28 de zile fara umbre


54855404682ccfdea0b0a46bOamenii si lucrurile n-au umbre de aproape o luna. Totul pare egal, plan, straveziu, fara unghiuri si perspective, fara relief.

Asa cred ca ar arata lumea daca Dumnezeu ar muri cu adevarat si omul ar ajunge dumnezeu. Sau poate asa arata lumea, dincolo de aparente, acolo unde Dumnezeu a murit, a fost alungat, judecat, batjocorit, biciuit,  rastignit si n-a mai inviat.

Asa arata probabil lumea pe care, in mod inconstient,  si-o  doresc unii oameni, lumea fara Duminica, fara Craciun si Inviere, lumea in care toate zilele sunt la fel  si nu mai exista nume de sfinti sa le deosebeasca.  O lume fara umbre are  un aspect fantomatic  si cu toate astea este de un realism infricosator. In lipsa umbrelor totul pare a fi de o certitudine zdrobitoare, dar fara nicio garantie, fara nicio detaliu care sa probeze realitatea.

De 29 de zile, Soarele nu ne-a mai umplut ochii de lumina si lumea s-a uratit ca intr-un cosmar, de parca a fost lovita de o vraja. Soarele nu s-a mai atins de lucruri sa le imbujoreze culorile si toate seamana unule cu altele, iar departarile nu mai au orizont.

Pe unde ii intalnesti, pe-afara,  oamenii merg cu capul plecat, din cand in cand mai arunca un ochi la cerul orb de pe care asteapta sa cada solzii ce opresc lumina sa treaca.

Dincolo, in lumea creata de oameni, in miile de cubicles luminate, in marile hale imbracate fastuos cu pretentii de palate din povesti, umbrele n-au disparut, sunt multe, parca tradand personalitati multiple, confuze, nu te ajuta si nici nu te pot ghida la nevoie.

In lumea omului, lipsa Soarelului, lipsa luminii, le este indiferenta oamenilor. Fiecare are la indemana propria lumina pe care o manuieste, indrepatand-o acolo unde doreste. Fiecare lumineaza si umbreste oamenii si lucrurile  dupa propria-i  dorinta. Dar nimeni, in lumea asta, nu mai stie vremea si momentul, nu mai stie de este devreme sau tarziu sau prea tarziu sau daca mai este timp. Afara din lumea lor nu mai sunt umbre si dincolo de nori pe cadranul ceresc timpul a stat si am intrat in extra-timpul istoriei si acesta nu poate fi decat palpitant, epuizant, plin de tradare si necredinta, de sfinti urati si de morti frumosi, iar Soarele se va gasi acolo unde nu l-ai fi cautat, chiar sub ochii tai.