Democratia majoretelor


NSN_01871Toata lumea priveste atent, nu-i poti intrerupe cu ceva. Fiecare se uita in hubloul sau, asezati in canapele, in fotolii, asezati pe scaunele stadioanelor, in sali de spectacol, pe scaunele inalte si incomode din baruri, in aeroporturi, inainte de decolare si in timpul zoborului, sub plapuma, inainte de culcare, tinand tableta cu o mana, la intrunirile galagioase de familie, fiecare alege dintre variantele de realitate disponibile in oferta furnizorilor de realitate. Adevarul a devenit o afacere personala,  important este sa potrivesti piesele cat de cat bine, sa nu bata la ochi sau sa te faci de ras.

In blocurile gri sunt  milioane de cutii magice, milioane de ferestre catre lume, ce tin in fata lor, hipnotizati, milioane de asa-zisi  oameni liberi. Fiecare are periscopul sau cu care se holbeaza la viata sau isi linisteste curiozitatea lungindu-si privirea, telescopand-o de milioane de ori,  intinzand-o  prin  cablurile subitri ce tin intregul pamant in adevarate mreje. Pe sub asfaltul peticit, atarnand  din stalp in stalp, pe sub oceane privirea se intinde pana intalneste emitatorul realitatii. Parcursul vizual este securizat etans, decontaminat, absolut fara nicio fisura, fara nicio posibilitatea de a fi perturbat de viata.

Intre timp, de atata privit, ochii s-au mai matuit, sticla hubloului, a periscopului s-a intetosat, culorile si-au mai pierdut din prospetime, ochiul a devenit mai nepasator cu nimicurile. Toate scenariile sunt cunsocute sau previzibile, dupa atatea socuri nimeni nu mai tresare asa usor ca in prima zi.

Exista totusi o asteptare. Asteptarea momentului in care spectacolul  implica spectatorul. Momentul intrarii majoretelor. Atunci incepe democratia si poporul prinde viata.

La Kiev sunt agresati manifestantii – majoretele sar in aer, in Ferguson sunt agresati manifestantii majoretele se lasa  pe vine. Sunt executati silit sute de mii de romani prin complicitatea statului si a bancilor, majoretele raman pe vine, sunt opriti sa-si exercite dreptul la vot  romanii din diaspora, pentru aceiasi hoti care au jefuit tara in ultimii 25 de ani, majoretele sar in sus. Sunt macelariti zeci de mii de crestini in Siria, majoretele raman jos, sunt interzise paradele gay in Rusia, majoretele sus in aer. Majoretele striga ca icoanele lezeaza libertatea copiilor, dar se lasa pe vine cand e vorba de legalizarea prostitutiei, de pornografia prezenta la chioscurile de ziare si la tv, de lubrifiantele si prezervativele ce stau la casele de marcat langa ciocolate si bomboane pe bat.

Hotia marilor carteluri create de hypermarketuri si benzinari, demonstrata chiar de consiliul concurentei si evidenta pentru toata lumea,  se numeste de fapt economie de piata – majoretele raman pe vine; micii fermieri si taranii care vand pe trotuar si in piete atunci cand prind un loc, majoretele sar in sus si-i numesc evazionisti.

Sus, jos, sus jos.

Faceti ca noi – yee !!

Ne stati impotriva – huuu !!

Yee, huu, Yee, huu !!!

Cei care au inteles democratia sa iasa in fata, sa-si puna fustitele si pampoanele. De majoretele astea avem nevoie mai la est,  urmatoarea oprire:   Rep. Moldova.