Americanii au oprit tiparnita de bani


7dollar_rubl

Banca centrală a SUA, Federal Reserve, anunţă sistarea programului de quantitative easing prin care a ajuns să deţină active financiare de 4.520 de miliarde de dolari de la declanşarea crizei în 2008. Finalul celei de-a treia ediţii nu înseamnă că nu este posibil să o vedem în viitor şi pe cea de-a patra.Politica fiscală şi  monetară a Statelor Unite au lucrat în comuniune perfectă în ultimii ani. Guvernul federal a crescut datoria publică la un nivel record, lucrând cu deficite fiscale record, iar Fed a cumpărat datoria federală prin intermediul băncilor comerciale şi a ajuns să aibă în bilanţuri active într-un volum record.

 

Programul de quantitative easing (QE) – termen mai nou pentru money printing– a adus în conturile Fed bonduri de Trezorerie, adică datorie publică, de 2.450 de miliarde de dolari. Achiziţia constantă a emisiunilor de titluri de stat din piaţă a dus la scăderea costurilor de împrumut ale guvernului şi a stimulat creşterea deficitului şi a datoriei.

 

Fed a intervenit şi în piaţa imobiliară rezidenţială, după ce a cumpărat bonduri garantate cu ipoteci (mortgage-backed securities) de peste 1.700 de miliarde de dolari. Aceste instrumente financiare reprezintă ipoteci împachetate negociate ca titluri de valoare şi ajută băncile să se finanţeze mai ieftin. Totodată, aceste instrumente au jucat un rol important în criza sub-prime din SUA, creditele de calitate îndoielnică fiind mai uşor de ascuns. Achizţia acestora de către Fed a ajutat băncile atât direct, prin creşterea cererii, cât şi indirect, prin efectele asupra pieţei imobiliare – atenuarea contracţiei acesteia.

 

Cel mai important lucru pe care l-a făcut QE este creşterea preţurilor activelor. Bursele au ajuns la nivelurile record de dinainte de prăbuşirea din 2008, deşi evoluţia economică a SUA nu a fost tocmai pe măsură. Este adevărat că PIB al SUA a crescut cu rate superioare celui din UE – americanii au creştere economică anuală începând cu 2010 -, însă asta s-a făcut cu preţul unui deficit susţinut de cea mai importantă monedă de rezervă a lumii. Totodată, deşi PIB a crescut, piaţa muncii are în continuare probleme importante – rata de participare este la cel mai scăzut nivel din ultimii ani -, semn că banii pompaţi în piaţă nu se scurg peste toată economia.

 

Acum QE a ajuns la final, sub noul guvernator, Yellen, fără ca efectele să fie clare. Fed spune că va ţine dobânda aproape de zero pe un termen nedfinit.

sursa: money.ro

Incont.ro: Experimentul istoric de 4 trilioane dolari, destinat salvarii economiei SUA de la prabusire, la final. Dupa 6 ani, Fed incheie programul de achizitii de obligatiuni

Fed a decis miercuri sa puna capat programului de achizitii lunare de obligatiuni de la 1 noiembrie si a transmis pietelor financiare ca nu este ingrijorata din cauza slabiciunii economiei mondiale, a inflatiei scazute si a turbulentelor de pe pietele financiare.

Achizitiile de obligatiuni in septembrie au fost reduse la 15 miliarde dolari, relateaza MarketWatch.

Banca centrala este optimista in privinta situatiei de pe piata americana a muncii si nu anticipeaza ca scaderea preturilor energiei sa mentina inflatia la un nivel redus o lunga perioada de timp.

Fed a mentinut angajamentul de a pastra dobanzile aproape de nivelul zero “o perioada considerabila de timp”, dar a adaugat, pentru prima oara in mod explicit, ca ar putea majora dobanzile mai devreme decat se asteapta pietele, daca ritmul de crestere economica va fi peste asteptari.

In schimb, o crestere economica lenta ar putea duce la amanarea de catre institutie a primei majorari a dobanzilor dupa 2006.

Inainte de publicarea comunicatului Fed, analistii anticipau ca prima majorare a dobanzilor sa aiba loc in octombrie 2015.

Exista acum si o schimbare majora a punctului de vedere al Fed referitor la piata muncii, institutia considerand in prezent ca subutilizarea resurselor umane se diminueaza treptat. In septembrie, banca centrala observa o subutilizare semnificativa a fortei de munca.

Economia americana a evoluat bine in acest an, dupa un prim trimestru afectat de iarna dificila. Pentru primele noua luni, analistii anticipeaza o crestere economica de peste 3%.

De la sfarsitul anului 2012, Rezerva Federala a cumparat obligatiuni in valoare de 1.600 de miliarde de dolari, in cadrul unui al treilea program de suplimentare a lichiditatilor, care a avut rolul sa sustina cresterea economica.

In prezent, portofoliul de active al bancii centrale americane se afla la un maxim istoric de 4.500 de miliarde de dolari, de aproape sase ori mai mare fata de nivelul inregistrat la inceputul campaniei de achizitii de obligatiuni, in 2008.

Votul in favoarea incheierii programului de achizitii de obligatiuni a fost de 9 la 1, presedintele Fed din Minneapolis votand impotriva.