Gazprom a redus livrările de gaze cu 30% pentru România, fără a anunţa. Urmeaza cateva zile cu ger.


Antena3.ro: Ministrul pentru Energie: Rusia furnizează cantităţi reduse României de ceva timp

 

 

UPDATE: Ministrul pentru Energie, Andrei Gerea, a explicat, în direct pentru Antena 3, că România se încadrează în media ultimelor trei luni în ce priveşte reducerea cantităţilor livrate de Rusia.

 

Din câte înţeleg, nu ar trebui să avem niciun fel de emoţii, sistemul se descurcă foarte bine cu aceste cantităţi existente iar această reducere este într-o anumită limită contractuală. Din câte am înţeles de la colegii mei, cu care am apucact să vorbesc pe fugă, există posibiltiatea să fie livrate cantităţi puţin reduse faţă de ce solicită consumatorii şi atunci ei se prevalează de această clauză contractuală. Inclusiv o treime. Voi verifica, vom vedea în ce măsură lucrurile se încadrează în ce am fost informat. Dar, în ultimul timp, cantităţile au fost reduse la 20-27%”, a explicat Gerea.

Gazprom a redus livrările de gaze cu 30% pentru România, fără a anunţa. Decizia nu a fost comunicată oficialităţilor române.

 

“Conform unor surse din domeniul energetic, fluxurile au fost cu 30% mai mici decât ar fi trebuit să fie în mod normal. Mai exact, România ar fi trebuit să primească 3 milioane de metri cubi de gaz de la Gazprom, dar a primit doar 2 milioane de metri cubi, fără nicio explicaţie”, a explicat corespondentul Antena 3, Maria Toader.

 

“Preşedintele ANRE, Nicolae Hravileţ, a explicat că nu s-a primit nicio informare de la ANRE şi ultima raportare a venit de la Transgaz în data de 23 decembrie.”

 

România se bazează pe importurile Gazprom în proporţie de 10% când vine vorba de propriul consum. În luna septembrie a mai existat o situaţie similară, când Gazprom a redus cu 5-10% exportul către România.

CET-urile care folosesc gaze, dar pot funcţiona doar cu păcură îşi vor suplimenta stocurile, inclusiv din rezerva de stat, Guvernul anticipând probleme cu gazul furnizat de Rusia pe întregul sezon de iarnă, iar electricitatea necesară Transelectrica va fi de asemenea livrată în cantităţi mai mari.

Rezerva suplimentară de păcură va fi utilizată numai în situaţii critice generate de lipsa sau scăderea presiunii gazelor naturale în reţeaua naţională de transport gaze în perioada 1 ianuarie-28 februarie 2015, relevă un act normativ aprobat de Guvern, conform Mediafax.

În documentul citat, Executivul argumentează aceste măsuri prin posibilitatea apariţiei, în anumite perioade, a unor temperaturi foarte scăzute, sub -20°C, mai multe zile consecutiv, ceea ce va genera un consum brut de electricitate cu mult peste valorile de calcul medii pe baza cărora au fost prognozate producţia şi rezerva de putere în programul de iarnă, dar şi prin riscul unei presiuni scăzute în reţeaua de transport gaze naturale, fie din cauza creşterii semnificative a consumului de gaze generată de temperaturile foarte scăzute, fie din cauza reducerii/lipsei gazelor naturale din import, “mai ales pe fondul situaţiei politice existente în estul Europei”.

“Luarea în considerare a acestei condiţii este în acord şi cu solicitările Comisiei Europene – în contextul în care alimentarea cu energie a zonei europene este dependentă de sursele din import – fiecare ţară va trebui să fie pregătită să reacţioneze la o întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale din import, pe o perioadă mai lungă de timp, prin existenţa unor măsuri concrete pe termen mediu şi scurt. Aceste solicitări sunt cuprinse în raportul CE privind adaptabilitatea sistemului european de gaze naturale la o posibilă întrerupere a importurilor din estul Europei în iarna 2014-2015”, se arată în actul normativ.

Ziare.com: Europa cumpara mai putine gaze rusesti – Ce plan au tarile de pe Batranul Continent

Prabusirea pretului petrolului, care a tras in jos si cotatiile gazului natural, a determinat statele europene sa reduca importurile de resurse din Rusia si sa le foloseasca pe cele inmagazinate in depozitele proprii.

Statul condus de Vladimir Putin ofera 30% din necesarul de gaze al Europei. De cele mai multe ori, livrarile sunt realizate in baza unor contracte incheiate pe o durata intre 6 si 9 luni si vin de obicei “la pachet” cu petrolul, arata Bloomberg.

