MONSTRUL ascuns după cortina Americii. Ce se întâmpla în închisorile CIA întrece orice limită a imaginaţiei


-286960CIA a folosit tortura ca instrument de interogare în închisori secrete, printre care şi cea din ţara noastră.  Este concluzia principală a raportului publicat de Senatul Statelor Unite ale Americii privind campania dusă de CIA împotriva terorismului după 2001.

Deşi deosebit de agresive, metodele avansate de interogare, aşa cum au fost numite generic, au fost ineficiente, spun politicienii. În acelaşi timp, directorul CIA a declarat că aceste metode au permis dejucarea unor comploturi teroriste după atentatele din 11 septembrie 2001.

“Dezbrăcaţi complet, înfăşuraţi în scutece, loviţi şi obligaţi să stea în poziţii dificile pentru mult timp. Au fost privaţi de somn cu zilele. Într-un caz, până la 180 de ore”.

Este doar una dintre practicile la care erau supuşi deţinuţii CIA din cele opt închisori secrete din toată lumea, printre care şi cea din ţara noastră, conform Washington Post. Penitenciarul din ţara noastră s-ar fi numit  “DETENTION SITE BLACK”, iar aici fi fost deţinut şi Khalid Sheikh Mohammed, creierul atentatelor de la 11 septembrie. Şi tot în România, ar fi fost interogat şi un curier al Qaida, care a furnizat informaţii ce, în timp, au dus la descoperirea locaţiei unde se ascundea Osama bin Laden.

Raportul mai arată că metodele de interogare erau extrem de dure. Cei capturaţi erau ţinuţi cu capul în jos, aveau o faşă peste cap şi li se turna apă, forţându-i să înghită apă, aducându-i în prag de înec.

Tot raportul precizează că însuşi Bush a cerut să nu mai fie informat despre locaţiile închisorilor secrete, pentru a se asigura că nu va divulga accidental informaţii.

Aceste metode au fost denunţate şi de liderul de la Casa Albă, întrucât contravin celor mai profunde valori ale Statelor Unite.

În timpul mandatului de preşedinte al lui George W. Bush, peste o sută de suspecţi de terorism ar fi fost închişi în centre de detenţie secrete din afara Statelor Unite ale Americii, inclusiv în România.

sursa: antena3.ro

Stirileprotv.ro : Ce scrie in raportul Senatului SUA despre inchisoarea CIA din Romania. Milioane de dolari, SUBVENTIE pentru oficialii nostri

 

 

Ancheta legislativului de la Washington asupra activitatilor CIA pe glob a dezvaluit detalii despre modul in care spionajul american si-a asigurat colaborarea autoritatilor de la noi pentru functionarea “centrului de detentie NEGRU”

Centrul de detentie NEGRU”: acesta a fost numele de cod folosit de CIA pentru inchisoarea care a functionat in tara noastra intre 2003 si 2005. Pana acum au existat doar franturi de informatii pe acest subiect. Raportul comisiei de ancheta a Senatului american, publicat de Washington Post, ofera insa o imagine mult mai completa, care ridica mari semne de intrebare si asupra liderilor de la Bucuresti. De asemenea, desi multe informatii sunt cenzurate, raportul da si numele unor teroristi care au fost detinuti – si torturati – in baza din tara noastra

Baza din Romania, deschisa pe baza de “subventie”
Potrivit informatiilor obtinute de comisia de ancheta a Senatului SUA, CIA a incheiat in 2002 o intelegere cu o autoritate din Romania al carei nume este cenzurat pentru ca tara noastra sa gazduiasca un centru de detentie al CIA. In 2003, conducerea CIA a invitat misiunea CIA dintr-o tara al carei nume este cenzurat sa identifice metode prin care poate sprijini autoritatea din Romania sa „demonstreze la cel mai inalt nivel guvernamental cat de mult apreciem cooperarea si sprijinul lor” pentru programul de detentie.

Misiunea a raspuns cu o lista de dorinte in valoare de cateva milioane de dolari (valoarea exacta este cenzurata). Conducerea CIA le-a dat o suma chiar mai mare in scopul „subventionarii” (in original „subsidy”) iar in toamna lui 2003 a inceput transferarea detinutilor CIA in Centrul de Detentie NEGRU.

Unde se afla precis acest centru in Romania? Raportul nu da niciun indiciu, dar o investigatie realizata in 2011 de Associated Press impreuna cu televiziunea germana ARD sustinea ca inchisoarea CIA din Romania ar fi functionat in cladirea in care in prezent se afla Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), pe strada Mures, nr. 4, in sectorul 1 al Capitalei. Un sef al ORNISS a calificat atunci afirmatiile ziaristilor drept ceva „imposibil”.

 

Ambasadorul SUA, mai indignat decat autoritatile romane
In 2003, ambasadorul american in Romania, Michael Guest, a vrut sa contacteze oficialii Departamentului de Stat (Ministerul de Externe american) pentru a se asigura ca acestia stiu de existenta inchisorii CIA si posibilul ei impact asupra relatiilor romano-americane. Misiunea CIA din tara noastra i-a comunicat ca acest lucru „nu este posibil” si ca nimeni din Departamentul de Stat, nici macar secretarul de stat, nu a fost informat despre inchisoarea din Romania. Ambasadorul a considerat pozitia CIA „inacceptabila” si a a cerut un act semnat cel putin de consilierul pe probleme de securitate al presedintelui SUA carei confirme ca CIA are dreptul sa desfasoare programul de detentie. Diplomatul a mai solicitat si un act care sa ateste ca tehnicile de investigatie ae CIA respecta drepturile omului si un ordin explicit care sa-i interzica sa discute pe acest subiect cu secretarul de stat, Conducerea CIA a cerut atunci interventia secretarul de stat adjunct Richard Armitage, care l-a sunat pe ambasador. Armitage a cerut CIA sa il informeze permanent pe el si pe secretarul de stat, pentru ca nu cumva sa fie luati pe nepregatite daca ambasadorul din Romania va mai ridica probleme legate de inchisori.

