In 8 luni, NATO si Rusia au fost de 40 de ori la un pas de RAZBOI


USS-Mount-WhitneyIn ultimele opt luni, au fost inregistrate peste 80 de incidente majore intre militarii NATO si cei ai Rusiei, arata un raport al centrului independent de studii European Leadership Network (ELN). Autorii documentului recomanda Moscovei o revizuire urgenta a costurilor si riscurilor politicii ei militare, scrie cotidianul Vedomosti.

Prezentat sub titlul “Un echilibru precar la granita dintre razboi si pace”, raportul analizeaza peste 40 de situatii periculoase aparute in ultimele opt luni intre Alianta Nord-Atlantica si Rusia in spatiul aerian al Europei de est.

“Dupa anexarea Crimeei, numarul incidentelor serioase cu participarea militarilor rusi si occidentali a sporit considerabil”, se arata in documentul care evidentiaza trei momente majore care, in opinia expertilor, puteau degenera intr-un conflict deschis.

Astfel, in 3 martie 2014, in Danemarca, un avion de linie apartinand companiei SAS si avand 132 de pasageri la bord a evitat in ultima clipa coliziunea cu un avion rus de spionaj, care nu si-a anuntat pozitia.

In 5 septembrie, un lucrator operativ al serviciului estonian de securitate a fost retinut de “agenti rusi pe teritoriul Estoniei”. Incidentul s-a produs imediat dupa declaratia presedintelui american, Barck Obama, privind sprijinul acodat de SUA celor trei tari baltice. Moscova a afirmat ca operatiunea s-ar fi derulat pe teritoriul Rusiei.

Ultimul dintre cele mai periculoase episoade vizeaza misteriosul submarin, probabil al Rusiei, care a pus pe jar Suedia si intreaga comunitate occidentala, dar care nu poate fi gasit, in pofida tuturor eforturilor depuse in acest sens. In 17 septembrie, conducerea militara a Suediei a declarat ca, in caz de nevoie, va fi folosita “forta armata”, pentru a determina ambarcatiunea sa urce la suprafata. Kremlinul a dezmintit categoric prezenta vreunui submarin rus in apele teritoriale ale Suediei.

“In pofida faptului ca nu s-a ajuns la o confruntare militara directa, indrazneala fara margini a Rusiei de a impinge lucrurile la limita maxima si disponibitatea tarilor occidentale de a-si demonstra determinarea amplifica substantial riscul unei escalari nepremeditate si pericolul pierderii controlului asupra evenimetelor”, avertizeaza ELN.

Comentand acest raport, Financial Times a amintit recenta declaratia a fostului presedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, potrivit caruia “lumea se afla la un pas de un nou razboi rece”.

sursa: incomemagazine.ro