Iar in conditiile in care cotatia “aurului negru” a ajuns in decembrie la cel mai redus nivel din ultimii 5 ani, tarile europene planuiesc sa mai astepte pana in primul trimestru al anului viitor pentru a importa masiv resurse din Rusia.

Astfel, ele s-au bazat in ultimele saptamani pe gazele existente in depozitele proprii.

In prezent, rezervele din unitatile de stocare din Uniunea Europeana sunt mai mici cu 9,7% fata de cele existente la 1 octombrie. Declinul este mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, cand a fost de 8%, potrivit datelor firmei de cercetare Gas Infrastructure Europe.

Mai mult, luna trecuta, Rusia a livrat o cantitate de gaze mai mica cu 25% fata de noiembrie 2013, potrivit datelor Gazprom.

“Statele de pe Batranul Continent se folosesc de flexibilitatea contractelor incheiate cu gigantul energetic pentru a importa volume mai mici si de aceea au loc extrageri atat de mari din depozite”, a aratat Moses Rahnama, analist la firma de consultanta londoneza Energy Aspects.

Totusi, tarile de pe Batranul Continent ar trebui sa fie mai prudente, avand in vedere ca a inceput deja sezonul rece. Rusia ar putea sa decida sa inchida robinetul, iar acestea ar ramane si fara gaze din Federatie, si cu mai putine rezerve.

Scenariul pare momentan unul extrem, avand in vedere ca Putin a decis sa reia livrarile de resurse catre Ucraina, iar tensiunile dintre cele doua state vecine s-au diminuat.

Petrolul, la nivelul minim al ultimilor 5 ani

Cotatia petrolului tranzactionat la bursa americana a ajuns, pe 11 decembrie, la 59,95 pe baril, scazand sub nivelul de 60 de dolari pe baril pentru prima data din iulie 2009. Declinul este de 40% fata de maximul atins in luna iunie.

Mai mult, petrolul Brent, relevant pentru Europa, s-a stabilizat in jurul celui mai mic nivel din ultimii cinci ani, putin sub 65 de dolari pe baril.

Pe 5 decembrie, banca de investitii Morgan Stanley a preconizat ca pretul mediu al petrolului va fi de 70 de dolari pe baril in 2015, ceea ce reprezinta o scadere de 28 de dolari fata de prognoza anterioara.

In plus, sefa Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a sustinut recent ca prabusirea pretului petrolului va impulsiona economia globala, dar pentru statele producatoare de energie, precum Rusia, reprezinta un risc major.

Reduceri de pret

“Prabusirea petrolului se va reflecta in reduceri de pret de la Gazprom, anul viitor”, a explicat Ed Morse, analist la Citigroup.

“Acest lucru impulsioneaza statele europene sa foloseasca rezervele si sa amane cumpararea gazelor rusesti pentru ianuarie 2015, ca sa beneficieze de tarife mai mici”, a adaugat specialistul.

La randul sau, Rusia reduce livrarile de gaz pentru a preveni un colaps total al pretului gazului natural, ce ar provoca o gaura uriasa in bugetul Gazprom.

In acest an, cotatia resursei a scazut cu 22% pe bursa britanica, relevanta pentru Europa.

Situatia din Romania

Incepand de la mijlocul lunii septembrie, Gazprom a aplicat periodic reduceri ale livrarilor de gaze catre tara noastra. Compania a justificat in octombrie aceasta situatie, invocand disfunctionalitati tehnice.

Cum justifica Gazprom scaderea livrarilor de gaze catre Romania

“Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti ne-a transmis un raspuns oficial conform caruia scaderea livrarilor de gaze rusesti este cauzata de anumite disfunctionalitati tehnice, aparute ca urmare a unor actiuni Gazprom de umplere a depozitelor de gaze pentru pregatirile necesare perioadei de iarna”, a declarat intr-un comunicat ministrul delegat pentru Energie de la acel moment, acum demisionar, Razvan Nicolescu.

Decizia luata de Rusia in privinta gazelor livrate Romaniei

Totusi, situatia a persistat pana saptamana trecuta, dar nu se stie daca se va mai repeta, potrivit lui Nicolescu, care a precizat, pe 10 decembrie, ca “Romania a inregistrat in ultima perioada, ca si alte state, probleme cu reducerea livrarii de gaze din Rusia, dar volumul furnizat a crescut acum”.

Romania are necesarul de gaze asigurat

Mai mult, el a dat asigurari ca nu vor exista probleme la acest capitol. “In orice situatie, orice se intampla cu gazele din Rusia si cu altceva, pentru populatie si pentru necesitatile urgente avem propriile noastre resurse si de asemenea, depozite”.

La mijlocul lunii octombrie, Romania inmagazinase cu un miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decat obligatiile legale stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, care vizau constituirea unor depozite de circa 1,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale, conform datelor ministerului de resort.

