Mihai Eminescu: „Romanul are numai raul civilizatiei si raul barbariei, e semibarbar”


Astazi, mai tot romanul  se intreaba cum de ne conduc toti tampitii, puii de comunisti cu aere de boieri vechi, toti masonii  rozatori de unghii cu fete de lautari, toate pipitele impinse din spate de baroni cu atitudine de  politisti corupti .

Citat-Mihai-Eminescu

Raspunsul ne vine tot de la un roman, mai roman ca toti romani si parga neamului nostru, Mihai Eminescu:

Principiul selectiei inverse –  popoarele care cad sub ocupatia strainilor trec printr-un proces de corupere prin selectia inversa  care  face ca cei slugarnici sa fie  alesi de cei care au colonizat tara in dauna  celor statornici si cu  cu caracter :

„cand un popor incape  de ex. sub dominatiunea straina, invins prin superioritatea numerica, elementele sale viguroase si statornice vor ramane jos, iar cele care se vor adapta mediului nou al robiei, lingusitorii, mincinosii, viclenii, se vor ridica(…) Daca intr-un mediu stricat viclenii si poltronii infloresc nu e dovada ca au o putere intrinseca superioara celor inteligenti si de caracter, ci numai ca mediul e favorabil pentru decreptitudine morala, nefavorabil pentru sanatate” . Mihai Eminescu,  Timpul 06.08.1881.

Ce frumos sintetizeaza Eminescu situatia ciudata pe care toti o resimtim mai ales in Bucuresti ,unde, nu am reusit sa ajungem la asa- zisa civilizatie a occidentalului care iti zice „pardon” mocnind de atata ura in interior ca mai bine te-ar injura de mama,  urat de tot. Totusi falsitatea asta a occientalului sustine  o ordine aparenta pana ia unul  foc de tot si scoate pistolul la mall si trage in oameni ca in rate, asta in America, in Europa se arunca pe geam cu demnitate.

Noi am ramas intre civilizatie si barbarie  prin urbanizarea fortata a satului, unde toti taranii s-au vazut peste noapte oraseni si au nevoiti sa se poarte ca atare, ca vorba aia : acum le curge apa calda din perete;  prin nefericitele compromisuri ale   intelectualilor cu suflet de lacheu invinsi de comunism; prin capitalismul manelist in care ne zbatem pana azi.

Barbarie – semibarbarie

„ cine ne-ar numi barbari ar gresi oare? N-ar gresi deloc. Cine dintre romani are o cultura adevarata acela va fi tot de opinia aceasta si singura sa parere de rau, precum si a noastra, ar fi ca  nu suntem destul de barbari, avand taria si fecioria de simtiri ale barbariei, ci ca avem numai viciile civilizatiei pe de o parte, numai viciile barbariei pe de alta. Semibarbari, iata termenul tehnic pentru  starea noastra, pe care un istoriograf modern il va si intrebuinta, cunoscand ca aceasta stare e de o suta de ori mai rea decat barbaria, nevorbind de rautatea ei in alaturarea cu adevarata civilizatie”.

„ un popor barbar e bunaoara religios. Civilizarea lui religioasa adevarata vine atunci cand, prin progresul lent al propriei sale maniere de a vedea in materii religioase, credintele formale, adesea superstitioase se schimba in convingeri morale. Dar cand el admite de la un alt popor numai stergerea credintei formale, fara a o inlocui prin convingerea morala si religioasa, el ramane si fara una si fara alta; are numai raul civilizatiei si raul barbariei, e semibarbar”. Mihai Eminescu, Timpul.

Citatele au fost extrase din „Patologia societatii noastre”, articole politice, Mihai Eminescu, editura Vremea.