Putin, discurs despre starea natiunii: Nu ne-a infrant nici Hitler, nu o va face nici Occidentul. Vin vremuri grele.


9RIAN_02436264.HRZiare.com: Putin, discurs despre starea natiunii: Nu ne-a infrant nici Hitler, nu o va face nici Occidentul

Presedintele rus, Vladimir Putin, a tinut, joi, discursul anual privind starea natiunii. In prima jumatate a discursului, Putin a vorbit despre Crimeea, suveranitatea Rusiei si a lovit in Occident, pentru ca in a doua sa faca promisiuni economice privind o viata mai buna pentru rusi.

Anexarea peninsulei Crimeea, “reunificarea” cu peninsula ucraineana, a fost un act istoric major si rusii il vor privi asa vesnic. Mai mult, suveranitatea statala este o conditie absolut esentiala pentru existenta Rusiei, a spus Putin in discursul tinut joi, potrivit Itar Tass.

“Daca unele tari europene au uitat de mandria lor nationala in urma cu mult timp si considera suveranitatea un mare lux, adevarata suveranitate de stat este o conditie esentiala pentru existenta Rusiei (…) Fie vom fi suverani ori ne vom dizolva si pierde in lume”, a spus Putin.

Liderul de la Kremlin a aratat ca politica de limitare a Rusiei nu a fost inventata ieri si este implementata de fiecare data cand cineva crede ca tara devine prea independenta. Insa Rusia nu va rupe legaturile cu Europa si America din acest motiv, va fi deschisa lumii si va atrage investitii si va lua parte la proiecte comune. Asta pentru ca, desi Occidentul a incercat sa rupa Rusia la fel cum s-a rupt Iugoslavia in anii ’90, “a esuat, la fel cum a esuat si Hitler”.

Rusia nu se va lasa atrasa intr-o cursa a inarmarilor si tara este pregatita sa isi asigure pe deplin securitatea, a continuat Putin. Acesta a aratat ca scutul antiracheta american este o amenintare “la adresa intregii lumi”. “Cred ca este periculos si pentru SUA, intrucat creeaza periculoasa iluzie a invincibilitatii”.

In opinia lui Putin, SUA influenteaza intotdeauna relatiile Rusiei cu statele vecine, direct sau prin masinatiuni in spatele scenei. “Nu am mentionat din intamplare prietenii nostri americani, intrucat ei au influentat mereu relatiile noastre cu vecinii, direct sau din spatele scenei (…) Cateodata nici nu stiu cu cine e mai bine sa vorbesc – cu guvernele anumitor state sau direct cu patronii si sponsorii lor americani”, a acuzat liderul rus.

In ceea ce priveste Ucraina, toate discutiile privind drepturile omului sunt ipocrite, daca sunt folosite pentru a acoperi lovitura de stat. Rusia a a condamnat lovitura de stat de la Kiev din februarie si “ce vedem in prezent in Ucraina, tragedia regiunilor de sud-est, ne indreptateste sa spunem ca pozitia noastra este corecta”.

Liderul de la Kremlin a continuat aratand ca Rusia nu va rupe relatiile cu Occidentul si ca sanctiunile si restrictiile impuse tarii sale nu fac altceva decat sa o motiveze si mai mult pentru a-si atinge scopurile.

Unul dintre acestea, a spus Putin, este sa creasca investitiile in economia rusa cu 25% din PIB pana in 2018.

Rusia este capabila sa-si modernizeze economia si sa fie lider in anumite industrii. In acest sens, va trebui sa-si foloseasca resursele interne, precum Academia de Stiinte, si sa atraga rusii care traiesc in strainatate. Pana in 2020 jumatate din colegiile ruse ar trebui sa aiba cursuri pentru primele 50 cele mai populare profesiuni, a spus acesta.

Importurile din strainatate ar trebui inlocuite cu produse interne, in asa fel incat singurele importuri din extern sa fie cele de produse unice. Altfel, economia va fi nevoita sa se multumeasca cu produse locale.

Putin catre rusi: Vin vremuri grele!

 

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a avertizat pe rusi ca ii asteapta vremuri grele si le-a cerut sa aiba incredere in ei, in discursul cu ocazia adresarii anuale pe tema starii natiunii, sustinut joi in Parlament.

Vorbind in fata ambelor Camere parlamentare, liderul de la Kremlin a acuzat guvernele occidentale ca vor sa ridice o noua “cortina de fier” in jurul Rusiei, potrivit BBC.

De asemenea, Putin a vorbit si despre “tragedia” din sud-estul Ucrainei, despre care a afirmat ca a aratat ca politica Moscovei a fost una corecta, adaugand ca Rusia isi va respecta vecinii drept o tara frateasca.

