Bulgaria se plange la UE ca sufera de pe urma sanctiunilor impuse Rusiei


rusia-bulgaria.hkec3nxuzrEconomia Bulgariei sufera grav de pe urma sanctiunilor economice impuse de Uniunea Europeana Rusiei, a anuntat premierul bulgar joi.
Statele membre ale Uniunii, precum Bulgaria,Ungaria si Slovacia, puternic dependente de gazele naturale din Rusia, au acceptat cu mare greutate sanctiunile impuse Rusiei, dupa ce aceasta a anexat peninsula ucraineana Crimeea, scrie Voice of America.

Masurile au vizat sectoarele financiar, de aparare si energetic ale Rusiei. Moscova a ripostat prin interzicerea importurilor alimentare din UE.

Boiko Borisov, care conduce un guvern de coalitie, a spus ca spera ca sanctiunile “si-au servit deja rolul si relatiile vor fi in curand normalizate”.

“Nu stiu cum e afectata Rusia de sanctiuni, dar Bulgaria e grav afectata”, a spus acesta. Anul trecut, 2,7% din exporturile Bulgariei au mers in Rusia – in principal masini, produse farmaceutice si produse agricole.

Exporturile Bulgariei in Rusia scazusera deja cu 22% in august fata de anul precedent, in vreme ce exporturile UE, per total, in Rusia, se redusesera cu 18% in aceeasi perioada.

Inca de dinainte de sanctiuni, Bulgaria se chinuia sa-si revina dupa o criza severa.

“Din cauza embargoului, nu mai putem exporta carne… Bulgaria se confrunta nu numai cu probleme economice si financiare, se confrunta cu probleme globale si din acest motiv avem nevoie de sustinere serioasa”, a pledat Borisov la o conferinta de presa la Bruxelles.

Anul trecut, peste 2,6 milioane de turisti au venit in Bulgaria din Rusia, insa este de asteptat canumarul lor sa scada in viitor, din cauza ca rubla este tot mai slaba si le erodeaza puterea de cumparare. Declinul rublei nu este insa provocat de sanctiunile occidentale, ci mai degraba de caderea pretului petrolului.

Rusia a dat inca o lovitura Bulgariei la inceputul acestei saptamani, cand a anuntat ca renunta la proiectul de gazoduct South Stream, desi Borisov si seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, inca mai spera ca proiectul poate fi realizat.

Bulgaria spera ca gazoductul ii va oferi protectie in fata unor posibile probleme de transport al gazului rusesc prin Ucraina si va duce la crearea unor locuri de munca.

sursa: ziare.com

Zf.ro: Putin către Erdogan: „M-am săturat de bulgari”

„M-am săturat de bulgari. Cu vestul şi cu Uniunea Europeană în spatele lor, ne contestă şi ni se opun”, i-ar fi spus preşedintele rus Vladimir Putinomologului turc Recep Tayyip Erdogan. Discuţia dintre cei doi şefi de stat a avut loc cu ocazia reunirii Consiliului de Cooperare la Nivel Înalt Turco-Rus. Aici, Putin i-a explicat lui Erdogan că dificultăţile create de autorităţile bulgare sunt principalul motiv pentru care Rusia a trebuit să abandoneze proiectul gazoductului South Stream, potrivit unor surse diplomatice citate de Hürriyet Daily News. Pe 1 decembrie Putin a anunţat la Ankara că Moscova renunţă la South Stream din cauza opoziţiei UE, care a determinat Bulgaria să îngheţe lucrările de construcţie de pe teritoriul bulgar.

Gazprom a anunţat ulterior că gazoductul va ajunge în Turcia. Preşedintele rus a sugerat că Bulgaria ar trebui să ceară compensaţii de la Comisia Europeană pentru veniturile de 400 de milioane de EURO pe care le-ar fi câştigat ca stat de tranzit. South Stream a fost proiectat să aducă gaze ruseşti în Europa Centrală şi de Est pe sub Marea Neagră, ocolind Ucraina. Gazoductul ar fi ieşit la suprafaţă în Bulgaria. Bruxellesul a declarat proiectul incompatibil cu legislaţia comunitară antimonopol.