu pierderi tot mai mari, rețeaua de fast-food a trebuit să se recunoască învinsă și să își încheie socotelile în această țară.

Semnalul dat de falimentul McDonald’s în Bolivia nu a trecut neobservat pe piața internațională. Imediat, pe piață a fost lansat și un documentar care a analizat situația pe care lanțul fast-food a avut-o de înfruntat și care, în final, a arătat că principiile sănătoase ale populației nu au putut fi corupte de reclame, de promoții sau de ”americanizare”.  Bolivienii s-au dovedit a fi cetățeni preocupați de ceea hrană și de prepararea ei corectă. De aceea, restaurantele preferate de aceștia su fost și se mențin cele cu meniu sănătos, ingrediente locale și rețete tradiționale. În acest context, nici nu este de mirare că bolivienii au respins de la bun început tehnologia ”cărnii restructurate”, așa cum a fost denumit principalul ingredient folosit în hamburgerii americani.

În ciuda eșecului din Bolivia, compania McDonald’s continuă să dețină 3.400 de restaurante în 118 state ale lumii, cu 1,8 milioane de angajați. Cifra clienților de mâncare fast-food raportată de companie pentru 2012 a fost de 69 de milioane de persoane. În proporție de 80%, locațiile funcționează în regim de franciză.

În afară de Bolivia, alt stat care a ”refuzat” oferta restaurantelor americane de fast-food este Islanda, în timp ce în alte țări: Cambodgia, Ghana și Yemen, McDonald’s nu a putut pătrunde pe piață din cauza condițiilor locale.

Foto: www.foodmatters.tv