Rusia a fost lovita puternic de scaderea pretului petrolului si de sanctiunile impuse de tarile occidentale in semn de raspuns la interventia tarii in criza din Ucraina. Rubla, odata simbol al stabilitatii in timpul mandatelor lui Putin, a inregistrat luni cea mai mare scadere de la o zi la alta, din ultimii 16 ani, cu aproape 9 la suta fata de dolar.

Putin ofera amnistie bogatasilor care-si aduc banii inapoi in Rusia

In ultimul an, rubla a pierdut 40 de procente fata de dolar, iar inflatia ar urma sa ajunga la 10 la suta la inceputul anului 2015.

Rusia ar putea declara oficial tarile UE si Statele Unite drept “agresori”

Duma de Stat din Rusia ar putea declara tarile membre ale Uniunii Europene si SUA drept “agresori”.

O propunere legislativa in acest sens a fost depusa de un grup de parlamentari din Rusia Unita si Partidul Liberal Democratic, scrie EuroMaidanPress.

Potrivit propunerii legislative, orice tara impune sanctiuni Rusiei va deveni agresor.

In plus, orice persoana juridica sau fizica straina, cetatean al unui stat “agresor”, la fel ca si entitatile juridice ruse afiliate sau dependente de astfel de entitati straine, nu pot efectua activitati legate deaudit financiar, servicii legale sau de consultanta, pe teritoriul Federatiei Ruse.

Autorii propunerii sustin ca aceste masuri au in special legatura cu faptul ca industria consultantei din Rusia este in acest moment “monopolizata de straini”.

“Merita spus ca 70% din piata serviciilor de consultanta din Rusia, care in 2013 s-a ridicat la peste 90 de milioane de ruble, este detinuta de companiile straine”, se arata in proiect.

In Duma de Stat se mai afla si o propunere legislativa de intocmire a unei “liste negre” cu cetateni straini.

 

Tap ispasitor, gasit de Kremlin: Banca centrala a Rusiei, investigata pentru sabotaj

 

Criza care a cuprins economia Rusiei nu este o urmare nici a sanctiunilor economice impuse de Occident, nici a scaderii pretului petrolului – ci a sabotajului din interior.

Un inalt membru al partidului presedintelui Vladimir Putin a acuzat Banca Rusiei ca a pus la cale colapsul rublei. Drept rezultat, Banca Centrala este investigata de procurori, scrie CNN.

Evgheni Fiodorov, care prezideaza comitetul depolitica economica al Parlamentului rus, a acuzat banca centrala de la Moscova de sabotaj si a spus ca este “un dusman institutional al tarii”.

Crima pe care ar fi comis-o banca este esecul de a impiedica rubla sa se deprecieze cu 37% fata de dolar in ultimele sase luni – asta, in pofida faptului ca a folosit zeci de milioane de dolari din rezervele sale pentru a sprijini moneda nationala.

Banca Rusiei a intervenit pe piata si saptamana trecuta, cand a cumparat inca 36,9 milioane de ruble.

Economia Rusiei a inceput sa dea semne de subrezeala anul acesta, pe masura ce sanctiunile occidentale au stopat investitiile si au ridicat costurile de finantare pentru Guvern, banci si afaceri.

Criza a declansat si fuga capitalului din tara – aproximativ 120 de miliarde de dolari anul acesta. Alte 80 de miliarde ar urma sa iasa din tara anul viitor.

Rusia a primit o lovitura grea si din scaderea pretului petrolului. Veniturile din petrol si gaze reprezinta aproape jumatate din bugetul Rusiei. Pe masura ce veniturile scad, si moneda nationala slabeste, ceea ce duce la inflatie, banca centrala este nevoita sa creasca rata dobanzii, ceea ce duce si mai mult la incetinirea activitatilor economice.

Inflatia ar urma sa ajunga la 10 la suta la inceputul anului 2015.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a avertizat pe rusi ca ii asteapta vremuri grele si le-a cerut sa aiba incredere in ei, in discursul cu ocazia adresarii anuale pe tema starii natiunii, sustinut joi in Parlament.

Vorbind in fata ambelor Camere parlamentare, liderul de la Kremlin a acuzat guvernele occidentale ca vor sa ridice o noua “cortina de fier” in jurul Rusiei.

Tot joi, Putin a propus amnistierea celor care aduc capitalul inapoi in Rusia. Potrivit propunerii facute de Putin, bogatii care-si repatriaza banii nu vor fi penalizati sau taxati.