Compania de stat Romgaz asigura 99% din serviciile de inmagazinare din tara noastra. Ea opereaza sase depozite pe teritoriul Romaniei, cu presiuni intre 10 si 150 bari

 

Dupa cod rosu de viscol, vine gerul: Minus 22 de grade de Revelion – prognoza pe doua saptamani

 

Regimul termic va fi caracterizat de o vreme deosebit de rece in ultimele zile din acest an, temperaturile minime coborand in noaptea de Revelion chiar si pana la -22 de grade Celsius in regiunea Transilvaniei, in timp ce maximele din data de 31 decembrie se vor incadra intre -15 si -6 grade Celsius, anunta meteorologii.

Astfel, potrivit prognozei valabile pentru perioada 29 decembrie 2014 – 11 ianuarie 2015, publicata, luni, de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), in Banat, in primele zile ale intervalului de prognoza, temperatura aerului va marca o scadere treptata, vremea devenind deosebit de rece, chiar geroasa in cursul noptilor de 30 si 31 decembrie, cand minimele nocturne vor cobori, in medie, spre-14 grade. Maximele diurne vor avea o evolutie similara, astfel incat vor scadea spre-6 grade pe 30 si 31 decembrie si 1 ianuarie.

Ulterior, vremea se va incalzi usor si treptat, pana la aproximativ un grad ziua si de la -6 la -5 grade noaptea, intre 3 si 5 ianuarie, pentru ca, dupa aceasta data si pana la sfarsitul celor doua saptamani de prognoza, sa se inregistreze medii termice de 2-3 grade ziua si-4 grade noaptea, regimul termic devenind apropiat de cel normal pentru aceasta perioada a anului. Vor fi precipitatii pe arii destul de extinse, ninsori in prima zi si predominant lapovite si ninsori, aproape zilnic dupa data de 2 ianuarie.

In Crisana, vremea se va raci, devenind geroasa in cursul noptilor, iar terperaturile zilei vor fi-7 – -6 grade intre 30 decembrie si 1 ianuarie, cand si valorile nocturne vor scadea spre -13 grade.

Intre 2 si 6 ianuarie va avea loc un proces de incalzire usoara de la o zi la alta, astfel incat, intre 6 si 11 ianuarie, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru aceasta perioada, cu temperaturi maxime de pana la 2 grade si minime situate in jurul valorii de-4 grade, in medie.

Probabilitatea pentru precipitatii predominant sub forma de lapovita si ninsoare va creste dupa data de 2 ianuarie, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse si vor fi mai importante cantitativ in intervalul 6 – 9 ianuarie.

In Transilvania, vremea va fi tot mai rece in prima parte a intervalului, devenind geroasa in cursul noptilor intre 30 decembrie si 3 ianuarie, iar in dimineata zilei de 1 ianuarie media temperaturilor minime va scadea spre -22 de grade Celsius.

Romania, in zapada: Urmarile unui COD ROSU, drumuri blocate, zeci de localitati fara lumina, curse aeriene anulate

Maximele diurne vor marca o scadere, spre valori medii de -11…-10 grade, ce vor caracteriza o vreme geroasa in cursul zilelor de 30-31 decembrie si 1 ianuarie. Ulterior, regimul termic va creste treptat, iar dupa data de 3 ianuarie valorile vor fi apropiate de normele climatologice ale primei decade de ianuarie, respectiv intre -2 si zero grade, ziua, si intre-10 si -8 grade noaptea, mediate pe intreaga regiune.

Va ninge moderat cantitativ pe 29 decembrie, apoi probabilitatea pentru precipitatii va fi in scadere, pentru ca, incepand cu data de 3 ianuarie, sa creasca din nou, ninsorile fiind de asteptat la nivel local aproape in fiecare zi pana la sfarsitul intervalului de prognoza.

In Maramures, in primele zile vremea se va raci accentuat, de la valori maxime de -5 grade si minime de -4 grade la inceput, spre medii termice diurne de -8…-6 grade si valori nocturne de -15…-14 grade, intre 30 decembrie si 1 ianuarie.

In perioada 2 – 4 ianuarie va avea loc o incalzire, pentru ca in intervalul 4-11 ianuarie sa se inregistreze, in medie, intre -2 si zero grade ziua si in jurul a -6 grade noaptea, valori medii ce vor caracteriza o vreme normala pentru prima decada a lunii ianuarie.

Vor fi precipitatii sub forma de ninsoare, la nivel local pe 29 decembrie si, din nou, intre 2 si 11 ianuarie, dar mai importante cantitativ in intervalul 6-9 ianuarie.