In mai 2004, dezvaluiri despre abuzurile comise la inchisoarea din Abu Ghraib l-au determinat pe ambasador sa ceara informatii privind conditiile de detentie si metodele de interogare folosite de CIA. In toamna lui 2004, cand ambasadorul a cerut sa vada documentele care autorizeaza programul de detentie, CIA a cerut din nou ajutorul lui Armitage, care a facut o serie de „remarci dure” privind faptul ca el si secretarul de stat au fost tinuti deoparte de discutiile din Consiliul National de Securitate (echivalentul american al CSAT) despre programul de detentie al CIA. Armitage ar fi pus la indoiala si rezultatele acestui program.

CIA i-a mintit pe oficialii romani
Autorii raportului nu stiu daca intrebarile ambasadorului de la Bucuresti au primit un raspuns, dar ulterior acesta l-a sustinut pe seful misiunii CIA intr-o prezentare catre un oficial sau o autoritate al carei nume este cenzurat. In prezentare nu s-au dat detalii despre tehnicile de interogare, dar s-a afirmat ca acestea au permis obtinerea de informatii de la Khalid Sheikh Mohammed si alti detinuti de nivel inalt. De asemenea, prezentarea ar fi inclus si alte afirmatii „incorecte”, supraevaluand importanta marturisirilor obtinute de la detinutii CIA. De asemenea, in prezentare s-a mentionat ca presedintele SUA a cerut sa nu fie informat unde se afla centrele de detentie pentru ca nu cumva sa divulge accidental informatia.

Intr-un alt paragraf care cel mai probabil se refera la Romania arata ca la jumatatea anului 2003 CIA a decis sa-si extinda facilitatile de detentie de aici si ca i-ar fi oferit milioane de dolari pentru a-si „arata aprecierea” pentru sprijinul acordat programului de detentie unui oficial sau institutii al carei nume e cenzurat. Ulterior, in cadrul operatiunilor de largire a spatiului de detentie, CIA ar fi oferit informatii false autoritatilor romane, spunandu-le ca extinderea nu va mai avea loc. Potrivit raportului, misiunea CIA din tara noastra era de parere ca autoritatile din Romania nu stiu precis la ce sunt folosite facilitatile de detentie

Dupa aparitia primului articol din Washington Post despre inchisorile CIA, pe 2 noiembrie 2005, autoritatile romane au cerut inchiderea in termen de ore a centrului de detentie NEGRU. In scurt timp, CIA a trimis detinutii care mai ramasesera in tara noastra in alte facilitati.

Ce teroristi au fost detinuti in Romania […]

 

VoceaRusiei: SUA au recunoscut faptul torturilor în închisori

 

În închisorile secrete ale CIA, amplasate în diferite colțuri ale lumii sunt torturați deținuții.

Acest lucru a fost recunoscut de Senatul SUA. După 5 ani de studiere a milioane de documente, comitetul Senatului SUA pentru contrainformații a prezentat un raport referitor la metodele agenților CIA și a eficienței lor. Însă, principala parte a raportului a rămas clasificată.

Din 6 mii de pagini au fost publicate doar 500. Însă și ele au fost de ajuns pentru a prezenta imaginea teribilă a brutalității și fărădelegilor, care au domnit în închisorile CIA. Deținuții erau privați de somn, erau închiși de vii în sicrie, s-au imitat execuțiile – fantezia dură a agenților CIA nu a cunoscut limite. Activitatea agenților americani nu a fost limitată de lege, au fost torturați deținuții și din închisorile aflate în afara SUA, a subliniat șeful departamentului organizațiilor internaționale și a proceselor mondiale de la Universitatea din Moscova, Andrei Sidorov.

„Conform legislației SUA, persoanele care au practicat astfel de activități pe teritoriul SUA, trebuiau să fie trase la răspundere. Câți americani ar fi fost de acord cu așa ceva? Foarte puțini. De aceea, CIA a scos toate acestea în afara SUA”.

Din anul 2001 în SUA fost lansat programul „închisorilor secrete”. Persoanele suspectate de terorism din diferite țări au fost arestate și trimise în instituții speciale. De la ele s-a încercat să se obțină informații. Au fost torturați chiar și deținuții, care au acceptat de bună voie să coopereze cu CIA, pentru orice eventualitate ca ei să nu ascundă nimic.

Din ancheta Senatului s-a aflat că interogatoriile CIA au avut loc în avioane speciale, care zburau deasupra altor state, pe nave în apele internaționale. Închisori secrete au existat în Afganistan, Irak, Thailanda, Maroc, România, Lituania și Polonia. Însă majoritatea liderilor acestor țări refuză să recunoască că au avut de a face cu aceste închisori. Cel mai mult persistă Polonia. Cu toată că acum nici americanii nu mai ascund că au plătit conducerii poloneze pentru „ospitalitate”, a declarat politologul Aleksandr Gusev.

„Actualii lideri ai Poloniei, Lituaniei vor refuza să recunoască ceea ce are loc pe teritoriul lor. Ei spun că acestea sunt închisori speciale ale CIA, iar ei nu au nimic comun cu ele. Însă, toată lumea înțelege că construcția acestor închisori nu a avut loc fără consimțământul conducerii acestor țări”.

După trecerea în revistă a raportului Senatului, Barack Obama a declarat că agenții CIA nu trebuie să folosească torturile pentru obținerea informațiilor. Însă s-a decis că acest raport va fi ascuns de public și s-a permis publicarea unei mici părți a lui.