SUA pregatesc un plan anticoruptie pentru tarile din Europa Centrala si de Est


central_europe_picture_56005600Subsecretarul american de stat Sarah Sewall a anuntat, luni, ca ambasadele Statelor Unite ale Americii din Europa Centrala si de Est pregatesc planuri de actiune pentru sustinerea reformelor anticoruptie in tarile gazda.

In semn de raspuns, Guvernul maghiar a transmisprin intermediul premierului Viktor Orban ca nu are nicio idee de ce SUA au alocat FONDURI impresionante pentru a pregati acest “plan de actiune”, destinat pentru circa 20 de tari central si est-europene, pentru “a pune presiune pe guvernele acelor tari”, relateaza agentia MTI, citata de Politics.

“Nimeni din Ungaria nu este bucuros ca tara a fost declarata un camp de operatiuni (pentru SUA), impreuna cu alte 20 de tari”, a spus Orban, marti, la Belgrad, inaintea unui summit Europa Centrala si de Est – China.

DNA, protocol anticoruptie cu Banca Mondiala

“Daca cineva vrea sa coopereze cu Ungaria, suntem deschisi la acest lucru. Nu trebuie sa ne puna sub presiune sau sa cheltuie BANI pe la spatele nostru. Suntem gata sa cooperam cu oricine pentru o cauza buna”, a mai adaugat liderul de la Budapesta.

De asemenea, ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a spus ca o tara care pregateste un plan de actiune anticoruptie pentru Ungaria, fara consultari cu guvernul, este o cauza de ingrijorare din punctul de vedere al suveranitatii Ungariei.

sursa: ziare.com

Capital.ro: Laszlo Kover: SUA trebuie să pună capăt măsurilor neprietenești faţă de Ungaria

 

Relațiile ungaro-americane se pot îmbunătăți dacă Statele Unite pun capăt atitudinii și politicilor “neobișnuite și neprietenești” la adresa Ungariei, a declarat președintele parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, într-uninterviu acordat duminică agenției MTI.

 

Kover a anunțat că i-a trimis o scrisoare de protest președintelui Senatului SUA, ca urmare a evoluțiilor recente.

“Americanii nu folosesc aceste politici doar față de Ungaria. Ei le folosesc și fac abuz de ele (în relația cu) cehii, românii și slovacii, ca instrumente în jocurile lor geopolitice pentru a face ordine în funcție de prioritățile lor în teritoriile (hinterland) aflate chiar în spatele liniei întâi”, a declarat Kover pentru MTI.

Ungaria și alianța aflată la guvernare, formată din Fidesz și KDNP, au avut de multă vreme dușmani la nivelul mediu al aparatului diplomatic al SUA, a insistat Kover, adăugând că factorii de decizie din SUA se bazează pe opiniile acestui tip de diplomați în relațiile cu Ungaria.

“Tonul lor este acum poate chiar mai neobișnuit și mai irațional decât înainte. Putem face față unei atitudini ostile, dar, ca aliați, cerem corectitudine în ceea ce privește poziția americană. Cheia normalizării relațiilor bilaterale nu se află în mâinile noastre”, a avertizat Kover.