In Moldova, in primele zile ale perioadei de prognoza, temperaturile vor fi in scadere treptata, caracterizand o vreme deosebit de rece pentru ultima decada a lunii decembrie, chiar geroasa, cu valori medii ale maximelor diurne de pana la -11 grade si ale minimelor nocturne de aproximativ -20 de grade, pe 31 decembrie-1 ianuarie.

Romania, in zapada: Zeci de localitati fara lumina sau apa potabila

Apoi vremea se va incalzi, iar intre 2 si 11 ianuarie regimul termic nu va avea variatii importante, fiind caracterizat de valori medii diurne de la-1 la zero grade si nocturne de la -8 la-6 grade, apropiate de normele climatologice ale perioadei. Va ninge, local abundent, pe 29 decembrie, dupa care ninsorile se vor semnala sporadic, pe arii restranse si vor fi neinsemnate cantitativ.

In Dobrogea, vremea va deveni deosebit de rece pentru aceasta perioada din an in primele zile ale intervalului de prognoza, iar pe 31 decembrie si 1 ianuarie noptile vor fi geroase, cu medii ale temperaturilor minime de -14…-11 grade, in timp ce valorile diurne vor scadea spre aproximativ-8 grade Celsius in ultima zi a anului.

Intre 1 si 4 ianuarie vremea se va incalzi, pentru ca, dupa aceasta data si pana la sfarsitul perioadei de prognoza, sa nu se mai inregistreze variatii semnificative ale regimului termic, astfel incat media maximelor va fi cuprinsa intre doua si 4 grade, iar cea a minimelor nocturne intre-4 si minus doua grade, in general, caracterizand o vreme normala din punct de vedere termic pentru prima decada a lunii ianuarie.

Se vor semnala precipitatii predominant sub forma de ninsoare, moderate cantitativ, pe 29 decembrie, apoi la nivel local pe 3 si 4 ianuarie, si aproape zilnic dupa data de 6 ianuarie, dar mai slabe cantitativ si pe arii mai restranse.

In Muntenia, in primele zile ale prognozei, vremea va fi tot mai rece, devenind geroasa in cursul noptilor si al diminetilor intre 30 decembrie si 3 ianuarie, cand minimele nocturne vor scadea sub -10 grade, atingand o medie de -20 de grade Celsius in dimineata zilei de 1 ianuarie.

Maximele diurne vor avea o evolutie similara, fiind in scadere de la valori de minus doua grade, in medie, la inceputul intervalului, spre-9 grade pe 31 decembrie, pentru ca apoi sa creasca din nou pana la aproximativ zero grade Celsius, in intervalul 3 – 6 ianuarie. Dupa 6 ianuarie si pana la finalul celor doua saptamani de prognoza, regimul termic nu va avea variatii importante, valorile de temperatura urmand a se situa in jurul normelor climatologice ale perioadei, respectiv medii ale maximelor de doua grade si ale minimelor intre -6 si -5 grade.

Vor fi precipitatii sub forma de ninsoare pe data de 29 decembrie si pe arii restranse pe 3 si 4 ianuarie, iar dupa 6 ianuarie vor fi precipitatii mixte, slabe cantitativ, aproape zilnic.

Romania, in zapada Ce spune Ponta despre reactia autoritatilor

In Oltenia, la inceputul intervalului, temperaturile vor fi in scadere, spre valori cu mult sub normele climatologice ale perioadei, respectiv maxime diurne ce vor cobori spre -8…-7 grade Celsius, in medie regionala, pe 31 decembrie si 1 ianuarie, cand vor fi minime nocturne, in medie, de aproximativ-20 de grade.

Ulterior, vremea se va incalzi de la o zi la alta, astfel incat intre 3 si 11 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei, respectiv maxime intre zero si un grad Celsius si minime in jurul a-6 grade, fara variatii semnificative. In intervalul de prognoza va ninge slab pe 29 decembrie, pe 3 si 4 ianuarie, dar temporar si intre 6 si 11 ianuarie.

La munte, temperatura aerului va fi in scadere in primele zile ale intervalului, astfel incat pe 30 decembrie maximele diurne vor atinge, in medie regionala, -15 grade Celsius, iar minimele nocturne in dimineata zilei de 31 decembrie vor scadea spre-20 de grade.

Ulterior, pana pe data de 3 ianuarie, vremea se va incalzi de la o zi la alta, iar mediile termice vor creste spre -4 grade, ziua, si spre -10 grade noaptea, valori in jurul carora se vor mentine pana la finalul celor doua saptamani de prognoza. Pe 29 decembrie si aproape zilnic dupa data de 3 ianuarie, va ninge local, insa cantitatile de precipitatii vor fi in general slabe.

Estimarea temperaturilor este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, mentioneaza ANM.