Cei din Ferguson au voie să facă tot ceea ce Kievului nu i s-a permis


leadfergusonAbia spre dimineaţa zilei de 26 noiembrie a început să scadă în intensitate valul revoltelor din SUA, declanşat de protestele din oraşul Ferguson, statul Missouri.

Achitarea poliţistului care a împuşcat mortal, în august, un tânăr de culoare neînarmat, în vârstă de 18 de ani, a dus la reizbucnirea protestelor şi la extinderea lor în 35 de state din SUA. Un mare juriu federal a decis să nu declanşeze urmăriri judiciare împotriva poliţistului alb.

Guvernatorul statului Missouri a decretat stare de urgenţă în Ferguson, iar poliţia a solicitat ajutorul Gărzii Naţionale. Poliţiştii, echipaţi cu veste antiglonţ, cu măşti de gaze, bastoane cu electroşocuri şi escortaţi de vehicule blindate, au început să disperseze manifestanţii. Peste 60 de protestatri au fost arestaţi.

Preşedintele Barack Obama a lansat un apel la calm şi a spus că toţi cei responsabili de organizarea protestelor violente însoţite de incendieri şi jafuri vor fi aspru pedepsiţi.

De fapt, ceea ce s-a întâmplat nu frapează deloc. Asemenea lucruri pentru SUA nu sunt ieşite din comun. Stârnesc uimire, însă, cifrele şi reacţiile Casei Albe faţă de aceste demonstraţii.

Conform ultimelor statistici FBI, 461 de cazuri de „ucideri justificate” au fost înregistrate anul trecut în SUA, ceea ce reprezintă aproximativ 3% din numărul total de crime comise în SUA în 2013.

Barack Obama a anunţat de la Casa Albă că toţi protestatarii din Ferguson vor fi traşi la răspundere. „Era absolut evident că verdictul va stârni un val de nemulţumire nu numai în Ferguson, dar şi în întreaga Americă. Trebuie să fim de acord că marele juriu federal avea dreptul să ia o asemenea decizie. În societatea noastră există încă probleme, dar ele nu pot fi rezolvate prin distrugerea vitrinelor şi incendierea automobilelor. Problemele nu vor dispărea şi ele nu pot justifica actele de vandalism”.

Nimic asemănător cu apelurile la „reţinere” nu a avut loc în timpul nelegiuirilor comise anul trecut de protestatarii violenţi din Kiev. Dimpotrivă, oficialii americani au incitat în mod constant „rebelii” la noi revolte. Mai mult, poliţiei din Kiev i s-a interzis să facă uz de gaze lacrimogene şi arme.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că „Rusia îşi exprimă dezgustul faţă de decizia autorităţilor americane de a dispersa protestele paşnice din Ferguson, de a intra cu buldozerele peste drepturile democratice şi demnitatea umană”. Această decizie este inacceptabilă şi nu concordă cu principiile democraţiei, a spus Serghei Lavrov.
sursa: romanian.ruvr.ru

SUA: Poliţia a împuşcat 14 adolescenţi după evenimentele din august de la Ferguson

 

După ce în august poliţia americană l-a împuşcat pe afroamericanul Michael Brown, alţi 14 adolescenţi au fost împuşcaţi, dintre care 4 afroamericani.

Ultimul caz s-a produs în noiembrie. Poliţiştii au împuşcat în statul Ohio un adolescent de 12 ani care gesticula cu un pistol de jucărie în mână pe un teren de joacă.

Alte asemenea cazuri au avut loc în Louisiana, Missouri, California, Kansas, Ohio, Georgia, Texas, Oklahoma şi Illinois.

Pe 9 august, în Ferguson, poliţistul Darren Wilson l-a împuşcat pe Michael Brown, care nu a fost înarmat. Incidentul a provocat proteste şi violenţe.
sursa: romanian.ruvr.ru