In Romania, 8 din 10 copii au cont pe Facebook, desi, teoretic, accesul le este interzis


facebookStirileProtv.ro: Studiu: In Romania, 8 din 10 copii au cont pe Facebook, desi, teoretic, accesul le este interzis. La ce riscuri se expun

Opt din zece copii din Romania au cont pe o retea de socializare, desi accesul le este, teoretic, interzis, arata un studiu realizat la nivel european.

In plus, copiii nostri primesc cel mai devreme primul telefon mobil, la 9 ani, dupa cu arata statisticile, asta pentru ca, la noi, parintii sunt ingrijorati cand cei mici merg singuri la scoala.

Folosirea internetului este benefica in sine, spun specialsitii, dar presupune si riscuri precum pornografia infantila, hartuirea sau furtul de date personale.

Conform studiului, 26% dintre copiii din Romania detin un smartphone, iar 10%, tablete. Odata cu aceste noi mijloace de comunicare, si internetul a devenit mobil, iar numarul pericolelor la care sunt expusi cei mici a crescut. […]

 

Din 2010 pana in 2014, numarul copiilor din Romania care au cont pe retelele de socializare a crescut de la 25% la 80%. Iar dintre copiii cu varste intre 9 si 16 ani, care au cont pe astfel de retele, 99% s-au inscris pe Facebook, chiar daca, oficial, este interzis accesul celor sub 16 ani. Ingrijorator este ca, in Romania, 57% dintre copii au contul setat ca public, fata de restul tarilor unde procentul este, in medie, de 27%.

Atunci cand pozele copiilor nostri sunt publice, apar si pericolele. Din pacate, 1 din 2 copii afirma ca stie mai multe despre internet decat parintii.

 

Tot ei stiu, vrand-nevrand, si mai multe despre riscuri. 41% au fost victimele unei forme de agresiune pe internet, 41% intra in contact cu persoane pe care nu le cunosc, fata de 26% in restul tarilor. Iar 31% au fost expusi la imagini sexuale.

In plus, psihologii vorbesc si despre alte riscuri.

 

Marius Zamfir, psiholog: “Orele petrecute in exces in fata calculatorului inhiba dezvoltarea memoriei si a atentiei si obisnuieste creierul sa primeasca informatii, fara a depune niciun fel de efort.

 

Acelasi studiu arata ca internetul este folosit de copii mai ales pentru a asculta muzica pe Youtube, pentru Facebook si pentru jocuri. […]