Visul unor romani s-a implinit in Ucraina: Președintele ucrainean propune o lege prin care permite străinilor să ocupe funcții de miniștri


06ca557b13840961361923fc3c2d3923_LEvzmd.md: Președintele ucrainean propune o lege prin care permite străinilor să ocupe funcții de miniștri

 

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, intenţionează să prezinte spre examinare Radei Supreme (parlamentul ucrainean) un proiect de lege care să permită cetăţenilor străini să ocupe funcţii în guvernul de la Kiev, informează Unian.

 

Este vorba în primul rând, după cum notează agenţia citată, de funcţia de vicepremier pe probleme de integrareeuropeană, în contextul în care premierul Arseni Iaţeniuk, propus de preşedintele Poroşenko pentru un nou mandat în fruntea executivului ucrainean, intenţionează să ofere acest post unuia din liderii europeni.

”Posturile de miniştri pot fi ocupate de cetăţeni din America, Georgia, Germania, Polonia, Lituania. Cunoaşterea limbii engleze şi testarea cu detectorul de minciuni sunt obligatorii”, a afirmat unul din deputaţii ”Blocului Petro Poroşenko”.

Actuala legislaţie ucraineană nu permite cetăţenilor străini să ocupe posturi în guvernul de la Kiev.

Astăzi, o coaliţie din cinci partide formată în noul parlament ucrainean (Rada Supremă) l-a propus pentru funcţia de şef al viitorului guvern pe actualul premier Arseni Iaţeniuk, deputat din partea Frontului Popular, relatează Reuters.

Fostul vicepremier Volodimir Groisman a fost nominalizat la funcţia de preşedinte al parlamentului, din partea Blocului Petro Poroşenko al preşedintelui ucrainean. Până în prezent, funcţia de preşedinte interimar al parlamentului a fost asigurată de Oleksandr Turcinov.

Noul parlament ucrainean, dominat de forţele prooccidentale pentru prima dată în istoria sa, s-a reunit astăzi în prima şedinţă în plen, începându-şi activitatea într-o ţară confruntată cu un conflict armat în estul separatist şi în condiţiile unei profunde crize economice.

 VoceaRusiei: Pușkov: Invitând străini în Guvern, Poroșenko a recunoscut insolvabilitatea Ucrainei

 

Invitând străini în noul Guvern, președintele Piotr Poroșenko a recunoscut insolvabilitatea Ucrainei ca stat, consideră șeful Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri externe, Aleksei Pușkov.

În ajun, luând cuvântul în fața parlamentarilor, Piotr Poroșenko a propus să fie adoptate modificări ale legilor, care vor permite activitatea străinilor în Guvernul ucrainean. Între altele, el a propus ca șef al Biroului național anticorupție să fie numit un străin care, așa cum consideră președintele, va putea lucra eficient, deoarece nu va avea legături cu elita politică ucraineană.